Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2 – recenze

Jsou tu, aby zachránili vesmír, už podruhé.
 
 
 
Peter Quill neboli Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket a Groot se potulují po galaxii a bojují s různými mimozemšťany, je to zkrátka jejich práce, jsou to Strážci Galaxie. Po souboji s ohavnou obludou se dostávají do křížku s národem souvereignů vedeným Ayeshou. Jejich úprk a sled nečekaných událostí je vede k setkání s Peterovým dlouho ztraceným otcem. Ale co je vlastně zač? Rodinná idylka však netrvá příliš dlouho a Strážci musí opět do boje o záchranu celého vesmíru.

Spolu se Strážci je zpátky i režisér úspěšného prvního dílu James Gunn. Už při prvním snímku si od něj diváci moc neslibovali a nejzarytější fanoušci Marvelu měli obavy, že film bude spíše propadák. Gunn ale dokázal opak, a ukázal divákům, že umí natočit správný trhák. První snímek se stal jedním z nejoblíbenějších příběhů ze série studia Marvel. Při ohlášení druhého pokračovaní se diváci opět obávali, zda dokáže Gunn udržet stejnou laťku jako v prvním díle. A dokázal. Vol. 2 se naprosto vyrovná svému předchůdci co do kvality, tak i příběhu.

Návrat známých postav znamená i návrat jejich představitelů.Návrat známých postav znamená i návrat jejich představitelů. V hlavní roli protagonisty Petera Quilla/ Star-Lorda se opět předvedl Chris Pratt. Ten vzrostl na slávě právě díky prvnímu dílu Strážců. Úlohu Quilla si naprosto osvojil, jako by role pro něj byla vytvořena na míru. Sledovat Pratta jako excentrického, hudbu milujícího vůdce Strážců baví. Ženskou součást Strážců zastupuje Zoe Saldana coby vražedná zelená Gamora. Saldana je proslulá pro role mimozemských dam, její druhá známá role je Uhura ze Star Treku. Jako Gamora se skvěle doplňuje s Prattovým Quillem. Navíc v pokračování hraje důležitou roli i její vztah s její filmovou sestrou Nebulou, kterou si opět zahrála Karen Gillan. Dále se na plátna vrátil wrestler Dave Bautista jako Drax. Bautista, neprofesionální herec, překvapil diváky už v prvním díle, kdy ukázal, že umí docela solidně hrát. Vrátil se i Bradley Cooper jako hlas sarkastického mývala Rocketa, které se postaral o ty nejvtipnější a nejironičtější hlášky. Svůj hlas snímku opět propůjčil i Vin Diesel jako malý Groot, což může mnohé překvapit vzhledem k hercovu hlubokému barytonu. Zpět je Michael Rooker jako Yondu, Quillův adoptivní otec, který tentokrát v příběhu sehrává důležitější roli než minule. Jeho vztah s Quillem, je klíčový pro celý snímek. Nováčkem druhého dílu je Kurt Russell, který se představuje v roli tajemného Ega, Quillova adoptivního otce. V menších rolích se dále objevuje Sylvester Stallone coby Stakar nebo Elizabeth Debicki jako Ayesha, Marvel samozřejmě nezapomíná ani na tradiční cameo slavného tvůrce komiksů Stana Leeho.

Co je už od prvního dílu pro Strážce důležité, je originální hudba, která doprovází celý příběh. Jejich první soundtrack oplýval ikonickými hity z devadesátých let, a ani tentokrát tomu není jinak. Ve snímku zaznívají hitovky jako The Chain od Fleetwood Mac, Bring It On Home to Me od Sama Cooka, Father and Son zpěváka Cata Stevense a mnoho dalších. Do toho všeho zakomponoval Gunn i klasický hudební doprovod, o který se postaral skladatel Tyler Bates. Ten se podílel už na předchozím díle. Batesovy instrumentální skladby se průběžně mísí s popovými songy a vytváří tak překvapivé spojení, které funguje.

Pro film, jako jsou Strážci Galaxie, jsou obzvlášť důležité speciální efekty a masky. Tvůrci si i tentokrát pohráli s vizážemi různých mimozemšťanů, je to důkaz, že fantaziím se opravdu nekladou meze. Jedním z příkladů úspěšného převedení komiksového tak trochu bizáru na filmová plátna je Ego, podle komiksu žijící planeta, Strážci nám nabídli naprosto adekvátní uspokojivou verzi této postavy, která koresponduje se svou předlohou ve všech ohledech. Realisticky působící vizuální triky tak vtáhnou diváka přímo do děje. Díky efektům tak dostává na váze i 3D verze, která je v tomto případě tou správnou volbou.

Strážci Galaxie Vol. 2 nabízí skvělou akční podívanou, fantaskně vykreslený široký vesmír, který nás na dvě hodiny naprosto pohltí. I přes stopáž dlouhou 2h 16 minut má film rychlý spád, děj se nevleče, a aniž bychom si toho byli vědomi, už je najednou konec. Plusem je, že Gunn si nehraje na nic velkého, tentokrát se spíše zabývá menším příběhem, který však stále hraje důležitou roli ve filmovém vesmíru Marvelu – čili MCU (Marvel Cinematic Universe). Patří sem filmy jako Iron Man, Thor, Captain America, nově Doktor Strange a mnohé další. Strážci tak představují další dílek této nekonečné skládačky. Vol.2 není nijak seriózní závažná podívaná, ani se tak už od samého začátku netváří. Je to zábavný příběh, který pobaví jak „obyčejné“ diváky, tak i ty nejzarytější fanoušky Marvelu. Film překvapí i svým velkým počtem pěti scén po závěrečných titulcích, na které se vyplatí si počkat. Strážci jsou příjemná, zábavná, milá, oddechová podívaná, která stojí za to, když už, tak už jen kvůli soundtracku.
 
 

Mýval v akci, takového byste nechtěli potkat na zahradě.


 
 

Ti lidi mají nějakou divnou zlatavou barvu.


 
 

Když se dítěti pokoušíte vysvětlit, jak funguje bomba.


 
 

85%

Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2

Vol.2 není nijak seriózní závažná podívaná, ani se tak už od samého začátku netváří. Je to zábavný příběh, který pobaví jak „obyčejné“ diváky, tak i ty nejzarytější fanoušky Marvelu. Film překvapí i svým velkým počtem pěti scén po závěrečných titulcích, na které se vyplatí si počkat. Strážci jsou příjemná, zábavná, milá, oddechová podívaná, která stojí za to, když už, tak už jen kvůli soundtracku.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací