Rychle a zběsile 8 / The Fate of the Furious – recenze

Je silnější Herkules, Kurýr nebo Riddick?
 
 
 
Filmová série, pro kterou je charakteristická vůně benzínu, nevypotřebovatelná zásoba nábojů a rodinná soudružnost právě odstartovala své osmé kolo na okruhu. A pokračuje v nastoleném trendu být velkolepější, dražší, ničivější, neuvěřitelnější a plná známých hereckých jmen.

Po dlouhé sérii režiséra Justina Lina a krátké zastávce Jamese Wana se vůdčí taktovky chopil F. Gary Gray, který má na svém kontě například komedii Pátek, thriller Loupež po italsku či akční krimi Ctihodný občan. Pokud si říkáte, že opakovaný vtip přestává být vtipem, pro Rychle a zběsile to rozhodně neplatí. Gray prakticky navazuje na Wanovu práci a ještě umocňuje to, co se nám na sedmičce tolik líbilo a čím byla výjimečná.

Všichni víme, že Rychle a zběsile je pohádka o autíčkách.Všichni víme, že Rychle a zběsile je pohádka o autíčkách, kterou tvoří kluci a holky, jenž si rádi hrají. Přesně o tom je i osmé pokračování. Neprůstřelností, nehořlavostí či nezničitelností se nepyšní pouze Dom (Vin Diesel), ale i další členové stále rostoucího týmu. Ovšem někomu, třeba Hobbsovi (Dwayne Johnson), se tyto superhrdinské a nadlidské vlastnosti věří o trochu lépe. Ale budiž, v dětských snech a hrách s autíčky na koberci v pokojíčku taky plastové postavičky nekrvácí. Tuto vizi podporuje i garáž, tzv. Hračkářství, kde vedle tanku stojí oranžové Lamborghini a další snová vozítka. Co se aut týče, tvůrci se opravdu při zemi nedrželi.  Vyskytují se tu auta za rozumnou cenu, ale i luxusní vozy, například jedinečný Nissan v hodnotě 2 milionů dolarů. Ve filmu auta doslova prší z nebe.

Vedle neuvěřitelné akce, honiček a soubojů (včetně střetu s ponorkou) stojí další dva důležité prvky, a to humor a důležitost rodinné sounáležitosti. Na druhé jmenované byl velký důraz kladen od prvního dílu. Odlehčení od kulek, pravých háků a škvaření pneumatik obstarají nejen věčně se hašteřící Tej Parker (Ludacris) a Roman (Tyrese Gibson), ale i Hobbs (Dwayne Johnson) s Deckardem (Jason Statham). Tito dva hromotlukové se hledali, až se našli. Chemie mezi nimi funguje na výbornou a jejich slovní přestřelky nemají chybu.

Před dvěma roky jsme si mysleli, že nemůže být chladnějšího a bezcitnějšího padoucha, než byl Deckard, ale Charlize Theron a její Cipher posouvají laťku zase o kousek výš. Po její zlé královně ze Sněhurky a lovce a Zimní války se to ovšem dalo čekat. I Helen Mirren (další nováček) ukázala, že i v 71 letech se v akčním snímku neztratí. Její paní Shawová má i v těch několika záběrech jednoduše koule.

Málokterá série, která čítá tolik dílů (nebo alespoň přibližně stejný počet) se může pochlubit neupadající, ba právě naopak vyrovnanou či dokonce stoupající tendencí. Rychle a zběsile ví, co její fanoušci milují, a i když je stále více neuvěřitelná a překračuje hranice reálnosti stále většími kroky, prostě baví. Je to jednoduchá (ale pro tvůrce nákladná) zábava, kde si namakaní hoši a silné holky hrají s autíčky a pistolkami, hláškují a vykřikují kolem sebe, že to nejdůležitější na světě je rodina.
 
 

I takto může vypadat neformální pátek v práci.


 
 

Nejen holky, ale i kluci nemají rádi, když si někdo vezme na večírek stejné oblečení.


 
 

Je podle vás důležitejší motor pod kapotou nebo řidič?


 
 

85%

Rychle a zběsile 8 / The Fate of the Furious

Málokterá série, která čítá tolik dílů (nebo alespoň přibližně stejný počet) se může pochlubit neupadající, ba právě naopak vyrovnanou či dokonce stoupající tendencí. Rychle a zběsile ví, co její fanoušci milují, a i když je stále více neuvěřitelná a překračuje hranice reálnosti stále většími kroky, prostě baví. Je to jednoduchá (ale pro tvůrce nákladná) zábava, kde si namakaní hoši a silné holky hrají s autíčky a pistolkami, hláškují a vykřikují kolem sebe, že to nejdůležitější na světě je rodina.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací