Recenze: Mumie / The Mummy

„Já myslel, že je tam ještě jeden padák.“
 
 
 
Dobrodruh a zlodějíček Nick Morton (Tom Cruise) pro bohaté klienty vyhledává historické artefakty, cenné (nejen) na černém trhu. Je to typický moderní antihrdina, není žádnou přehlídkou ctností, ale vy mu stejně fandíte (nebo v to alespoň doufají tvůrci). Nick náhodou odhalí hrobku egyptské princezny Ahmanet (Sofia Boutella), která tolik toužila po moci, že zaprodala svou duši temným silám. Za své činy byla potrestána mumifikací zaživa a vymazáním z historie. Netrvá samozřejmě dlouho a zhrzená mumie se probouzí, aby dokončila to, co se jí před pár tisíci let nepodařilo.

Potřebuje ale obětovat jednoho „dobrovolníka“, za kterého si vybere Nicka. Zdá se, že on je tedy jedinou nadějí, aby náš svět neovládlo zlo. A tak se i podvedená milenka Jenny (Annabelle Wallis) rozhodne tomuhle nezodpovědnému troubovi pomáhat. K tomu lehce zombie kamarád Chris Vail (Jake Johnson) a ve finále i Russell Crowe jako doktor Henry Jekyll. Ne, to příjmení není náhoda. I spojenci mohou mít temnou stránku.

Tom Cruise odvádí svůj standardní výkon.Zásadní Nickovou motivací zůstat na straně dobra se postupně stává právě Jenny. Koho by ostatně zajímal osud zbytku lidstva. Jenny je bohužel jen průměrně plytká postava s nijak výjimečnými vlastnostmi, inteligencí či humorem, a její představitelka Wallis je pěkná, ale tím to končí. Takže když je hlavní hrdina na začátku vykreslen jako sobecký hajzlík a na konci vše dělá jen kvůli jedné blondýně, je to trochu zklamání, protože ještě v polovině snímku se snaží zachránit si především vlastní zadek, a to je alespoň vtipné. Moc špičkování mezi těmihle dvěma se nedočkáme, škoda. Asi i proto je nám Jenny tak trochu ukradená.

Tom Cruise odvádí svůj standardní výkon, ve většině snímků je převážně sebevědomě suverénní, ale umí si ze sebe udělat legraci. Tady víceméně není ani jedno. Jeho Nick je většinou zmatený, i když je třeba uznat, že v nastalé situaci nikdo moc neví, co se děje. Z dialogů musíme občas obracet oči v sloup. Ještě že se aspoň může předvést v akci, protože Cruise ve vzduchu nebo za volantem, to je to stejné, co ryba ve vodě.

Postava doktora Jekylla je zde především proto, aby se mohla objevit v případných dalších dílech/filmech, a Russell Crowe celkem zvládá zachránit situaci. Úžasně zajímavá a tvárná Sofia Boutella je pro chameleonské role jako dělaná, okouzlila v Kingsmanovi i Star Treku, ale Mumie jí nedala žádnou zvláštní příležitost předvést zase něco nového, nebo alespoň průměrného (což v jejím případě bývá stále velmi poutavá podívaná). Především u ní se projevuje průměrnost scénáře a fakt, že režisér Alex Kurtzman nedokázal plně využít potenciál ansámblu, který mu byl k dispozici. Sofia je tak odsouzená k přepínání mezí módy „zlověstně svůdná“ a „brutálně vytočená“.

Mumie není žádný převratný snímek, vše probíhá přibližně tak jak čekáme, ale pokud přistoupíme na jeho hru, tak nás může pobavit. Čekat něco víc by byl nesmysl, i když notná dávka nevyužitého potenciálu tu je. Mohlo se přitlačit na humor, vykreslení postav (aby nám na nich trochu víc záleželo), nebo na logiku v dialozích. Herecké výkony odpovídají obsazení, efekty jsou příjemné, a pár plusových bodů získává Mumie za občasnou strašidelnost. A tvůrci ještě zaslouží pochvalu za to, že měli dostatek soudnosti, aby film nedělali dvouhodinový (nedej bože více), jak je dnes v módě. Ano, kritizovat se tu dá mnohé, ale není to katastrofa.

Mumie se nemohla rozhodnout, zda bude filmem akčním, dobrodružným, romantickým, hororem, nebo komedií. Takže to dopadlo asi jako když spolu pejsek a kočička dělají film a do scénáře dají všechno, co mají rádi. Pokud se ale chcete jen pobavit a blahosklonně přehlédnete pár klišé nebo hloupých dialogů, pak můžete být úplně klidně spokojení. Akce je zde dost, pěkné efekty, nejedna scéna umí skutečně vystrašit, a herecké osazenstvo úspěšně zachraňuje co se dá.
 
 

Tomovi ženy prostě padají do náruče v jednom kuse.


 
 

Tohle nebude lůžkový vůz Českých drah…


 
 

A pak že v Londýně pořád prší… Ale kdepak, někdy tam lítají střepy!


 
 

65%

Mumie / The Mummy

Mumie se nemohla rozhodnout, zda bude filmem akčním, dobrodružným, romantickým, hororem, nebo komedií. Takže to dopadlo asi jako když spolu pejsek a kočička dělají film a do scénáře dají všechno, co mají rádi. Pokud se ale chcete jen pobavit a blahosklonně přehlédnete pár klišé nebo hloupých dialogů, pak můžete být úplně klidně spokojení. Akce je zde dost, pěkné efekty, nejedna scéna umí skutečně vystrašit, a herecké osazenstvo úspěšně zachraňuje co se dá.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací