Emir Kusturica uvedl v Praze nový film, poprvé od doby, co tu dostudoval FAMU

„Svůj film jsem vždycky bral vážněji než svůj život.“

MFF Praha – Febiofest se už pomalu blíží ke svému konci, což znamená, že přišel čas i na poslední hosty. Svojí návštěvou tak poctil Česko srbský režisér a hudebník Emir Kusturica, který na festivalu uvedl svůj nový snímek Na mléčné dráze. Ten vypráví příběh o zakázané lásce odehrávající se uprostřed války v Jugoslávii.

Na tiskové konferenci padaly otázky všeho druhu. Prvním dotaz se vztahoval ke zvířatům, kterých je filmu opravdu hodně. Kusturica na toto konto uvedl, že se zvířaty se mu pracuje dobře, v podstatě stejně jako s lidmi. Sám pak ještě dodal, že v jeho snímku hraje příroda velkou a důležitou roli. Dále se mluvilo o hudbě, která je ve většině jeho filmů výrazná. Drama Na mléčné dráze je unikátní také tím, že Kusturica obsadil sám sebe do hlavní role. Což, dle jeho slov, bylo na natáčení nejtěžší a nejhorší. Žertovalo se také o tom, zda si tím nechtěl srbský režisér splnit sen každého mladého muže, a to setkat s Monicou Bellucci (představitelka hlavní ženské role).

Během celé konference byly v pozadí promítány fotografie, které pořídil během natáčení fotograf Petr Našic. Ten dokumentoval vznik filmu a co se dělo za jeho kulisami. Tiskovou konferenci se Kusturica rozhodl ukončit otázkou k zamyšlení. Zeptal se, proč se dneska už nemluví o svobodě? Řekl, že člověk by vždycky měl mluvit o svobodě, a že mu připadá, jako by na to lidé v dnešní době zapomněli. Intelektuální svoboda a svoboda života je podle něj základní otázka, kterou bychom se měli zabývat a hledat na ní odpověď.

Emir Kusturica bude k vidění ještě v pátek na slavnostním zakončení festivalu, kde mu bude udělena soška Kristiána.

Fotogalerii naleznete i na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací