Recenze: Vetřelec: Covenant / Alien: Covenant

Konečně se dozvíme, jak to všechno začalo.
 
 
 
Téměř po 40 letech se Ridley Scott vrátil k Vetřelci, aby nám osvětlil původ vesmírného monstra, což je úkol nelehký. Představuje se ale v plné síle, a po rozpolceném Prometheovi, kde se téma jen nakouslo, nás čeká mnohem zábavnější, děsivější a smysluplnější podívaná. Nepřináší moc nového, ale zároveň nechybí nic důležitého (snad až na Ripleyovou, ale s tím se nedá moc dělat). Navíc jsou původní témata rozpracována mnohem hlouběji, což možná diváky vyžadující akci může trochu otravovat, ale ti hloubavější budou stejně spokojeni, jako Vetřelec na plném fotbalovém stadionu.

Ridley Scott, který letos oslaví osmdesátku (!), nás pevnou rukou vede temným příběhem, který umí příjemně pohltit. Dějově se ocitáme mezi Prometheem a prvním dílem série. Pokud známe trailer, část nadcházejících událostí bez problémů odhadneme, ale naštěstí netušíme všechno. Loď Covenant je na své mnohaleté pouti na obyvatelnou planetu. Jsou zde stovky spících kolonistů a embryí, které čekají na příchod na svět. Na nový svět, protože Země už budoucnost nenabízí. O loď zatím pečuje android Walter (Michael Fassbender). S jeho „bratrem“ Davidem, starším modelem, se známe z Promethea. Vinou nečekané události musí Walter vzbudit posádku, a posléze náhodou zachytí zbloudilé vysílání. Pocházející od člověka. Člověka, který je hodně daleko od domova. Určitě by vás taky nenapadlo nic lepšího než zaletět se podívat na zdroj vysílání, který je úplnou náhodou na dokonale obyvatelné planetě. Při hledání vhodné nové planety pro lidstvo ji vědci „asi přehlédli“. Teď se divák může plácnout do čela poprvé.

Krev stříká, orgány létají vzduchem, počty živých se snižují, znáte to.Hlavní hrdinka Danielsová (Katherine Waterston) letí do vesmíru hlavně proto, že si chce postavit chatu u jezera. Pyšní se krátkým sestřihem, podobně jako legendární Ripleyová, nebo Elizabeth Shaw v Prometheovi. Hned na začátku se musí vyrovnávat s nešťastnou smrtí manžela (James Franco), který byl zároveň kapitánem lodi. Scénáristé se nám tím snaží ukázat její vnitřní sílu a vzbudit zájem, aby nám nebylo úplně jedno, jestli ji Vetřelec v příštích minutách nezlikviduje. Waterston je celkem příjemná a její postavu čeká hodně akce hlavně v závěru. Ostatní postavy už zůstávají napospas monstru i našim náhodným sympatiím. Novým kapitánem se stává Oram, kterého ztvárnil Billy Crudup. Postava ale není moc sympatická a Crudup nevynikne, i když například v Jackie dokázal diváka upoutat ve zcela minimalistické roli. Celkově o postavách nic moc nevíme, ale to jsme nevěděli ani v předchozích dílech, takže standard.

Na začátku se sem tam někdo pokusí o vtipnou hlášku, ale tahle snaha moc nefunguje a naštěstí ji scénáristé John Logan a Dante Harper brzy vzdali. Celkově je to ale škoda a mínus. Příležitostný brutální humor k Vetřelci také patří. Tento díl je tedy o to temnější a atmosféra zlověstná. Na lodi nám to ještě připadá jako každé jiné sci-fi, ale vše se změní s příletem na záhadnou planetu, kde je nádherná příroda, lány pěstované pšenice, ale doslova a do písmene mrtvolné ticho. Než se posádka dopracuje ke zdroji signálu, v někom už roste naše stará známá příšerka, jejíž příchod na svět je sice klasika, ale stále velmi efektní. Krev stříká, orgány létají vzduchem, počty živých se snižují, znáte to. Tady by příběh klidně mohl skončit, protože hrdinové jsou v, ehm, bezvýchodné situaci. Jenže se přece jen objeví někdo, kdo je zachrání. A příběh posune úplně jinam. Bude se pak velice vážně řešit myšlenka, jak silná je touha po sobě na světě něco zanechat. Nějaké dílo, potomky. A to i ve zrůdné podobě…

Hudba navazuje na to, co z Vetřelce už známe a je to příjemná nostalgie. Co jsme si naopak v jiných dílech neužili, je působivá příroda na planetě a zajímavé tamní obydlí. Solidní kamera Dariusze Wolskiho je nezbytností. Čeká nás také jedna sexy scéna, která je ale trochu rozporuplná. Pro někoho možná příjemné oživení, na druhou stranu erotické chvilky naivních hrdinů očekáváme spíše v laciném hororu. Každopádně jestli to ještě někdy v životě budete dělat ve sprše, na tuhle scénu si tutově vzpomenete.

Už v předchozích dílech se řešilo, zda se dá robotům věřit. Ash, Bishop či David, každý byl jiný. I zde je tato otázka zásadní. Michael Fassbender je chvilku důvěryhodný, pak nevypočitatelný a velmi, velmi zlověstný. Může zde předvést snad vše, co umí, a nikdo nemá šanci jeho výkon zastínit.

Jaký je další Vetřelec? Dobrý. Temný, strašidelný, propracovaný a „vymazlený“. Tu a tam předvídatelný, v dalším momentě zase umí přinést nečekané. Jde hlouběji než kterýkoli jiný díl, jen občas moc pomalým tempem. Je to ale důstojné pokračování, které nás dokáže upoutat, vystrašit, napínat, překvapit (občas bohužel tím, že se postavy chovají vážně hloupě), přináší i šťavnaté finále. A tomu všemu vládne Michael Fassbender. S Vetřelcem, samozřejmě.
 
 

Kdopak je za dveřmi?


 
 

Z tohohle oblíbená turistická destinace nebude.


 
 

To není kostým Power Rangers.


 
 

70%

Vetřelec: Covenant / Alien: Covenant

Jaký je další Vetřelec? Dobrý. Temný, strašidelný, propracovaný a „vymazlený“. Tu a tam předvídatelný, v dalším momentě zase umí přinést nečekané. Jde hlouběji než kterýkoli jiný díl, jen občas moc pomalým tempem. Je to ale důstojné pokračování, které nás dokáže upoutat, vystrašit, napínat, překvapit (občas bohužel tím, že se postavy chovají vážně hloupě), přináší i šťavnaté finále. A tomu všemu vládne Michael Fassbender. S Vetřelcem, samozřejmě.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací