Ludmila Vaňková představila svůj životopis Život na rozhraní věků

Spisovatelka Vaňková vyslyšela fanoušky a podělila se (nejen) s nimi o svůj životní příběh.
 
 
 
Plodná spisovatelka a autorka historických románů má na svém kontě již neuvěřitelných 35 knih. Z královských románových ság jmenujme například Opuštěný přemyslovský trůn, Lucemburskou trilogii či sérii Lev a růže. Nyní se na pulty knihkupectví dostalo její nejnovější dílo, a to dlouho očekávaný životopis Ludmily Vaňkové pojmenovaný na Život na rozhraní věků.

Na 448 stránkách nás provede svým životem, který byl jedinečný a pozoruhodný. I když si paní Vaňková prošla mnoha zkouškami, jako byly dvě světové války, heydrichiáda či vyloučení z vysoké školy, zůstala plná neuvěřitelné energie. A i ve svých devadesáti letech si troufne odcestovat vlakem do Itálie. Všechny ženy, které jsou nesvé ze svých 30., 40. či 50. narozenin, určitě potěší, že paní Vaňková tvrdí, že mladí jsme do osmdesáti. A víte, v čem tkví její tajemství? „Po celý život piji litr mléka denně. To mám spočítané. Jsme víceméně venkovská rodina, takže máme mléko tzv. „od kravičky“ a já ho vypiji dvojnásobek než dnes čtyřčlenná, budoucí pětičlenná, rodina mého syna,“ prozradila svůj recept na vitálnost Vaňková.

Setkání s autorkou a křest její nejnovější, v pořadí šestatřicáté knihy, proběhl v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. Knihu Život na rozhraní věků vycházející v nakladatelství Šulc a Švarc, pokřtil novinář Josef Klíma.

Anotace knihy Život na rozhraní věků:

Vlastní životopis Ludmily Vaňkové začíná jako román o dětském ráji. Její otec byl ředitel několika bank a jako špičkový finanční odborník se stal členem nejužšího vedení České národní banky. V jeho bohaté knihovně se záhy seznamovala s literaturou a historií a v jejích dětských snech nechybělo přání zachytit literárně celou českou historii. Rodina žila v harmonii, taťka pracovně vytížený si vždycky udělal čas na své dcery Blanku a Ludmilu. Mamka se starala o taťku, o rodinu, angažovala se v ženském hnutí, dobře se znala s Miladou Horákovou a její osobní zálibou byla hudba, hra na klavír. Obě dcery po ní zdědily hudební nadání, Blanka se dokonce profesionálně věnovala zpěvu a Ludmila, s matematickým talentem po otci, tíhla k divadlu i literatuře. Pak ale přišel pád do propasti, inferno, taťka byl za heydrichiády popraven, rodina zůstala bez živitele, matka s dcerami se musela vystěhovat z Prahy do Řevnic. Hodně jim tehdy pomáhal Oldřich Pecl, který byl v odboji stejně jako taťka a krutý osud na něj dopadl až v padesátých letech, kdy byl popraven v procesu s Miladou Horákovou. Po válce studovala Ludmila Vaňková na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, opět se setkala se zmizelou přítelkyní Hanou Proškovou, mezi studenty měla řadu zahraničních přátel, ale mohla se s nimi znovu vidět až po čtyřiceti letech. V roce 1948 ji vyloučili kvůli třídnímu původu z vysoké školy. Další životní peripetie, kdy překládala Tajný život Salvadora Dalího pro surrealistickou skupinu Karla Teigeho, kdy pracovala v různých kulturních časopisech a musela čelit provokacím Státní bezpečnosti, kdy hrála divadlo, vdala se a po uvolnění režimu v 60. letech dokončila studium disertační prací Člověk a kniha, ji dovedly až do nakladatelství Albatros, kde dělaly s Hankou Proškovou propagaci. Normalizační moc v 70. letech jí však nedovolila odpromovat. Raději tedy odešla pracovat k ČSD a jako železničářka napsala tak úspěšné romány, že to občas leckoho z bývalých kolegů zlobilo. Ale měla ještě jeden nesplněný cíl — převzít doktorát na Univerzitě Karlově. To se jí podařilo až po sametové revoluci, jak dosvědčuje fotografie na obálce knihy. Od 90. let volně cestovala po celém světě a srovnávání svých životních a spisovatelských zkušeností s cestovatelskými zážitky patří k nejsilnějším kapitolám její knihy, která je též vybavena desítkami fotografií z osobního alba. Vracet se v čase vlastního životopisu znamená odhalovat nečekané souvislosti i trpké absurdity, ale s tím se člověk na přelomu věků může vyrovnat, ale nemůže si být příliš jistý tím, jaká nás čeká budoucnost.

Jak to na slavnostní akci a autogramiádě vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii n našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací