Filmové události #21/17: Lída Baarová na Netflixu, film v české koprodukci v Cannes

Švédská kinematografie v Česku – ve Zlíně i v Uherském Hradišti.
 
 
 
Na švédský film se zaměřil jak právě probíhající Zlín Film Festival, tak nadcházející Letní filmová škola v Uherském Hradišti. V Cannes se do hlavního programu dostal film Out, v režii absolventa FAMU. Hra o trůny hlásí příchod novým trailerem. Zemřel Roger Moore, jeden z Jamesů Bondů.

#21/17

Ve Zlíně v pátek vypukl Mezinárodní festival pro děti a mládež. 57. ročník se zaměřuje na švédskou kinematografii, uvede rekordní počet filmů z rekordního počtu zemí. Festival připomíná 110. výročí narození kultovní autorky dětských knih Astrid Lindgren, autorky Pipi Dlouhé punčochy či Dětí z Bullerbynu. Ze Švédska dorazí Daniel Sebastian Bergman, syn slavného režiséra Ingmara Bergmana, a Catti Edfeldt, která si jako malá zahrála v Dětech z Bullerbynu. V premiéře zlínský festival uvedl dokument Hermína Tyrlová o spoluzakladatelce českého animovaného filmu. Poprvé se zde budou promítat i snímek Tehdy spolu o mladé židovce skrývající se před válečnou deportací ve valašských kopcích, jenž vypráví Eliška Balzerová, jedna z hostů festivalu, a také pohádka Dukátová skála s Martinem Dejdarem, Kateřinou Brožovou nebo Filipem Blažkem. Festival doprovází dražba filmových klapek z výstavy, která putovala po Česku.

Loni touhle dobou už finišovala šestá řada Hry o trůny. Tu sedmou se HBO rozhodlo odvysílat netradičně až v létě. Teď se tábor příznivců dočkal nového traileru a série promofotek. Co je potěší, je fakt, že podle upoutávky by měla nadcházející série utíkat rychleji, řadě fanoušků se totiž loni zdálo, že oblíbený seriál začal dějově stagnovat.  

Cannes se do hlavního programu dostal film s českým podílem. Snímek Out, který vznikl ve slovensko-maďarsko-české koprodukci, pochází z dílny absolventa FAMU, slovenského režiséra Györgye Krisfófa. Film vyprávějící o padesátníkovi, který se po ztrátě zaměstnání snaží neztratit životní naději, se na mezinárodním filmovém festivalu promítal v rámci sekce Určitý pohled. V této kategorii Česko účast zaznamenalo naposled před téměř třiceti lety s filmem Proč? Karla Smyczka, do jiných frakcí se tuzemská kinematografie od té doby dostala celkem čtyřikrát. Naposledy se to povedlo Petru Václavovi s Cestou ven před třemi lety.

Blíží se léto a s ním i Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Od 28. července do 6. srpna se na východní Moravu sjedou letos hlavně fanoušci švédské kinematografie, na kterou se organizátoři zaměřili v rámci tradiční sekce Fokus věnující se národní kinematografii vybraného státu. Pro prvních 250 účastníků, kteří se akreditují, si tým 43. ročníku filmové přehlídky připravil DVD s filmem Nick Cave: 20 000 dní na Zemi.

Netflix koupil Lídu Baarovou. Loňský film Filipa Renče pod názvem Devil´s Mistress,
česky Ďáblova milenka, zpřístupní ve své placené službě,
kterou využívá téměř 
100 milionů lidí po celém světě.

Zemřel jeden z představitelů Jamese Bonda. Britský herec Roger Moore měl 89 let, podlehl v boji s rakovinou. Moore byl v pořadí třetím Bondem, poprvé se jako agent 007 představil ve filmu Žít a nechat zemřít v roce 1973, celkem jej ztvárnil šestkrát, naposledy ve snímku Vyhlídka na smrt v roce 1985. Potom si zahrál ještě ve filmech jako Oheň, led a dynamit, Hotýlek, Souboj cti nebo Plnou parou vzad. Herec mimo to působil od roku 1991 jako velvyslanec dobré vůle UNICEF.

Tom Hardy se upsal k dalšímu projektu. Letos v létě přijde do kin válečný Dunkerk Christophera Nolana, na rok 2020 se chystá pokračování Šíleného Maxe s podtitulem The Wasteland, a nově se Hardy ujal role Venoma. Na podzim příštího roku přivede k životu největšího nepřítele Spider Mana, novináře Eddieho Brocka ovládaného černým symbiontem. Režírovat bude Ruben Fleischer, tvůrce Zombielandu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací