Špunti na vodě – recenze

„Hlavně to neříkejte mámě!“
 
 
 
Rodinný život někdy dokáže být pořádná fuška. A když přijede bratranec z Kanady, byla by škoda toho nevyužít a neudělat si pánskou jízdu. Tak se Ondra (Pavel Liška), Igor (Jiří Langmajer) a David (Hynek Čermák) domluví, že pojedou vodu. Jenže po sérii menších „nehod“ a „nedorozumění“ jejich drahé polovičky plány zatrhnou a místo toho natruc vyrazí na výhradně dámský cyklovýlet. Co teď? Sedět doma a starat se o děti? Ani náhodou, dobrodruh Ondra zavelí a jede se na vodu tajně.

Jenže se sedmi dětmi na krku to jde o něco hůř než v dobách bezstarostného mládí. Tátové musí ukočírovat kánoe a raft s podrážděnými puberťáky i těmi nejmenšími, kteří jsou snad poprvé bez maminky. Na cestě číhají nebezpečí v podobě peřejí, alergií, hádek a dvou namyšlených kluků, proti kterým skupinka rozpoutá soukromou válku. Ani dámská výprava neprobíhá bez komplikací. Přemíra alkoholu nebo záhadný sexy farmář mohou natropit pěknou neplechu. Dokážou všichni bez úhony dorazit na zlatou svatbu babičky (Dana Syslová) a dědy (Arnošt Goldflam), kvůli které to vlastně všechno začalo?

Rodinná komedie režiséra Jiřího Chlumského nabízí vše, co Češi milují.Rodinná komedie režiséra Jiřího Chlumského nabízí vše, co Češi milují. Pivo, vodáctví, divukrásnou přírodu kolem Sázavy, ženy a muže v těch nejvíc stereotypních rolích. Jednoduchý příběh přináší nálož (většinou) povedených vtipů, situace z běžného života, s kterými se každý dokáže sžít i trochu toho napětí. Scenárista Marcel Bystroň dovedl hezky vykreslit na příkladu Ondry a Elišky (Kateřina Coufalová) křehký vztah mezi otcem a dcerou. To, že vás táta nevychovával neznamená, že vás nechtěl. Pokud spolu taková dvojice stráví pár dní (ať už na vodě nebo kdekoliv jinde), možná pochopí motivy a reakce druhé strany.

Dílo jde uchopit ze dvou pohledů. Jednou z pohledu filmového kritika, který se asi chytne za hlavu. Klišé, klišé a zase klišé. Podruhé lze hodnotit z pohledu normálního řadového diváka, který bude film zbožňovat. Osmdesátiminutový děj se stále posouvá, udržuje diváka v napětí. Tvůrci totiž dokázali výstižně zobrazit fungování nejedné české domácnosti, i když je to celkem smutné. Zkušeným dospělým hercům není co vytknout, ale pochvalu si zaslouží také sedm dětí, které vykouzlí svými hláškami úsměv na tváři.

Špunti na vodě představují na aktuální české filmové scéně po Masarykovi nenáročnou komedii pro široké publikum. Na příkladu tří různorodých rodin zobrazují komplikované mezilidské vztahy, své si v nich najdou rodiče i děti každého věku. Snímek nabídne panoramatické pohledy na malebnou krajinu s řekou podkreslené příjemnou hudbou pod vedením Ondřeje Brouska. Známí a standardně dobří herci jako Liška, Čermák, Polívková jsou doplnění rozvernými dětskými tvářemi bratrů Antoniových, blogerky a zpěvačky Nelly Řehořové a dalších. Celkem jednoduchý děj, afektované reakce a předvídatelné zápletky neurazí ve chvíli, kdy jdeme na oddechovou komedii s jasným, a ne příliš vysokým očekáváním.
 
 

Kombinace ledové vody a trapného táty dokáže být pěkné peklo.


 
 

Ale také příležitost, jak zažít nezapomenutelné chvíle.


 
 

Nakonec stejně všichni zjistí, že s blízkými po boku se člověk cítí nejlíp.


 
 

65%

Špunti na vodě

Špunti na vodě představují na aktuální české filmové scéně po Masarykovi nenáročnou komedii pro široké publikum. Na příkladu tří různorodých rodin zobrazují komplikované mezilidské vztahy, své si v nich najdou rodiče i děti každého věku. Snímek nabídne panoramatické pohledy na malebnou krajinu s řekou podkreslené příjemnou hudbou pod vedením Ondřeje Brouska. Známí a standardně dobří herci jako Liška, Čermák, Polívková jsou doplnění rozvernými dětskými tvářemi bratrů Antoniových, blogerky a zpěvačky Nelly Řehořové a dalších. Celkem jednoduchý děj, afektované reakce a předvídatelné zápletky neurazí ve chvíli, kdy jdeme na oddechovou komedii s jasným, a ne příliš vysokým očekáváním.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací