Pád / Fallen – recenze

„Polib ho a zemřeš.“
 
 
 
Milovníci fantasy těšte se, svého zfilmování se dočkal další knižní bestseller, a to kniha Lauren Kate – Pád, jenž je prvním dílem série pojmenované Andělé. Ano, jak již název napovídá, tentokrát nás nečekají ani světélkující upíří, polonazí vlkodlaci či potetovaní bojovníci se zlem, ale nadpozemští tvorové se zářícími křídly.

Hlavní hrdinkou nového dobrodružného romantického dramatu je Luce (Addison Timlin), která je po nevysvětlitelné tragédii poslána do internátní školy a nápravného zařízení Meče & Kříže. I když se zdá Luce na první pohled být obyčejnou dívkou, není s ní něco v pořádku. Její osoba přitahuje nejen prapodivné temné stíny a tragické požáry, ale i dva chlapce, a to odtažitého Daniela (Jeremy Irvine) a rebela Cama (Harrison Gilbertson). Proč se oni tolik zajímají? Co jsou zač? A proč má Luce pocit, že zná Daniela více než tisíc let?

Určeno pro všechny mladistvé, a to nejen ty zamilované, ale i s pořádnou depkou.Režie andělského fantasy snímku se ujal ugandský režisér Scott Hicks, který byl za svoje životopisné drama Záře nominován dokonce na ocenění Oscar (režie, původní scénář). Tentokrát nám předkládá dílo, které je určeno pro všechny mladistvé, a to nejen ty zamilované, ale i s pořádnou depkou. Celý příběh odehrávající se v nehostinném prostředí nápravného zařízení je chladný a (i přesto, že pojednává o prokleté lásce) až příliš neosobní. Navíc, Lauren Kate se s postavami nemaže podobně jako George R. R. Martin, ale v tomto případě to rozhodně není poklona.

I když je děj velmi předvídatelný, je zároveň velmi zkratkovitý a plný brutálních a nelogických střihů. Tvůrci se snažili o oživění a podbízení náctiletému publiku v podobě scén, které jako by vypadly z klipu určeného pro stanici MTV. Ty jsou ale bohužel tak násilné a tzv. „mimo mísu“, že výslednému dojmu naopak škodí.

Ústřední trojici ztvárnili Addison Timlin (Děs po setmění, (Ne)zadaní), Jeremy Irvine (Válečný kůň, Stonewall, Žena v černém 2: Anděl smrti) a Harrison Gilbertson  (My Mistress, Need for Speed,). Všichni mají pohledné tvářičky i předchozí herecké zkušenosti, ale jejich výkony působí velmi neotesaně a jen těžko pronikáme jejich postavám pod kůži. Nejpřirozenější a nejvřelejší ze studentů školy Meče & Kříže je Penn s tváří Loly Kirke. Z dospělých za zmínku stojí upjatá profesorka filosofie a náboženství slečna Sophia, kterou si zahrála Joely Richardson.

I když je Pád svým způsobem oživením v záplavě vlkodlaků, upírů a čarodějů, celkový dojem je velmi rozpačitý a s nesympatickou ústřední trojicí, kterou dokážeme jen těžko milovat i nenávidět, jen málo záživný. I když se jedná o první díl série, nejspíše se zařadí k počinům, jako jsou Nádherné bytosti, Vampire Academy či Mortal Instruments: Město z kostí.
 
 

Když s vámi nechce jít dívka na kafe, přineste jí ho až na zápraží.


 
 

Některým mužům dívky padají do náručí. Doslova.


 
 

Když se budete nudit, můžete si zajít natočit „drsňácký“ videoklip.


 
 

30%

Pád / Fallen

I když je Pád svým způsobem oživením v záplavě vlkodlaků, upírů a čarodějů, celkový dojem je velmi rozpačitý a s nesympatickou ústřední trojicí, kterou dokážeme jen těžko milovat i nenávidět, jen málo záživný. I když se jedná o první díl série, nejspíše se zařadí k počinům, jako jsou Nádherné bytosti, Vampire Academy či Mortal Instruments: Město z kostí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací