Filmové události #12/17: V Praze probíhá Febiofest, kvůli charitě se hlásí nová krátká Láska nebeská

Filmovou poctu v podobě Kristiána na Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest přijeli převzít zahraniční hosté i Jan Tříska.

Hlavním tahákem pro filmové fanoušky všech žánrů je tento týden MFF Febiofest v Praze. V kinech vítězí Emma Watson s Kráskou a zvířetem. Láska nebeská už vypustila nostalgickou upoutávku na krátké pokračování. Robert Downey Jr. ztvrání nového Doctora Dolittlea, o Cableovi z dvojky Deadpoola se ještě spekuluje. Zemřela česká loutkoherečka Helena Štáchová.

#12/17

Čtvrtečním slavnostním zahájením v Obecním domě vypukl v Praze Mezinárodní filmový festival Febiofest. Na úvodním ceremoniálu se rozdávaly ceny Kristián za přínos světové kinematografii, letošními laureáty se stali Jan Tříska a newyorský režisér Abel Ferrara (britský kameraman Peter Suschitzky bude oceněn v průběhu festivalu). Na Třískovu počet festival uvedl film Radúz a Mahulena z roku 1970, v němž Tříska sehrál hlavní roli. Čtyřiadvacátý ročník Febiofestu zahájil snímek Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých. Ten se prosadil i na německém Berlinale, v českých kinech se objeví 20. dubna. Více ze slavnotního ceremoniálu se můžete dočíst v samostatném článku. Febiofest bude pokračovat v CineStaru na pražském Andělu a multikině na Černém mostě s arzenálem 155 filmů až do pátku, kdy jej uzavře snímek Mikea Millse Ženy 20. století mapující osudy tří amerických žen nominovaný na Zlaté glóby. Letošní ročník zpestří kromě klasické víkendové Culinary Cinema sekce, kdy diváci po filmu ochutnají menu inspirované daným filmem, také besedy s hosty. Do krajů se dostane v rámci tradičních festivalových ozvěn.

Věrná přítelkyně Hurvínka Mánička se definitivně odmlčela. Ve věku 72 let zemřela minulý týden její výhradní interpretka Helena Štáchová. O svůj český hlas tak přišla i Líza Simpsonová z kultovního amerického seriálu. V něm zesnulou dabérku nahradí po dřívější vzájemné domluvě Ivana Korolová, která namlouvala Balerínu a objevila se v Kriminálce Anděl nebo pohádce Ať žijí rytíři!. Štáchová působila jako loutkoherečka, scenáristka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Nejnovější Disneyovka Kráska a zvíře v tuzemských kinech za první týden předběhla v žebříčku týdenní návštěvnosti i nejúspěšnějšího Českého lva Masaryka. S více než 111 tisíci návštěvníky v Česku zaznamenala druhý nejúspěšnější start letošního roku hned po Padesáti odstínech temnoty. Hraná pohádka už celosvětově dosáhla na 350 milionů dolarů. Film s Emmou Watson už si vysloužil mnohé debaty, kvůli feminističtějšímu pojetí hlavní protagonistky, filmovým efektům či homosexuální postavě.

Návrat Lásky nebeské se blíží, krátký film k charitativnímu Red Nose Day vyjde 25. května na americké NBC. Krátký trailer s řadou hvězd z úspěšného předvánočního evergreenu je koncipovaný jako sled psaných cedulí, kterými ve filmu z roku 2003 vyznával Andrew Lincoln jako Mark lásku novomanželce svého nejlepšího přítele. Režie krátkého návratu se ujal původní tvůrce Richard Curtis.

Přípravy Deadpoola pokračují v plném proudu. Po obsazení žoldačky Dominu Zazii Beetz se shání představitel supervojáka Cablea. Padla jména jako Liam Neeson, Kyle Chandler, který se naposledy objevil jako zemřelý bratr v Místě u moře, Stephen Lang z Avataru nebo David Harbour ze seriálu Stranger Things. Nově jsou skloňováni Michael Shannon a Brad Pitt. Druhý jmenovaný měl údajně nabídku odmítnout, závazek je přeci jenom na více filmů, takže horkým favoritem je spíše Shannon ale jednání jsou ještě otevřená.

Kdo by si nepamatoval Eddieho Murphyho jako lékaře zvířecích duší. Doctor Dolittle, který se dočkal řady navazujících filmů, se dočká nového zpracování. Hlavním protagonistou tentokrát bude Robert Downey Jr. Režisér Stephen Gaghan sáhne po dětských knížkách z 20. let, odkud motiv zpracovaný i v muzikálu z roku 1967 s Rexem Harrisonem, původně pochází.

Co je nového ve světě filmových komiksů? Letos si premiéru odbydou Wonder Woman (1. června) a Liga spravedlnosti (16. listopadu), příští rok se dostaví Aquaman, jehož uvedení se z října přesunulo až na prosinec. V plenkách jsou přípravy dalších projektů. Batman v režii Matta Reevese čeká na přepracování scénáře, natáčet se začne během následujícího roku. Na začátku stojí i Gotham City od Davida Ayera a Nightwing od Chrise McKaye. O režiséra nyní bojuje Sebevražedný oddíl 2, v jednání jsou Mel Gibson a Jaume Collet-Serra. Kdo se ujme vedením druhého Muže z oceli, také není jasné, diskutuje se o Matthewu Vaughnovi, autorovi Kingsmana: Tajné služby.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací