České filmy v létě: Svěráci se vrátí s příběhem Edy Součka, konec prázdnin zpříjemní Hurvínek

V létě na diváky čekají poetická dramata i hořké komedie.

Letošní léto nebude na premiéry českých filmů nikterak bohaté, přesto se během něj dá vybrat kvalitní obsah. V červenci představí svůj nový počin Petr Václav, autor loňského Nikdy nejsme sami. V srpnu vychází historické drama Václava Kadrnky s Karlem Rodenem v hlavní roli a závěr léta potěší příznivce Hurvínka s dlouho připravovaným moderním zpracováním.

Český film červen-srpen

Tehdy spolu

premiéra 1. června

historické drama

režie Marta Santovjáková Gerlíková a Jiří Novotný

Poeticky laděný příběh Tehdy spolu o mladé židovské dívce přijíždějící na Valašsko během druhé světové války. Terezka Zágorová odchází z Plzně, aby se vyhnula deportaci do koncentračního tábora. Na vesnici poznává tradice, přírodu, první lásku, ale také nehostinnou lidskou stránku, která se v člověku probouzí společně se strachem z války. Ve filmu hraje František Segrado, vzpomínky namluvila Eliška Balzerová.

Skokan

premiéra 8. června

komedie

režie Petr Václav

Režisér loňského Nikdy nejsme sami, za které si Cenu české filmové kritiky odnesl Miroslav Hanuš, si na letošní léto připravil hořkou komedii. Čerstvě propuštěný vězeň se nemá kam vrtnout a představa budoucnosti na ústeckém předměstí ho lehce může zlákat zpátky k vaření pervitinu. Proto se Skokan vydává naprosto spontánně stopem do Cannes potom, co slyší vyhlašování cen v televizi. Hlavního hrdinu ztvárnil několikrát trestaný Julius Oračko, v ženské roli se objevuje Klaudia Dudová, Václavův někdejší objev pro film Cesta z města či francouzská herečka Karidja Touré.

Křižáček

premiéra 3. srpna

historické drama

režie Václav Kadrnka

Inspirací pro Václava Kadrnku byl romantická povídková báseň Jaroslava Vrchlického. Historická road-movie Křižáček se odehrává v době vrcholného středověku, kdy malý chlapec utíká z domu pod vlivem legend o dětských křížových výpravách. Jeho otec v podání Karla Rodena se vydává na cestu za jeho nelezením a film se tak štěpí do dvou paralelních linek, zatímco se snaží postihnout dopívání vztah k autoritám a schopnosti přiznat si vlastní selhání. Kadrnka snímek chystal už na podzim 2015, slibuje vizuálně atraktivní zážitek s romantickými malbami typickými pro 19. století.

Po strništi bos

premiéra 17. srpna

válečné drama

režie Jan Svěrák

Duo otec a syn Svěrákovi se filmem Po strništi bos vrací před děj úspěšného filmu Obecná škola z roku 1991.  Hlavní hrdina Eda Souček je nyní malé dítě a jeho rodiče se musejí vystěhovat z Prahy poté, co jeho tatínek odmítne okupaci Československa a vznik protektorátu.

Hurvínek a kouzelné muzeum

premiéra 31. srpna

animovaný

režie Martin Kotík

Kultovní postavička české loutkové scény má pocit, že se točí pořád nějaké remaky a on by to měl napravit. Proto se vydává na filmová plátna v modernizované podobě. Film také vznikal sedm let, Máničku v něm tedy mluví nedávno zesnulá Helena Štáchová. Na přípravách se podílel i Jesper Møller, který režíroval Asterixe a Vikingy. Film nabízí zbrusu nové dobrodružství Hurvínka jakožto nočního hlídače kouzelného muzea, kterému se podaří přes zákazy proniknout do jeho útrob a objevuje zde svět skrytý očím návštěvníků.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací