Filmové události #28/17: Svět podle Daliborka rozděluje veřejnost, nové projekty chystají Coenové i Tarantino

Vít Klusák svým „portrétem něžného neonacisty“ otevřel diskusi ještě před tím, než film šel do kin.
 
 
 
Svět podle Daliborka půlí diváky a otvírá otázku nad žánrem dokumentu. Upoutávka odhaluje směřování druhého filmu Zahradnictví. Vrací se Hra o trůny, po prázdninách přijde třetí řada Narcos. Film o Mansonově kultu natočí Tarantino, Coenové vzdají hold westernu.

#28/17

Tento týden vešel do kin Svět podle Daliborka. už předtím se ale autor snímku Vít Klusák dostal do mediálního hledáčku. Dokumentarista musí vysvětlovat, co vlastně natočil. Snímek prezentovaný jako „portrét něžného neonacisty“ totiž některými šokujícími záběry ze života prostějovského neonacisty vzbuzují otázky, nakolik je dokument autentický a nakolik stylizovaný. Do toho Dalibor a jeho rodina vytáhli papír, jenž říká, že repliky i scény nahráli. Dokument přitom podle Klusákova týmu vznikl proto, aby Dalibora chránil před případným stíháním – některými svými názory, které pronáší v dokumentu by totiž mohly být v rozporu se zákonem – a byl součástí dohody filmařů a protagonistů, kteří by jinak na natáčení některých scén nemuseli vůbec přistoupit. Je film reprezentativní ukázkou, nebo karikaturou? Hraný nebo autentický? Neshodují se filmoví diváci, novináři ani odborná veřejnost. Zatímco zahraniční kritici snímku uvedeného na karlovarském festivalu píší pochvalné recenze, tuzemští novináři jsou skeptičtější.

Druhý díl letošní trilogie Zahradnictví se v kinech bude promítat od 28. září 2017. Duo Hřebejk-Jarchovský teď vypustilo ven upoutávku na prostřední snímek série dějově předcházející Pelíškům. S podtitulem Dezertér naváže na dubnového Rodinného přítele v roce 1947 a zaměří se na dějovou linku Otty Bocka (Jiří Macháček), majitele luxusního pražského kadeřnictví. Na jeho osudech se bude věnovat historickému pozadí divokého začátku padesátých let. Jan Hřebejk prostřední ze snímků označuje jako rozcestník mezi válečným melodramatem a komedií.

Hra o trůny je tady. Nejočekávanější premiéru si odbude první díl sedmé série dnes v noci (z neděle na pondělí) na HBO. Název epizody je příznačný – Winter Is Here (Zima je tady).  

Dvojice bratří Coenů připravuje šestidílný projekt, zkušení filmaři tentokrát zabrousili do westernových vod. Po posledním filmovém vyznání svému řemeslu Ave, Caesar! z loňského roku tak zatím velké plátno vyměnili za televizní obrazovku. Každá epizoda chystané The Ballad of Buster Scruggs se bude věnovat jiné dějové lince, kdo si v seriálu zahraje je zatím otázkou castingových kol.

Jiný filmový velikán Quentin Tarantino mezitím chystá drama o vrahu Charlesi Mansonovi. Respektive o komunitě, která proslulého amerického vraha pěti lidí obklopila. Mezi oběťmi Mansona patřila i těhotná manželka režiséra Romana Polanskiho Sharon Tate. V její roli by Tarantino ve svém snímku rád viděl Margot Robbie (Vlk z Wall Street, Focus). V souvislosti s dalšími rolemi se mluví o Bradu Pittovi, Jennifer Lawrence nebo Samuelu L. Jacksonovi. Natáčení by mělo začít příští rok, do kin by ho Tarantino měl uvést rok následující, tedy čtyři roky po svém posledním velkofilmu Osm hrozných.

Seriál Narcos se vrátí 1. září. Na Netflixu začne s novým školním rokem už třetí série oblíbeného seriálu o šéfovi kolumbijského drogového kartelu. Pozornost se v této řadě stočí i na další kmotry.

Poslední díl z novodobé trilogie Planeta opic dorazil do kin. Akční Válku o planetu opic po úspěchu s druhým dílem Úsvit planety opic zrežíroval opět Matt Reeves. Dějově nový film pokračuje dva roky po událostech předchozího, směřuje k závěrečné bitvě o vítězství některé z ras. Nová série připomíná kultovní sci-fi z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Tehdy pětidílná série vznikla podle předlohy francouzského spisovatele Pierra Boullea.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací