Filmové události #18/17: Zlín Film Festival na švédské notě, Hra o trůny hlásí vedlejší projekty

Na příznivce seriálového hitu se kromě dvou posledních řad chystají dokonce čtyři spin-offy.
 
 
 
HBO se nechalo slyšet, že připravuje čtyři projekty související s Hrou o trůny, kam by měly být dějově zasazeny, se dá zatím jen odhadovat. Návrat hlásí Letospisy Narnie a režiséra hledá pětadvacátá bondovka. Hřebejkovo Zahradnictví přišlo do kin pozvolna. Zemřela Old Shatterhandova Bílá holubice. Do Zlína přijede švédská filmová výprava.

#18/17

Hra o trůny má před sebou poslední dvě řady. Poté, co tvůrci vyhrožovali, že ta letošní bude poslední, posunuli konec na příští sezonu a tu letošní oddálili na léto. Fanoušky čeká posledních 13 dílů. Ale HBO chce kout železo, dokud je žhavé a plánuje hned 4 spin-offy, o náměty prý není nouze. Ve hře na scénář je i autor původní knižní předlohy George R. R: Martin. Ve scenáristickém týmu jsou zatím Max Borenstein (Kong: Ostrov lebek), Jane Goldman (Hvězdný prach, Kick-Ass) a Brian Helgeland (Legendy zločinu, Příběh rytíře). Jestli se odnože seriálového hitu budou vracet před děj Hry o trůny, rozvíjet vedlejší linky nebo se podívají do budoucna, je otazníkem.

Mistr velkolepých snímků Christopher Nolan (Počátek, Temný rytíř povstal, Memento) tři roky po Interstellaru pomalu přichází s filmem Dunkerk. Drama z válečného prostředí vychází z událostí evakuace obklíčených vojáků na severofrancouzském pobřeží na jaře 1940. Hlavní role ve filmu ztvárňují Tom Hardy, Cillian Murphy nebo Mark Rylance. Dunkerk se v českých kinech představí 20. července, teď poutá novým trailerem.

Hřebejkovy „předpelíšky“ číslo jedna dorazily do kin, ale co do návštěvnosti nemůže být i hitu řeč. První týden promítání zaostalo za animákem Mimi šéf, ačkoliv jen těsně. Na prozatímní letošní divácky nejúspěšnější tuzemské počiny Masaryk nebo Špunti na vodě ale ztrácí skoro dvojnásob.

Zlín Film Festival vypukne 26. května. Týdenní program už 57. ročníku přehlídky nabízí rozličné filmové zážitky, od filmů pro děti a mládež, přes studentské filmy až po evropské režijní debuty. A to celkem v pěti soutěžních a devíti dalších kategoriích. Ty spojuje Švédsko a Astrid Lindgrenová, do Zlína se vypraví řada švédských osobností. Herečka Inger Nilsson, režisér a potomek slavného Ingmara Bergmana Daniel Bergman, nebo Catti Edfeldt, která jako malá hrála v Dětech z Bullerbynu, adaptaci jedné z knih Lindgrenové. Festival doplní výstava filmových klapek. V hodnotící porotě zasednou vedle dětí Klára Issová, Vica Kerekes, Juraj Nvota a další.

Další James Bond na obzoru? Dva roky po Spectre se začíná mluvit o potenciálním režisérovi další bondovky. Horkým kandidátem je Paul McGuigan, režisér čtyř dílů seriálu Sherlock nebo filmu Hra o smrti. Ale nic není definitivní a všechno další kromě obsazení pokračování Daniela Craiga je zatím ve hvězdách.

Do věčných lovišť odešla představitelka Bílé holubice z Old Shatterhanda. Zemřela herečka s izraelskými kořeny Daliah Laviová, bylo jí 74 let. Laviová se objevila ve čtyřicítce filmů, vyzkoušela i kariéru zpěvačky, před dvaceti lety kupříkladu v Německu nazpívala duet s Karlem Gottem.

Letopisy Narnie po sedmi letech vstávají ze zapomnění. Po filmech Lev, čarodějnice a skříň, Princ Kaspian a Plavba Jitřního poutníka nechalo Sony zadaptovat čtvrtou knihu ze sedmidílného cyklu, Stříbrnou židli. Režírovat bude Joe Johnston (Jurský park 3, Captain America: První Avenger).

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací