Ze zákulisí: Zrození Planety opic – Andy Serkis se stává Caesarem

[singlepic id=1338 w=120 h=120 float=left] Bude akademie v budoucnu udílet Oskary i motion capture hercům?

 

 

Tradičně před udílením Oskarů se objevuje množství spekulací prvně o nominacích a následně o případných vítězích. Po poměrně překvapivém úspěchu Zrození Planety opic jak u kritiků, tak u diváků, se začalo diskutovat nad motion capture výkonem herce Andyho Serkise. Dle mnoha by si zasloužil najít svoje jméno mezi pěti nominovanými za vedlejší roli. Ovšem jak už to tak bývá, odborná akademie je dle všeho opačného názoru než polovina světa a performance capture (jak se mu občas říká) za umění nepovažuje. V čem je problém?

[singlepic id=1732 w=320 h=240 float=right] Motion capture jak už samotný anglický název napovídá, spočívá v „zachytávání“ pohybů herce, ze kterých se následně vytváří počítačová animace, která dává život digitálním postavám – v našem případě tedy opicím. Mohli byste tedy v tuto chvíli říci, že odborná porota zaspala dobu a nechce se přizpůsobit. Ve skutečnosti je to však trochu složitější. I když už v dnešní době existuje více velmi kvalitních motion capture systémů, je stále nutný obrovský zásah ze strany animátorů, aby animace vypadala tak, jak ji vidíme ve finální fázi. Stačí si všimnout rozdílů mezi výkony Andyho a Ceasara v níže umístěných záběrech z natáčení.

Herecký výkon Andyho Serkise je rozhodně minimálně obdivuhodný. Držíme mu každopádně palce, pro Oskary by jeho nominace mohl být alespoň výborný marketingový tah jak udílení cen zviditelnit. Nominace budou ohlášeny již 24. ledna. Zařadili byste do nich i jméno Andy Serkis?

 

Video od hitfix.com:

 

Další video z natáčení Zrození Planety opic:

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací