Víte, kdo dabuje Archera? Rozhovor s Markem Holým

„Je nesmrtelný, vtipné sexistické hovado, skvělý milenec, a o to horší partner.“
 
 
 
Americký animovaný akční seriál pro dospělé Archer dorazil i na české obrazovky. Tajný agent Sterling Archer ovšem není prototypem kladného hrdiny, který zachraňuje svět před bezprávím. Alkohol, stylové oblečení, luxusní lehké děvy i ochrana v podobě máminy sukně k tomuto neotesanému mladíkovi neodmyslitelně patří. Hlas ústřední postavě propůjčil Marek Holý. S českým hercem a dabérem jsme se sešli přímo v dabingovém studiu, kde právě namlouval nové díly seriálu Archer pro Prima Comedy Central a položili jsme mu několik přátelských otázek. Holý nam prozradil nejen to, jaký podle něho Sterling Archer je, ale i kdo je jeho láska a kde se s ním můžeme potkat.

Červený koberec: Letos v únoru začala Prima Comedy Central vysílat animovaný seriál pro dospělé Archer a vy jste propůjčil hlas ústřední postavě, tedy agentovi Archerovi. Znal jste seriál již před touto prací?

Marek Holý: Neznal. Bylo to pro mě první setkání s ním.

Červený koberec: Co vás na Sterlingovi Archerovi baví?

Marek Holý: Je to správný blázen. Baví mě jak samotný seriál, tak i on, i když je někdy na přesdržku.  Ale je s ním sranda. Líbí se mi, jak je udělaný celý seriál. Atmosféra, grafika …

Červený koberec: Jak byste Archera popsal?

Marek Holý: Agent James Bond s chováním osmiletého dítěte s oidipovským komplexem vůči své matce. Tak nějak bych ho asi charakterizoval. (smích) Je nesmrtelný, vtipné sexistické hovado, skvělý milenec, a o to horší partner.

Červený koberec: Když vynecháme Sterlinga Archera, máte v seriálu jinou oblíbenou postavu?

Marek Holý: Lanu. Ta je moje oblíbená. Čekáme, že se k sobě vrátí.

Červený koberec: Takže láska?

Marek Holý: … na první pohled.

Červený koberec: V souvislosti s Archerem se nedá nezeptat, zda jste někdy jako dítě nesnil o tom, že budete tajným agentem? Sledoval jste například Jamese Bonda?

Marek Holý: Jamese Bonda jsem sledoval, ale nikdy jsem neměl touhu se stát agentem. Ani mě to nenapadlo. Když jsem byl malý, tak jsem hodně četl kovbojky. A jedinou postavou, kterou jsem chtěl být, byl Tarzan. Toho jsem miloval.

Červený koberec: Dabujete více jak deset let. Vzpomenete si na svoji první postavu, které jste propůjčil svůj hlas?

Marek Holý: Myslím si, že velká hlavní postava byl princ Kaspian, ale nejsem si úplně jistý.

Červený koberec: Co je pro vás, jako dabéra složitější – namlouvat animovanou postavu nebo živého herce?

Marek Holý: Ono je to vlastně stejné, asi bych to úplně nerozlišoval. Něco jiného je, když dabujete kreslenou postavičku jinou než lidskou. Je to odlišné technicky, protože musíte měnit hlas a jinak s ním pracovat. Ale zásadní rozdíl to není.

Červený koberec: Baví vás víc, když si s hlasem můžete hrát nebo když mluvíte ve své civilní poloze?

Marek Holý: Jak kdy. Dnes jsem například trochu ochraptělý, takže je to pro mě náročnější. Když ale děláte například animák, kde jsou divné postavičky, tak se u toho tzv. vyblbnete. To je vždy fajn. Například ale Archer mě hrozně baví, protože v tom objemu práce, kterou máte, je málo příležitostí, kdy se skutečně pobavíte.

Červený koberec: Vzpomenete si na nějakou příhodu u dabingu, kdy se vám vyloženě zamotal jazyk a nemohl jste danou repliku zkrátka říct?

Marek Holý: To se stane vždycky jednou v průběhu natáčení, když je toho hodně. Přijde krizová situace a slovo, které normálně používáte, prostě nemůžete říct. Před tím jste mohl říct deset latinských slov úplně v pohodě a o minutu později ze sebe nedostanete například „fotbal“. Řeknete „fopbal“. Vypne se vám mozek a musíte jednu repliku opakovat pětkrát, než se přes ni dostanete. Někdy se přihodí, že mi nějaké slovo opravdu nejde přes pusu, až se nade mnou režisér smiluje a nechá mě říct nějaké jiné. (smích)

Červený koberec: Aktuálně dabujete třetí sérii Archera, v Americe nyní běží osmá. Těšíte se, že s Archerem ještě strávíte dlouhý čas?

Marek Holý: Těším, protože mě to hrozně baví. A jsem zvědavý, kam se bude pacholek jeden vyvíjet.

Červený koberec: Diváci vás znají ze seriálů (Četníci z Luhačovic), filmů (Kočičí princezna, Svatojánský věneček) a mnoha divadelních představení. Můžeme se na vás v blízké době těšit v nějakém novém televizním nebo kino projektu?

Marek Holý: Točili jsme s panem režisérem Michalem Vajdičkou seriál Trapný padesátky. To byl projekt pro Českou televizi s Alenou Mihulovou, Klárou Melíškovou a Pavlou Tomicovou.

Červený koberec: Za ústřední roli v muzikálu Zorro uváděného v Divadle Hybernia jste obdržel v roce 2013 cenu Thálie. Vzpomenete si na ten moment?

Marek Holý: Je to samozřejmě hezké. Cítíte radost, že si někdo všiml. Je to takové poděkování. Nepřeceňuji to, ale moc mě to potěšilo. Hlavně jsem měl radost za všechny, kteří jsme muzikál Zorro dělali. Ta cena je sice individuální, ale nikdy byste ji nemohl dostat, nebýt těch lidí okolo.

Červený koberec: Nyní jste členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Na jaké představení s vámi si můžeme do divadla zajít?

Marek Holý: V pátek 21. dubna 2017 měla premiéru Molièrova Škola žen. Přijďte na Zkrocení zlé ženy nebo na Piknik. Určitě je u nás z čeho vybírat.

Jak to vypadá v dabingovém studiu při namlouvání seriálu Archer do češtiny, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu a krátkém videu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací