Marvel filmy 2008-2017: Jak nás Marvel naučil milovat komiksové hrdiny

Od zábavy pro pár fajnšmekrů až po filmové megahity.
 
 
 
Není to tak dávno, co fanoušci komiksů byli nejčastěji šikanovaní podivíni. I když ani dnes nejsou obrázkové knížečky běžným koníčkem, díky Marvel Studios jsou příběhy jejich hrdinů populární po celém světě, herečtí představitelé hvězdami první kategorie a návštěvnost láme rekordy.

Jak se to stalo, že každý další díl z „marvelovského vesmíru“ je jednou z filmových událostí roku? Čím jsou hlavní hrdinové výjimeční a co nám tyto snímky přináší, že si je zamilovaly miliony lidí nejrůznějších věkových kategorií? V každém jejich díle najdeme kousek odpovědi.

 

 

Iron Man – 2008

Dříve jsme si superhrdiny představovali trochu jinak. Ulíznutého Supermana, který vždy jedná správně. Batmana, který žije ve vymyšleném městě plném bizarních postaviček. Tony Stark (Robert Downey Jr.) je přímo antihrdina, a to v reálném městě ve velmi reálné době. Bohatý jako Bruce Wayne, ale rozhodně nežije v ústraní, naopak se vyžívá ve večírcích a dámské společnosti. Navíc je inteligentní, sarkastický a rád si všechno dělá po svém. V kostýmu Iron Mana i svět zachraňuje po svém. Snímek spojuje humor a kvalitní akci, navíc zapůsobil jako živá voda na Downeyho kariéru. Nejspíš i díky svým životním zkušenostem mu role rebela tolik sedla. Dále potěší třeba Jeff Bridges a Gwyneth Paltrow.

 

Neuvěřitelný Hulk / The Incredible Hulk – 2008

Hrdinou proti své vůli. To je úděl Bruce Bannera, vědce, který má problémy se zvládáním vzteku. Když zrovna něco nedopadne podle jeho představ, změní se v zelené zuřící monstrum, které se jen těžko ovládá. Tenhle kousek ale bohužel nefungoval. Přestože do hlavní role Marvel obsadil Edwarda Nortona a záporáka si střihl Tim Roth. Ale ještě nebyl všem dnům konec.

 

Iron Man 2 – 2010

Tony Stark není skromný, jak už víme, takže do celého světa klidně vytroubí, co se svým speciálním oblekem zvládne. A nepřátelé na sebe nenechají dlouho čekat. Dvojka vzbudila rozporuplné reakce, někomu přílišná „ukecanost“ vadila, jiným se rozvoj postav líbil. Je to ale příjemná podívaná i zajímavá herecká příležitost pro Mickeyho Rourkea a Sama Rockwella.

Thor – 2011

U Thora už se definitivně potvrzuje, že do komiksových filmů se pustí rády i vyhlášené hvězdy. Anthony Hopkins, Rene Russo, Stellan Skarsgård, Natalie Portman… Asgardský dědic trůnu Thor (Chris Hemsworth) je nezodpovědný a zatím to nevypadá, že by mohl být dobrým vládcem. Jeho otec Odin ho potrestá odebráním božských schopností a vykáže ho na Zemi. Thor si oblíbí lidi, především jednu konkrétní dámu, a naučí se pokoře. Dobře nadávkovaná akce, humor, vývoj postav, a vycházející hvězda Tom Hiddleston v roli ukřivděného bratra Lokiho.

Captain America: První Avenger / Captain America: The First Avenger – 2011

Steve Rogers (Chris Evans) chce chránit svou vlast ve válce, ale nemá k tomu dostatečné předpoklady, tedy alespoň ne ty fyzické. Jeho ryzí charakter a odvaha z něj ovšem udělají ideální objekt k vědeckému experimentu. Dostane, no, takové lepší steroidy, a stane se z něj supervoják se superštítem, aby bojoval proti fašistům. Ale existují i horší nepřátelé… Příjemný retro nádech, který jinak u komiksovek moc nepotkáte, a v dalších rolích například Tommy Lee Jones a Hugo Weaving.

Avengers – 2012

Do kin dorazili Avengers a potvrdili prudce vzrůstající popularitu komiksáků. Jak by také ne. Je tu pořádná dávka superhrdinů se skvělým obsazením, každá postava jiná, vzájemně se poznávají, a mají výtečného záporáka: na scéně se znovu objevuje Loki (Tom Hiddleston). Nevypočitatelný, vtipný, zákeřný, charismatický. Ohrožuje celý svět, ale báječné je, že nevíme, jak vážně to myslí. Vždyť je to bratr správňáka Thora! No, jenže adoptovaný…

Iron Man 3 – 2013

Scenárista a režisér Shane Black nechal Tonyho Starka zvážnět, ale zároveň ho udělal zábavnějším. Střídají se akční a klidnější pasáže, zasmějete se, ale je nám nabídnut i serióznější pohled. Vyvážená podívaná, která přináší přesně to, proč jsme si filmy Marvelu oblíbili.

Thor: Temný svět / Thor: The Dark World – 2013

Pokud se do vás zamiluje holka jako Natalie Portman, určitě jí pravidelně volejte, nebo pište, nebo něco. Jinak dostanete pořádnou facku, ať už jste bůh nebo ne. Vizuálně příjemné, prošpikované vtípky, i Loki dostane prostor, což je pro alespoň nějakou tu jedinečnost snímku zásadní. Opět nechybí již známé herecké obsazení, ale v druhé polovině filmu dochází dech.

Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter Soldier – 2014

Kapitán se přesunul do současnosti a hledá sám sebe v moderním světě po desetiletích v ledu. Protože je to slušňák bez zástupu milenek, má aspoň sexy kamarádku Natashu (Scarlett Johansson). Vzájemně se od sebe navíc můžou leccos naučit. Příběh je příjemně propracovaný, akce vizuálně úžasně provedená, jednoduše jeho další samostatný film je mnohem lepší, osobitější, svižnější. A možná přijde i Robert Redford!

Strážci Galaxie / Guardians of the Galaxy – 2014

Pokud byla vtipnost Iron Mana čerstvým závanem větru mezi komiksovými filmy, Strážci galaxie jsou hotovu vichřicí. Vesmírná partička v čele s Chrisem Prattem a Zoe Saldanou nás oslní humorem, svižnou akcí, vývojem postav, vynikajícím soundtrackem i neotřelými maskami. Je to správný komiksový film, ale zároveň si z tohoto žánru dělá s nadsázkou legraci. Nedá se dělat nic jiného než se těšit na další díly.

Avengers: Age of Ultron – 2015

Samozřejmě i Avengers se vrátili na scénu s druhým dílem. V jedničce se pošťuchovali s Lokim, případně jeho vesmírnými kamarády, ale zde výrazně přituhuje. Atmosféra je temnější a nepřítel zlověstnější. Avengers dospěli a zvážněli. Ne každému tato nálada sedne, někteří hledají jen bezstarostnou zábavu. Ale jejich příběh se někam posunul a prohloubil, a to je jedině plus.

Ant-Man – 2015

Abychom to zkrátili, v tomto filmu vás Michael Douglas dokáže zmenšit na pidi-hrdinu, který disponuje obří silou. Už jen díky námětu je jasné, že se Ant-Man nemůže brát úplně vážně. Od superhrdiny spíše očekáváte, že bude větší, než menší. Nebo úplně, úplně maličký. Ale nadsázka je vždy příjemná a aspoň je čím překvapovat. Paul Rudd v hlavní roli je příjemný a pokud dáváte přednost spíše zábavě, pak by vás tento snímek neměl zklamat.

Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War – 2016

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost, a i když chcete zachraňovat svět, nemusíte si vždy rozumět s těmi, kteří mají stejný cíl. Zde se proti sobě postaví Captain America a Iron Man. A i jejich kolegové si musí vybrat strany. Přijdou velká morální dilemata, ale nezapomíná se tu ani na zábavu a především akci. Uvidíte většinu svých oblíbených postav, a ještě spoustu nových. Zároveň bohužel víme, že si hrdinové vlastně nic neudělají, protože nejsou skuteční nepřátelé. Pro někoho je to výtečné dobrodružství, pro jiného ale tohle neustálé vynořování všemožných postav ze všech stran může být prostě až moc povrchní a zběsilé.

Doctor Strange – 2016

Opěvovaný Benedict Cumberbatch se ujal další zajímavé role. Jako arogantní chirurg se po autonehodě odvrátí od západní medicíny, a snaží se najít cestu k uzdravení svých rukou někde v mystickém učení. Dopracuje se ale k mnohem zajímavější kariérní nabídce: může chránit svět před temnými nepřáteli z vesmíru. Ani v tomto Marvelovském díle nechybí vtípky, působivá vizuální stránka a výborný záporák, zde Mads Mikkelsen.

Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2 – 2017

Osobití hrdinové nás opět baví. Většinu postav už známe, a tak sledujeme jejich rozvoj a vyvíjející se vzájemné vztahy. Děj se snaží nás zaujmout větším množstvím akce, závanem osmdesátkového sentimentu, znovu výborným soundtrackem, a samozřejmě neustávající palbou vtipů. Nově se na scéně ukáže Kurt Russell, mihne se třeba i Sylvester Stallone. Je to pořád dobré, ale… přece jen je to dvojka i se všemi mínusy, co k tomu patří.

Spider-Man: Homecoming – 2017

S akčním sci-fi Spider-Man: Homecoming přišel i druhý restart pavoučího hrdiny. Po T. Maguireovi a A. Garfieldovi si červeno-modrý trikot oblékl Tom Holland. Středoškoláka Petera Parkera a jeho nově nabyté superschopnosti jsme poprvé okusili ve filmu Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War. Tentokrát se musí se svojí novou rolí více sžít a mentora mu dělá rebel a bývalý sukničkář Iron Man. Mladinký Holland se s nastolenou hrdinskou výzvou popral na výbornou a nabízí v režii Jona Wattse nejen akci, ale i překvapivou dávku osvěžujícího humoru.

Thor: Ragnarök – 2017

Atraktivní bůh Thor se pyšní již třemi samostatnými snímky, po prvním setkání v roce 2011 přišel Temný svět (2013) a poté nejnovější dobrodružství s podtitulem Ragnarök (2017). Zde se musí Chris Hemsworth popasovat nejen s nemilosrdnou Helou (Cate Blanchett), ale i gladiátorským kláním. V aréně na něho čeká překvapení v podobě neuvěřitelného Hulka. Především dámské publikum navíc musí zvážit otázku, je hezčí Thor s dlouhou blonďatou hřívou nebo s krátce ostříhanými vlasy?

A co se chystá dál?

V příštím roce se můžeme těšit na Black Panther, který rozpracuje příběh strážce Wakandy, dále na Avengers: Infinity War, kde se pomalu ale jistě spojují příběhy a postavy univerza Marvelu, nebo na Ant-Man and the Wasp, jehož zápletka je zatím neznámá. Rok 2019 přinese i novou akční hrdinku, a to Captain Marvel.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací