Život / Life – recenze

Z Marsu si nevozte suvenýry.
 
 
 
Život nás přivádí na vesmírnou stanici ISS, která obíhá kolem Země v blízké budoucnosti. Zde šestice astronautů (mezi nimi Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds) netrpělivě očekává speciální zásilku, vzorky z Marsu. A opravdu narazí na něco jedinečného. Objeví jednobuněčný organismus, který se obdivuhodně rychle vyvíjí a učí. Dostane jméno Calvin.

Když se ale chce roztomilý a nenápadný tvoreček trochu prospat, dostane pár elektrických šoků. Asi nikdo z nás nemá rád vstávání, ale Calvin zareaguje poněkud přehnaně a začne vyvražďovat všechno, co mu přijde pod chapadlo. Má totiž neuvěřitelnou sílu, schopnost adaptace a stále se vyvíjí. Lidská posádka si musí vystačit s tím, co už má. A bohužel pro diváka, i člověčí hrdinové se vyvíjí: dělají čím dál hloupější rozhodnutí. Zkouší vymyslet různá řešení, která jako naschvál nikdy nevyjdou, nebo zapomínají samozřejmé věci, aby si na ně zase vzpomněli, až to scénář bude potřebovat.

Je jasné, že tu bude pár obětí, ale nejspíš vás může zklamat jejich pořadí. Tvůrci zabijí celkem dost zajímavou postavu poměrně záhy, asi aby udrželi diváka v napětí pocitem, že nikdo není v bezpečí. Zároveň ale tušíme, že další velkou hvězdu už budou muset nechat žít o to déle.

Život není nijak výjimečně strašidelný, rozhodně není tak hororový jako Vetřelec (se kterým je pochopitelně srovnáván). Zvládnou ho s přehledem i slabší povahy. V čem je ale hororový poměrně dost, to je jaksi nahodilé a nelogické chování postav. Pokud už jsme u srovnávání, u Vetřelce trvalo dost dlouhou dobu, než jsme ho pořádně viděli. Tady známe Calvina od prvních krůčků. Nebo pohybů, ehm, třeba bičíků, pod mikroskopem. Jenže chlapec nám roste, mění se, a vždycky když ho na chvíli ztratíme z očí, je zase o něco strašidelnější. Což je fajn. Jenže… Všichni víme, jak vypadá Vetřelec, a nejspíš ho už nikdy nevymažeme z paměti. Calvin je poměrně nevýrazný, beztvarý, navíc se stále vyvíjí a dost rychle pohybuje, takže v nočních můrách by mohl vystupovat leda jako rozmazaná šmouha. A že nás mimozemšťan stále překvapuje tím, co všechno dělá, zvládá, nebo dokáže přežít, to nás vlastně brzy přestane udivovat.

Kdyby se snímek nebral tak vážně, tak by to ulehčil sobě i nám.Kdyby se snímek nebral tak vážně, tak by to ulehčil sobě i nám. Ve Vetřelci se s mimozemšťanem potýkají obyčejní lidé, tady jsou to zkušení astronauti, kteří jsou školeni a trénováni na všemožné situace, a přesto se občas chovají ještě míň logicky, než kdybychom se na jejich místě ocitli my. Byť hlavní postavy jsou zajímavé a sympatické, ale jejich osudy a pohnutky jsou jen zběžně načrtnuté. Přece jen je jich dost a potřebovali bychom víc času a snahy tvůrců k vytvoření hlubšího vztahu. Jejich myšlenky jsou někdy zajímavé, jindy z nich zase vypadne nicneříkající klišé. Vzhledem k hereckému obsazení je to poněkud promrhaný potenciál.

Také se dozvíme kupu zbytečných technických detailů o všem možném, spousta vzácných minut z celkových 104, což není moc, se obětuje nějakým vysvětlivkám. Třeba že vám kamera xkrát ukazuje myš v laboratoři, abyste věděli, že tam je, až ji budou potřebovat.

Snímku se celkem daří bavit, ale ne zanechat skutečný dojem. Konec jako takový mohl překvapit a potěšit, ale je bohužel zpracován takovým způsobem, že už ho odhadnete, zvlášť když se rozezní dramatická hudba.

Život Daniela Espinosy nabízí vizuálně působivý, i když nepříliš originální boj o holý život v hlubinách vesmíru, aby hrdinové vzápětí museli zachraňovat nejen vlastní krky, ale osud celého lidstva. Tváří se, že nám chce sdělit něco víc, ale myšlenka se někde ztratila. Je to poměrně dobře koukatelný film, ale bohužel nepřináší nic, co jste ještě neviděli jinde. Největším překvapením snímku tak zůstává fakt, že v něm přijali role Reynolds a Gyllenhaal.
 
 

Deadpool má seriózní job?


 
 

Takhle to dopadá, když si dovezete něco z Rudé planety.


 
 

Jake dohlédne až tam, kde slunce nesvítí.


 

70%

Život / Life

Život Daniela Espinosy nabízí vizuálně působivý, i když nepříliš originální boj o holý život v hlubinách vesmíru, aby hrdinové vzápětí museli zachraňovat nejen vlastní krky, ale osud celého lidstva. Tváří se, že nám chce sdělit něco víc, ale myšlenka se někde ztratila. Je to poměrně dobře koukatelný film, ale bohužel nepřináší nic, co jste ještě neviděli jinde. Největším překvapením snímku tak zůstává fakt, že v něm přijali role Reynolds a Gyllenhaal.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací