11 nejikoničtějších Disney filmů, aneb od sedmi trpaslíků, přes Marry Poppins, až po 20 000 mil pod mořem

Disney filmy přináší šťastné konce už 80 let.
 
 
 
Průkopník animovaného filmu a oscarový rekordman Walt Disney (1901–1966) se svou společností The Walt Disney Company nesporně ovlivnil vývoj filmového a zábavního průmyslu. Jeho tým už od 20. let 20. století vytváří pohádkové světy a roztomilé pohyblivé postavičky. Mezi první pokusy patřily Alenka v říši divů, Šťastný králík Oswald a rošťácký myšák Mickey Mouse, který je dodnes maskotem společnosti. Následovaly desítky let úspěšné produkce, které přinesly nespočet animovaných půvabných princezen, statečných princů, chytrých zvířátek, ale i dobrodružných hraných snímků. Pojďme si přiblížit 11 nejikoničtějších Disneyho filmů, které se proslavily po celém světě. Protože kdo by neměl rád, když dobro zvítězí nad zlem a všichni žijí šťastně až do smrti?

Dnešní náročné diváky, kteří jsou zvyklí na propracovaný děj, silné dialogy a nálož akce, už asi Disneyho pohádky na zadek neposadí. Na druhou stranu, v jednoduchosti je krása. Příběhy plné zpěvu, veselých zvířátek, temných nástrah, princů a princezen a králů a královen, nikdy neomrzí. A tak si některý z filmů začínajících osvětleným zámkem s nápisem Walt Disney Pictures rádi pustíme, i když je starý půl století.

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Jak je známo, závist dělá z lidí bestie. A co teprve ze zhrzené macechy, která touží být nejkrásnější na světě, ale prvenství jí bere nevlastní dcera Sněhurka? Aby ne, když má havraní vlasy, alabastrovou pleť a růžové líce. Navíc její líbezný zpěv přiláká všechny zvířátka z okolí. Prostě k zulíbání. Proto královna nařídí myslivci zavést Sněhurku do hlubokého lesa a nemilosrdně ji zabít. Služebný se však slituje. K tomu se přidá sedm srandovních mužíčků, kletba, skleněná rakev, princ, který polibkem kletbu zlomí a vyklube se první Disneyho celovečerní film na motivy knihy bratří Grimmů a první princezna z tria Sněhurka–Popelka–Šípková Růženka. Za 80 let existence se dočkala několika remaků, ale žádný tuto verzi nepřekonal.

Popelka (1950)

Popelka si musela na korunku počkat. Než okouzlila prince, nosila na hlavě tak akorát starý hadr a sloužila své maceše a dvěma protivným nevlastním sestrám. Potom jí však dobrá víla (žádné tři oříšky) vykouzlí blankytně modré šaty, kočár a hurá na ples! Tam s princem protančí večer, ale přesně o půlnoci musí být zpět doma. Ve spěchu ztratí skleněný střevíček, který se pro prince stane jedinou stopou, jak svou lásku najít. Sluhové prohledají celé království, ale žádná dívka nemá tak malinkou nožku jako Popelka. Přestože se macecha snaží nalezení té pravé zhatit, Popelka se nakonec s princem šťastně shledá. Propracovaná animace, líbezná hudba a celkově kvalitní zpracování asi nejznámější pohádky na světě vyneslo snímku tři oscarové nominace a několik ocenění. Úspěch Popelky také zažehnal finanční problémy Disneyho společnosti, která měla po 2. světové válce dluhy.

20 000 mil pod mořem (1954)

Vědec Aronnax (Paul Lukas) je pověřen identifikací záhadného podmořského tvora, který zničil loď námořnictva. Po dlouhém bádání zjistí, že se jedná o ponorku Nautilus, která připlula v čele s kapitánem Nemem (James Mason) z budoucnosti. Adaptace dobrodružného románu Julese Vernea je Disneyho první širokoúhlý film. Současně jím Disney dokazuje, že nemusí vytvářet pouze animace. Při scéně s večeří se publiku objeví úsměv na rtech, při boji s obří olihní děs v očích, záběry podmořského světa, na svou dobu nevídané, mu seberou dech. Zkrátka další mistrovské dílo. Ještě, že se Verne ani Disney nedožili doslova hororové předělávky z roku 2007 s názvem 30 000 mil pod mořem.

Šípková Růženka (1959)

Šípková Růženka byla na rozdíl od Sněhurky a Popelky obdařena milujícími rodiči a třemi dobrými vílami. Do života jim však vstoupí královna černé magie Zloba a malou princeznu prokleje (snímek Maleficent s Angelinou Jolie z roku 2014 nabízí jiný pohled na věc, kdy Zloba není ta zlá). V den šestnáctých narozenin se píchne o kolovrátek a znehybní. Naštěstí princ Filip na bílém koni Zlobu v podobě hrůzostrašného draka přemůže a polibkem zachrání Růženku i celé království ze spárů věčného spánku. Šípková Růženka představuje další revoluční film z hlediska techniky (točeno na širokoúhlé filmy Technirama 70) a může se chlubit na svou dobu jedním z nejvyšších rozpočtů. Postava Růženky je také poslední z princezen, na které se osobně podílel Walt Disney.

101 dalmatinů (1961)

Lady a Trump se osvědčili, proto Disney počátkem 60. let přichází s dalším filmem s psími hrdiny. Dnes už na ulici na dalmatina nenarazíte, ale po uvedení 101 Dalmatinů (a posílení trendu hranou verzí s Glenn Close z 90. let) prosilo o flekatého čtyřnohého přítele rodiče každé dítě. Dobrodružný snímek dokazuje, že psi jsou ideální návnada na seznámení. V londýnském parku si padnou do oka dalmatin Pongo s dalmatinkou Perditou, stejně jako jejich páníček Roger s paničkou Anitou. Zanedlouho poté, co se čtveřice sestěhuje k sobě, narodí se Perditě patnáct štěňat. Idylku překazí Anitina známá Cruella de Vil, která štěňata ukradne. Chce si z nich totiž nechat vyrobit luxusní kožich. Pongo s Perditou zburcují všechny psy a další zvířata v okolí, aby jim pomohla s hledáním. Nakonec se podaří všechny zachránit, včetně hromady dalších uvězněných štěňat dalmatinů, která najdou u Rogera a Anity nový domov.

Mary Poppins (1964)

Zaneprázdnění manželé Banksovi hledají pro syna a dceru chůvu. Děti jsou zlobivé a žádná z guvernantek se dlouho nezdrží. Dokud se před domem objeví s parapletem a kufříkem Mary Poppins (Julie Andrews), na první pohled stejně přísná a upjatá jako všechny předešlé vychovatelky. Jenže Mary Poppins je zábavná a co víc, umí kouzlit. Zažije s dětmi a kominíkem Bertem (Dick Van Dyke) na několika výpravách po Londýně nezapomenutelná dobrodružství. Odchází až ve chvíli, kdy si rodiče uvědomí, že jejich přítomnost děti ocení víc než cokoliv jiného. Trochu přeslazený rodinný muzikál nevšedně kombinuje herce s animací. Na pozadí pohádkového příběhu o dětech a jejich čarovné chůvě tvůrci zakomponovali i detaily z reálného Londýna počátkem 20. století – hnutí sufražetek, ve kterém se angažovala paní Banksová, smog nad střechami londýnských domů aj.

Malá mořská víla (1989)

Rusovlasou mořskou vílu Ariel, dceru mocného vládce moří Poseidona, fascinují lidé. Otec její náklonnost neschvaluje, a tak se Ariel zaprodá čarodějnici s chapadly. Výměnou za hlas jí čarodějnice přičaruje nohy. Pokud nedokáže němá kráska do tří dnů okouzlit prince Erika, promění se nohy zpět v ploutev a její duše propadne zlu. Ve světě lidí se Ariel často dostává do úsměvných situací. Copak může vědět, jak se používá příbor a další vymoženosti? Přesto se nechce smířit s předurčeným osudem pod vodní hladinou a s pomocí svých kamarádů kraba, rybky a racka získá Erikovo srdce. Na rozdíl od knižní předlohy dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena zvolil Disney šťastný konec. Malou mořskou vílou započne éra zvaná Disneyho renesance.

Lví král (1994)

Tentokrát se od honosných paláců a podmořského světa přesouváme do africké divočiny. Širokému okolí vládne alfa samec Mufasa, kterému se narodil syn Simba. Mufasa zemře v boji proti stádu hyen poštvaném podlým lvem Scarem. Vyděšený Simba s pocitem odpovědnosti za otcovu smrt utíká pryč. Po letech života s novými přáteli v duchu pozitivní filozofie Hakuna Matata je čas vrátit se domů. Simbova domovina strádá, musí vyhnat Scara a pokračovat v otcových stopách právoplatného vůdce. Motiv smrti rodičů se objevuje už v roce 1942 v Bambim, ale během koukání na Lvího krále nezůstane žádné oko suché. Další ze série Disneyho rodinných animovaných muzikálů byl tak úspěšný, že se dočkal dvou pokračování. Hudbu skládal Hans Zimmer, který se po vydání Lvího krále celosvětově proslavil. Český dabing bohužel písničky degraduje, i tak je Lví král jednou z legend, kterou by měl každý vidět.

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003)

Prokletí Černé perly odstartovalo napínavou jízdu, na které Disney uplatnil další oblíbený motiv – piráty. Charismatický kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) velí lodi Černá perla, tu však ukradne kapitán Barbossa (Geoffrey Rush). Navíc unese guvernérovu půvabnou dceru Elizabeth (Keira Knightley). Jack a mladík Will Turner (Orlando Bloom) se vydávají na záchrannou výpravu, v patách je jim načančaný Elizabethin snoubenec, komodor Norrington (Jack Davenport). Je tu však háček, Barbossova posádka je prokletá a odsouzená k věčnému životu ve světě mrtvých. Kletbu zlomí pouze navrácení všech mincí do prokletého pokladu. V okamžiku, kdy se všechny strany střetnou na tajuplném ostrově Isla de Muerta, není jisté, kdo vyvázne živý a kdo ne. Pokud nemáte pirátů s Johnnym Deppem v čele nikdy dost, aktuálně běží v kinech vydařený pátý díl s názvem Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta.

Ledové království (2013)

Po Rebelce přichází další emancipovaná ženská hrdinka. Princezna Elza je obdařena nadpřirozenými schopnostmi, dokáže vše zmrazit. Bohužel je dar spíše prokletí, nedokáže svou sílu pořádně ovládat. Poté, co v bouři na moři zahynou oba rodiče, čeká Elzu korunovace. Ceremonii zvládne, její děsivé tajemství však odhalí lehkomyslná Anna, která návrhem nerozvážného sňatku sestru rozčílí k nepříčetnosti. Elza uteče do hor, kde může být konečně sama sebou a celé království Arendelle upadne do věčné zimy. Anna chce sestru zachránit a vydává se na nebezpečnou cestu. Na pomoc jí osud pošle neohrabaného horala Kristoffa, jeho soba Svena a oživlého sněhuláka Olafa. Elzu se v jejím ledovém paláci nepodaří přesvědčit k návratu, navíc Annu zasáhne do srdce smrtelný ledový osten. Ani laskaví trollové si se záchranou neví rady, pomůže jen pravá láska. Nebo je nejmocnější láska ta sesterská? Ledové království odstartovalo další vlnu dětského šílenství, každá holčička chce jít na karneval za Elzu, každá zpívá ústřední písničku Let It Go.

Kráska a zvíře (2017)

Letos se Disney vytasil s hranou adaptací nadčasové pohádky o chytré dívce a prokletém princi. Sečtělá a nezávislá Belle (Emma Watson) si nedělá hlavu z upjatých sousedů na francouzském maloměstě. Zas a znovu odmítá přízeň namyšleného krasavce Gastona (Luke Evans), po kterém touží všechny dívky v okolí. Když se Bellin otec jednoho dne nevrátí domů, vydá se ho hledat. Tak objeví honosný, avšak zpustlý zámek uprostřed lesů. Zámek obývá princ (Dan Stevens) zakletý kvůli své pýše ve Zvíře a jeho služebnictvo proměněné v roztodivný nábytek a nádobí. Belle však před děsivým zjevením neuteče, se Zvířetem se seznámí a pod drsnou skořápkou vycítí laskavou duši. Jedině taková dívka dokáže kletbu zlomit. Elegantní moderní zpracování plné propracované počítačové grafiky může hrdě konkurovat animované verzi z roku 1991. Pozornost upoutá především Emma Watson, která opět dokázala, že si ji nemusí diváci pamatovat pouze jako kouzelnici Hermionu z Harryho Pottera.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací