Recenze: Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: Creation

„Odpusť mi Otče, neboť budu hřešit.“
 
 
 
Režisér David F. Sandberg, který svoji filmovou kariéru odstartoval prostřednictvím hororových kraťasů (Lights Out, Pictured, Coffer), naskočil do rozjetého vlaku a převzal po Johnu R. Leonettibovi příběh o „vraždící panence“. S Annabelle jsme se poprvé setkali ve velmi úspěšné sérii V zajetí démonů a v roce 2014 se Annabelle dočkala vlastního filmu.

Pokud vám v hlavě vrtala otázka, proč panenku s dvěma roztomilými cůpky v nevinných bílých šatičkách obchází vražedné zlo, budete z nového pokračování nadšeni. Režisér ve spolupráci se scénáristou Garym Daubermanem se vrací do minulosti, aby nás seznámil s výrobcem originálních hraček Samuelem Mullinsem (Anthony LaPaglia), jeho ženou Esther (Miranda Otto) a dcerkou Bee (Samara Lee). Na scéně se objeví i dívky ze zavřeného sirotčince a řádová sestra Charlotte (Stephanie Sigman).

Záleží pouze na nás, jak moc popustíme uzdu fantasii a budeme se bát.Tvůrci si na (pro horor velkorysé) stopáži 109 hrají poměrně zdařile se základními hororovými prvky. Pomalé záběry cílící na naši představivost podkreslené hudbou Benjamina Wallfische zdařile budují tíživou atmosféru, která nás drží v neustálém napětí. Ovšem, záleží samozřejmě pouze na nás, jak moc popustíme uzdu fantasii a budeme se bát. Chybět nemohou ani tzv. „lekačky“ a jak už je u Annabelle a V zajetí démonů zvykem, nebudeme ochuzeni ani o (v mezích žánru) velkolepé scény, které nám ukáží zlo v plné zmutované kráse. Vzhledem k tomu, že dostaneme vše, co nám horor může nabídnout, bude uspokojena velká část publika, protože každý si tam najde to svoje. S touto volbou samozřejmě přichází i pověstné „ale“, kdy si nejednou můžeme říct, tento záběr či scénu si „ale“ opravdu mohli odpustit.

Není-li druhá Annabelle váš první hororový snímek v životě, určitě budete spoustu věcí předvídat dopředu. Jakmile pohlédneme na danou postavu či rekvizitu, budeme tušit, jak ji tvůrci využijí. To ale neznamená, že si i tyto momenty nemůžeme náležitě vychutnat. A pokud budeme pozorní, neuniknou nám drobné narážky na již natočené filmy.

Pokud znáte horory V zajetí démonů a první Annabelle, nebude pro vás Annabelle 2: Zrození zla velkým překvapením. Režisér David F. Sandberg určitě umí pracovat s atmosférou a prvky překvapení i na poměrně předvídatelném scénáři. Vzhledem k tomu, že je nám naservírováno téměř vše, co k hororům patří, dostává se nám nejen toho, co se nám líbí, ale i bez čeho bychom se obešli. Rozhodně ale potěší propojenost s předchozími setkáními se zlovolnou panenkou a chytře nastavený závěr.
 
 

Některé panenky působí (ne)přátelsky již na první pohled.


 
 

Při prozkoumávání starého a rozlehlého domu nezapomínejte na správnou výbavu.


 
 

Všechny hrdinky pohromadě. Zatím.


 
 

75%

Annabelle 2: Zrození zla / Annabelle: Creation

Pokud znáte horory V zajetí démonů a první Annabelle, nebude pro vás Annabelle 2: Zrození zla velkým překvapením. Režisér David F. Sandberg určitě umí pracovat s atmosférou a prvky překvapení i na poměrně předvídatelném scénáři. Vzhledem k tomu, že je nám naservírováno téměř vše, co k hororům patří, dostává se nám nejen toho, co se nám líbí, ale i bez čeho bychom se obešli. Rozhodně ale potěší propojenost s předchozími setkáními se zlovolnou panenkou a chytře nastavený závěr.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací