Recenze: Baby Driver

Připoutejte se, pekelně rychlá jízda začíná.
 
 
 
Britský režisér Edgar Wright již nejednou předvedl, že jeho filmy nepatří ke tradičním podívaným. Po akční komedii Scott Pilgrim proti zbytku světa a akční sci-fi U Konce světa přichází s dalším nevšedním dílem, a to (opět) akční komedií Baby Driver.

Talentovaný Baby se živí jako nájemný řidič. Ovšem nejen tak obyčejný. Jeho specializací je bleskurychlé se vypaření z místa činu za zvuku pečlivě sestavené hudby, kterou si pouští do sluchátek. Vše se zkomplikuje ve chvíli, kdy se setká s krásnou servírkou (Lily James). Mezi ním a romantickým západem slunce s dívkou jeho snů po boku stojí jedna překážka – poslední fuška.

Hlavního hrdinu, který umí vymáčknout z každého automobilu to nejlepší, si zahrál Ansel Elgort. Tohoto mladého a bezesporu talentovaného herce zatím známe poněkud z odlišných rolí, především hodných, přemýšlivých a citlivých hochů (Divergence, Hvězdy nám nepřály). O to překvapivější je, jak na výbornou se popasoval s touto postavou. Mistrem převleků je samozřejmě Jamie Foxx, který s lehkostí jeho vlastní ztvárňuje labilního a nevypočitatelného zločince. Kevin Spacey si jako mafiánský boss připisuje na konto dalšího povedeného záporáka s geniální myslí (Oko bere). V dalších rolích se představí Eiza González či Jon Hamm.

Akční krimi komedie umí šlápnout na plyn a žene se kupředu zběsilým tempem za zvuku nespočtu chytlavých songů. Tato akční krimi komedie, podobně jako samotný Baby, umí šlápnout na plyn a žene se kupředu zběsilým tempem za zvuku nespočtu chytlavých songů. S trochou nadsázky by se dalo říci, že se jedná o akční muzikál, kde se místo tanečníků po pódiu prohání auta a sviští kulky. Rozhodně potěší, ale zároveň i rozesměje množství drsňáckých póz jako vystřižených z osmdesátkových béček, které se nikdy neomrzí.

Nejen hudba a šílená akce, ale i kamera (Bill Pope) rozhodně stojí za zmínku. Zběsilý a rychlý střih střídají dlouhé záběry bez jediného přerušení. Kamera se doslova přilepí na hlavního hrdinu a my sledujeme Babyho cestu pro kávu bez jediného mrknutí.

Baby Driver je rozhodně velkým překvapení a osvěžením v jednom. Vynikající herecká sestava podtrhuje hravost i vypjaté scény. Jejich charizma a talent podrží i samoúčelné momenty plné klasických akčních póz, které pobaví a nepůsobí trapně, což by méně zkušení herci rozhodně nezvládli. Kdyby scénáři na konci nedošel trochu dech a postavy zůstaly více věrné svým charakterům, jednalo by se téměř o dokonalé stylizované akční béčko, které svou hravostí a skvělými songy okoření každý filmový večer.
 
 

Dámy a pánové, váš řidič čeká.


 
 

Tři čunícu jdou v řadě za sebou …


 
 

Co si přejet k snídani, pane?

85%

Baby Driver

Baby Driver je rozhodně velkým překvapení a osvěžením v jednom. Vynikající herecká sestava podtrhuje hravost i vypjaté scény. Jejich charizma a talent podrží i samoúčelné momenty plné klasických akčních póz, které pobaví a nepůsobí trapně, což by méně zkušení herci rozhodně nezvládli. Kdyby scénáři na konci nedošel trochu dech a postavy zůstaly více věrné svým charakterům, jednalo by se téměř o dokonalé stylizované akční béčko, které svou hravostí a skvělými songy okoření každý filmový večer.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací