24. Febiofest byl zakončen Ženami 20. století, předáním Kristiána Kusturicovi a vyhlášením vítězů

Febiofest se vydává do Hradce Králové, Děčína, Plzně, Českých Budějovic, Pardubic, Liberce, Jihlavy, Chomutova, Brna, Olomouce, Mikulova, Ostravy a Zlína.
 
 
 
Předjubilejní, 24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je u konce. Během devíti dnů jsme mohli v multikině CineStar Anděl a Černý Most zhlédnout 155 filmů. K pátečnímu dopoledni na festival zavítalo více než 60 tisíc diváků. Titulem první vyprodaný snímek Febiofestu 2017 se pyšní komedie Deník strojvůdceLazarem Ristovskim v hlavní roli. Dokonce se spojovalo i příjemné s ještě příjemnějším. V přilehlém hotelu andel’s, který po tři večery hostil filmově-gurmánskou sekci Culinary Cinema, jsme si mohli pochutnat na třech tematických menu. Opomenut nezůstal ani doprovodný program Febiofest Off. 

Samozřejmě se nejen chodilo do kina, ale i se oceňovalo a soutěžilo. Kristiána za přínos světové kinematografii převzali čtyři muži, a to americký režisér Abel Ferrara, český herec Jan Tříska, polský kameraman Peter Suschitzky a srbský režisér a hudebník Emir Kusturica. Poslední jmenovaný se z opravdu těžké sošky radoval na slavnostním zakončení, kterým provázela moderátorka Jolana Voldánová.

Zakončovací večer festivalu patřil i vyhlašování vítězů. Třiatřicetičlenná porota v čele s legendárním českým režisérem Jurajem Herzem vybírala z 10 soutěžních filmů sekce Nová Evropa. Cenu Grand Prix a 5 tisíc eur si odneslo drama Kamenné srdce rodáka z Reykjavíku režiséra Gudmundura Arnara Gudmundssona. Na porotu nejvíce zapůsobilo, že byl snímek určitým způsobem citlivější než ostatní filmy v soutěži. „Kamenné srdce má děj, se kterým se člověk může ztotožnit, jít s ním a souhlasit s ním,“ dodal Juraj Herz.

Již počtvrté se o přízeň poroty ucházely krátké snímky natočené na mobilní telefon nebo tablet. Tentokrát v rámci soutěže „I Ty jsi filmařem“ porotu nejvíce zaujal počin Bohuslava Bakaláře, který byl oceněn výhrou v podobě 50 000 korun. Cena Amnesty International Febiofest Award byla udělena filmu Marija režiséra Michaela Kocha. Ocenění na galavečeru převzala představitelka hlavní role, herečka Margarita Breitkreiz.

Febiofest myslí i na druhé. Letos byl podpořen charitativně zaměřený projekt organizace Zdravotní klaun, a to částkou 11 440 korun.

Hosté závěrečného ceremoniálu se s pražským Febiofestem rozloučili projekcí komediálního dramatu Ženy 20. století. Nyní se festival vydává na pouť třinácti českými městy. Letošní Regionální ozvěny startují 3. dubna v Hradci Králové a konči 28. dubna ve Zlíně.

Jak to na závěrečném ceremoniálu vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu. Připravili jsme pro vás i krátké video s ohlédnutí za celým festivalem.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací