České filmy na podzim: Dokumentární babí léto vystřídají životopisné velkofilmy

Podzim přinese i neočekávanější kusy roku, koprodukční Miladu a závěr Zahradnictví.
 
 
 
V září se i v kinech projeví návrat z oddychového léta rovnou skokem do dokumentární kinematografie, na diváky čeká dokument o herečce Lubě Skořepové, operní pěvkyni Soně Červené, ale i o YouTuberech. V říjnu přijde do kin Milada Horáková v celovečerním životopisném filmu. Listopad pak vrátí do letních cykloradovánek komedie Bajkeři.

Český film září-listopad

Červená

premiéra 7. září 2017

dokumentární

režie Olga Sommerová

Režisérka Sommerová si pro české diváky připravila celovečerní dokument Červená o operní pěvkyni Soně Červené. Autorka životního dokumenty Věry Čáslavské i Příběhů slavných mapuje život ženy, jejíž život ovlivnily dějiny 20. století.

Nejsledovanější

premiéra 14. září 2017

dokumentární

režie Jiří Sádek

Nejsledovanější sice nebyl, ale mluvilo se o filmu už ve Varech. V hlavní roli YouTubeři. Jiří Sádek si připravil celovečerní dokument o dnešním fenoménu komunikačních kanálů mladých lidí, jimž naslouchají masy dalších. Zajímá se o to, co vlastně znamená být YouTuberem a kde se vzal jejich úspěch. Ve filmu Nejsledovanější vyslechl nejen je a jejich diváky, ale také odborníky, jichž se téma může dotýkat – psychology, sociology a marketingové specialisty.

Sama

premiéra 21. září 2017

dokumentární

režie Otakar Faifr

V biografickém dokumentu Sama se posmrtně setká s diváky Luba Skořepová. V něm vypráví o tom, jak zůstala na všechno sama a snažila se proti tomu bojovat divadlem a představením, které sama napsala a produkovala. Herečka se na sklonku svého života zamýšlela nad jeho smyslem a lidskou touhou po uznání. Tří měsíce vznikající projekt v koprodukci České televize bude mít premiéru v den, kdy by Skořepová oslavila 94. narozeniny. Autorský tým by rád dostal snímek do divadelních sálů po celé republice.

Nerodič

premiéra 21. září 2017

dokumentární

režie Jana Počtová

Uznávaná dokumentaristka Jana Počtová se po projektu Generace Singles, v němž reflektovala trend lidí, kteří nemají potřebu realizovat se v páru, zaměřuje na opačný pól společnosti. Ve filmu Nerodič se věnuje partnerství a rodičovství skrze životní příběhy svých známých. Ukazuje různé formy rodin s odlišnou výchovou, vliv společnosti i svazování normami nebo jejich boření.

Zahradnictví: Dezertér

premiéra 28. září 2017

drama

režie Jan Hřebejk

Na dubnového Rodinného přítele naváže na podzim v sérii předstihující Pelíšky Dezertér. Dějově diváky posune do let 1947 až 1953 a vypráví příběhy mužů nasazujících životy v boji za svobodu vlastní i svých blízkých. V Zahradnictví:Dezertér hrají Aňa Geislerová, Ivan Lupták, Jiří Macháček, Ondřej Sokol, Martin Finger nebo Anna Fialová.

Jmenuji se Hladový Bizon

premiéra 5. října 2017

dokumentární

režie Pavel Jurda

Celovečerní debut Pavla Jurdy, dosavadního autora televizních pořadů pro děti, se představil už na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Film vypravuje příběh Jana, který si nechává říkat Bizon. Jan je nevidomý a hrozí mu, že přijde i o další svůj smysl, sluch. V dokumentu se Jan, milovník kovbojek, vydává do Ameriky a za náčelníkem kmene Navajo, doufaje, že se mu zde sluch zlepší. Jurda uplatňuje pozorovatelský, přesto ne odtažitý přístup a ukazuje tak cestu k nevidomým lidem mezi námi i rozdíly ve vnímání světa oběma tábory.

Milada

premiéra 12. října 2017

životopisné drama

režie David Mrnka

První celovečerní film založený na příběhu Milady Horákové, popravené komunisty ve vykonstruovaném procesu. Snímek Milada vzniká v koprodukci České televize, mluvit se v něm bude hlavně anglicky. Ženu dnes vnímanou jako symbol boje za svobodu ztvární izraelská herečka Ayelet Zurer, jejího manžela si zahraje Američan Robert Gant, soudkyni Ludmilu Brožovou pak Aňa Geislerová.

8 hlav šílenství

premiéra 12. října 2017

životopisný

režie Marta Nováková

Do svého autorského filmu následujícím po jedenácti letech od debutového celovečerního snímku si režisérka Marta Nováková vybrala pro hlavní roli zpěvačku Anetu Langerovou. Ta ztvárnila básnířku Annu Barkovu v příběhu nadějné ženy, která od začátku dvacátých let v Rusku strávila velkou část svého života v gulazích či ve vyhnanství. Ve filmu 8 hlav šílenství se objeví Zuzana Fialová, Miroslav Táborský nebo Sabina Remundová, zazní v něm hudba Vladivojny La Chiy.

Bajkeři

premiéra 19. října 2017

komedie

režie Martin Kopp

Hlavními tahouny snímku Bajkeři jsou Adam Mišík s Janem Komínkem a také Hana Vagnerová s Celeste Buckingham – společně ve filmu o tom, jak navazovat vztahy v době sociálních sítí a čelit realitě. Hlavními hrdiny jsou nevlastní bratři, kteří jsou nuceni vydat se na cyklovýlet s rodiči, kde začínají zjišťovat, že největším životním problémem není vybitý telefon nebo výpadek signálu.

Lajka

premiéra 2. listopadu 2017

loutkový

režie Aurel Klimt

Celovečerní loutkový animovaný film vznikl o první fence, co se podívala do vesmíru. Muzikálový film vypráví o životě Lajky na periferii ruského velkoměsta. Po průkopnici kosmonautiky následuje Lajku do vesmíru množství dalších zvířat vypouštěných z Houstonu a Bajkonuru. Zvířata vesmírem bloudí, dokud nenaleznou vzdálenou planetu. Jejich harmonické soužití časem naruší nečekaný příjezd dvou lidských astronautů.

Zahradnictví: Nápadník

premiéra 16. listopadu 2017

drama

režie Jan Hřebejk

Trilogii v listopadu uzavře poslední ze Zahradnictví, Nápadník. Třetí z filmů se odehrává na konci padesátých let, líčí vztahy předválečné a poválečné generace. Nikdy nekončící spor o správné verzi života mladých s představami rodičů u hrdinů komplikuje neklidná doba po komunistickém převratu. V Zahradnictví hrají Aňa Geislerová, Ivan Lupták, Jiří Macháček, Ondřej Sokol, Martin Finger nebo Anna Fialová.

Doma je tady

premiéra 23. listopadu 2017

drama

režie Tereza Kotyk

Festivalový kus z březnového Febiofestu, k němuž  nahrála hudbu Markéta Irglová. Film Doma je tady vypráví příběh Hannah žijící v Innsbrucku s českou matkou a malým bratrem. Hannah se jednou vloupá do moderní vily a postupně se na místo, kde žije osamělý Max vrací. Dvojice spolu buduje jakýsi pseudovztah založený na komunikaci přesouváním věcí v domě. Tereza Kotyk, se tak znovu věnuje vnitřnímu světu a existenciálním otázkám jí vytvořených a často užívaných postav Hannah a Maxe.

Sbohem děcáku

premiéra 23. listopadu 2017

dokumentární

režie Hana Ludvíková Muchová

Dokument z producentské dílny uznávané filmařky Heleny Třeštíkové sleduje osudy tří dětí, které se po odchodu z dětského domova musejí postavit na vlastní nohy. Čtyřletý časosběr se snaží zmapovat nereflektované téma osamostatňování se a dospívání bez materiálního a citového zázemí ztížené vyrovnáváním se s minulostí a dědictvím vlastních rodičů. Všichni tři protagonisté mají přitom velké životní cíle – Lukáš chce být slavným raperem, Simona plánuje změnu pohlaví a Jarda chce mít velkou rodinu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací