Filmy s Tomem Cruisem – sedm nejvýraznějších snímků za poslední tři dekády

V hlavní roli: Tom Cruise.
 
 
 
Kdo by ho neznal. Americký herec Tom Cruise si libuje v akčních filmech, fanoušci ho vedle Brada Pitta a Johnnyho Deppa považují za sexsymbol Hollywoodu (i když je všem třem přes padesát), svého času tvořil ikonický pár s Katie Holmes a Nicole Kidman. I když Tomovy výkony na Oscara asi nikdy nebudou, objevil se za svou téměř čtyřicetiletou hereckou kariéru v dramatech, hororech, historických životopisných filmech i akčních thrillerech. Přinášíme seznam sedmi nejvýraznějších snímků s Tomem Cruisem od 90. let až po žhavou novinku.

Rain Man (1988)

Nadčasové drama Barryho Levinsona vypráví dojemný příběh dvou bratrů. Tom Cruise v roli Charlieho Babbitta zjistí, že má autistického bratra Raymonda (Dustin Hoffman). I když jsou ti dva naprosto odlišní, vytvoří si během dlouhé společné cesty silné pouto. Úctyhodný Hoffmanův výkon, který byl posléze oceněn Oscarem, part Toma Cruise trochu zastiňuje, nicméně i jeho výkon je více než dobrý. Vkusně zpracovaný Rain Man, podkreslený úžasnou hudbou Hanse Zimmera, se dodnes řadí mezi nejkvalitnější filmy všech dob.

Interview s upírem (1994)

Tom Cruise a Brad Pitt v čerstvých třiceti, oba s dlouhou blonďatou hřívou, v dramatu o upírech. To se jen tak nevidí. Koncem 18. století přemění Lestat (Tom Cruise) v upíra mladíka Louise (Brad Pitt) zdrceného ztrátou rodiny. Jenže Louis brzy zjistí, že se mu věčný život a sání lidské krve příčí. Spolu s mladou Claudií (Kirsten Dunst) se svého stvořitele pokusí po několika letech zneškodnit. Nicméně Lestat přežije a začne hon za pomstou. Fantasy na motivy knihy Anne Rice převedený do filmové podoby nabízí spletitý příběh, honosné historické kostýmy a nevšední upírský zážitek dlouho před Twilight ságou.

Mission: Impossible (1996)

Úspěšná série, která se stala pro Toma Cruise charakteristickou, odstartovala prvním dílem v roce 1996. Jízda zdaleka nekončí, na rok 2018 je naplánováno již šesté pokračování. Tvůrci udržují vysoký standard, který se díl od dílu snad ještě zvyšuje, většinou to bývá naopak. V jedničce se setkáváme s Cruisem jako agentem Ethanem Huntem bojujícím proti křivému obvinění. Mission: Impossible nabízí hodně zbraní, akrobacie, napětí a v neposlední řadě chytlavou ústředí znělku. Čeští diváci jistě ocení, že byl thriller ze špionážního prostředí natáčen částečně v Praze.

Vanilkové nebe (2001)

V mysteriózním sci-fi si Tom Cruise sáhne pro roli opět do jiného soudku. Coby úspěšný nakladatel David Aames si umí pořádně užívat života. Člověk by řekl, že mu v jeho dokonalém životě nemůže nic chybět. Ale když konečně potká pravou lásku Sofii (Penélope Cruz), situaci zkomplikuje Davidova současné partnerka Julie (Cameron Diaz) a automobilová nehoda. Složitý scénář, ve kterém je těžké poznat hranici mezi realitou a snem, vyvažují skvělé herecké výkony i soundtrack. Američtí filmaři přejali námět ze španělského snímku Otevři oči. Poté, co jeho režisér Alejandro Amenábar odmítl spolupracovat na americké adaptaci, ujal se režie Cameron Crowe. S ním Tom Cruise získal zkušenost už o pět let dříve při natáčení dramatu Jerry Maguire.

Poslední samuraj (2003)

Historické drama diváky zavede do Japonska v roce 1870. Zuří zde spor mezi císařem a samuraji, kteří se mu odmítají podvolit. Na pomoc císařovi přichází, kdo jiný, než Tom Cruise. Tentokrát jako kapitán Nathan Algren, veterán americké občanské války, trénuje císařovy vojáky v boji s nejnovějšími zbraněmi. V bitvě se však dostane do zajetí samurajů. Místo popravy mu samurajové dají šanci poznat svou kulturu a Algren se musí vypořádat s obrovským dilematem. Na čí stranu se postavit? Exotické prostředí, krásná hudba, vřava historických bitev a Cruiseovo charisma jistě nenechá diváka chladným.

Na hraně zítřka (2014)

V nepříliš vzdálené budoucnosti Zemi zasáhne mimozemská invaze. Nezkušený voják Bill Cage (Tom Cruise) je vyslán bez jakékoliv přípravy do akce, což se rovná rozsudku smrti. Díky doteku s mimozemšťanem však získá schopnost resetovat den, takže jakmile zemře, probudí se znovu. A znovu a znovu, ale díky nekonečnému opakování může využívat získané poznatky a zdokonalovat se. Pomoc a pochopení najde u Rity (Emily Blunt), která je naopak v boji s Mimiky ostřílenou profesionálkou. Společně musí přijít na to, jak zachránit lidstvo před vyhlazením. Akční sci-fi Na hraně zítřka nabízí propracované technické vybavení a apokalyptickou představu o útoků mimozemšťanů a uvíznutí v časové smyčce.

Mumie (2017)

Pokud vás článek s Tomem Cruisem naladil, ale na staré filmy koukat nechcete, nezoufejte. Rok 2017 patří akční fantasy Mumie, kde Tom Cruise bojuje v řadách tajné organizace proti princezně Ahmanet. A porazit oživlou mumii, která chce jako pomstu zničit svět, nebude snadné. Překoná nový snímek režiséra Alexe Kurtzmana (Mission: Impossible III, Star Trek) oblíbenou verzi z roku 1999 s Brendanem Fraserem a Rachel Weisz?

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací