Filmové události #13/17: Padla první klapka historické minisérie o Marii Terezii, v Praze skončil Febiofest

A úspěch v kinech i nadále sklízí dvojka Anděla Páně.

Praha hostila Febiofest a uvedla pestrou škálu filmových zážitků, besedy, debaty i masterclass. Filmové, respektive knižní Želary míří na divadelní prkna brněnského Národního divadla. Nejlepší kamarádku Simby z Lvího krále namluví Beyoncé. Vyšel trailer na horor podle Stephena Kinga a Líza Simpsonová už mluví novým hlasem.

#13/17

Prahu tento týden okupoval Febiofest. Mezinárodní filmový festival uvedl celou řadu filmů různých žánrů a témat. Svůj nový snímek Na mléčné dráze s Monicou Bellucci v titulní roli zde představil i srbský režisér, a herec v hlavní roli zmíněného filmu zároveň, Emir Kusturica, mimo jiné absolvent pražské FAMU. Ten zde převzal i cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Nyní festivalový materiál čeká cesta do třináctky českých měst v rámci festivalových ozvěn.

Po Zelené míli, Vykoupení z věznice Shawshank a Osvícení filmové zpracování dostane další kultovní kniha spisovatele Stephena Kinga. Tentokrát s jednoduchým názvem To. Film se připomíná s předstihem trailerem, v němž nastiňuje zápletku mizejících dětí v městě a majících strach z jakéhosi klauna Pennywise. Toho ztvární Bill Skarsgård. Film v režii neznámého Andrese Muschiettiho přijde do českých kin 7. září.

Dvoudílná historická epopej na počest Marie Terezie se začala natáčet. První klapka padla v pražském skanzenu Řepora, kde se natáčel návrat panovnice z Toskánka, kde se ujala trůnu. Filmový štáb koprodukčního projektu ČT a zahraničních televizí se příští měsíc přesune do moravské Kroměříže a Valtic, natáčet se bude i v evropských metropolích Vídní nebo Budapešti. Diváci film zhlédnou letos o Vánocích na České televizi.

Anděl Páně 2 už znovu prolomil rekord, v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů v tuzemských kinech od roku 1990 nyní opanuje devátou příčku. Vytlačil tak z desítky oblíbené Pelíšky a úspěšný Titanic. Žebříček vede film Tankový prapor.

Film Želary natočený dle knihy Květy Legátové se nyní dobyl až na divadelní prkna. V dramatizaci Doda Gombára, který mimochodem na Oscara nominovaný český snímek neviděl, Želary uvede Národní divadlo v Brně. Oproti filmu nabídne materiál zpracovaný nejen v knižní předloze Jozova Hanule, ale i v povídkovém souboru Želary pojednávajícím o osudech dalších obyvatelů vesnice během druhé světové války. V hlavní roli Ženi se objeví čerstvá držitelka divadelní ceny Thálie Hana Briešťanská.

V remaku Lvího krále se objeví Beyoncé, respektive její hlas. V současné době těhotná zpěvačka namluví Nalu. Jejího nejlepšího přítele a zároveň hlavního hrdinu Simbu hlasově ztvární Donald Glover.

Jan Švankmajer chystá poslední film. Český výtvarník a režisér se rozhodl, že jeho sedmý celovečerní snímek bude finálním. Zvolil pro něj příběh odehrávající se na vesnici, kde ochotníci nacvičují divadlo v hospodě. Scénář inspirovaný dramatem bratří Čapků Ze života hmyzu chystal Švankmajer už v sedmdesátých letech. Film s názvem Hmyz bude obsahovat i animované pasáže a v kinech se objeví příští rok.

Po smrti Heleny Štáchové v televizi promluví Líza Simpsonová jiným hlasem. Prima Cool na apríla při příležitosti svých šestých narozenin odvysílala takzvaný Žlutý maraton, který byl završen šesti premiérovými díly od osmi hodin večer. Postavička Lízy přitom není první, která kvůli úmrtí českého ducha prošela hlasovou změnou. Vlastimila Bedrnu jako Homera supluje Vlastimil Zavřel, Bedřicha Šetenu po čtvrt století s panem Burnsem vystřídal Jan Vlasák a poslední proměnu prodělal Kent Brockman, jehož dabéra Vladimíra Fišera nahradil Jaromír Meduna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací