Recenze: Pěkně blbě / The Big Sick

Divný, ale skutečný příběh, který otevřel letošní Karlovy Vary.
 
 
 
Romantická komedie podle skutečné události. Zní to až neuvěřitelně, ale přesto se jeden takový snímek letos zrodil a to v dílně amerického režiséra Michaela Showaltera (Léto k nepřežití). Roli scénáristy, výkonného producenta i hlavního hrdinu si střihnul komik a herec Kumail Nanjiani a byla to pro něj role opravdu šitá na tělo. Film je totiž zpracováním neobvyklého příběhu právě Nanjianiho a jeho ženy Emily Gordon, kterou ztvárnila Zoe Kazan.

Kumail Nanjiani je stand-up komik a také řidič Uberu. Původem pochází z Pákistánu a v Pákistánu se manželství domlouvají. Také by se měl raději stát doktorem nebo právníkem, komik přece není povolání. Proto je každá večeře v domě rodičů pro Kumaila malým utrpením.  Emily Gordon studuje psychologii, rozhodně není muslimka a v Pákistánu nikdy nebyla. Co z toho všeho jen může vzniknout, když se ti dva do sebe zakoukají?

Možná to i vystihuje podstatu života, který prostě nelze brát jen s humorem nebo jen nesmírně vážně.Podle tvůrců romantická komedie, ale u tohoto snímku se člověk nemůže rozhodnout, je-li žánrem komedie nebo snad drama nebo dokonce romantické drama. Možná to i vystihuje podstatu života, který prostě nelze brát jen s humorem nebo jen nesmírně vážně. Nicméně musíme uvažovat, jestli by nebylo lepší to celé zjednodušit a hlavně zkrátit. Při sledování se skoro nedá vyhnout pocitu „horská dráha“, kdy se v jednu chvíli smějeme a v druhou se obáváme o šťastný konec. Když pak po hodině a půl přijde moment, kdy už je divák pomalu na odchodu, děj se znovu zvrtne a následuje půlhodinka nuceného natahování, která hází nehezké světlo na zbytek jinak poměrně podařeného snímku.

Hereckým výkonům co do komediální stránky překvapivě nevévodí stand-up komik Kumail, nýbrž maminky, ať už ta Kumailova (Zenobia Shroff) nebo ta Emilyina (Holly Hunter). Výkony obou hlavních představitelů nezahanbují, ale chybí mezi nimi jiskra a trochu toho koření a břitkého humoru, při kterém by nám tekly slzy z očí.

Snímek Pěkně blbě sklidil v zahraničí výborné kritiky i divácké ohlasy. Ovšem pro fanoušky nenáročných amerických komedií může být menším zklamáním. Má sice silný lidský příběh a nabízí i pohled na netradiční povolání stand-up komiků, ale pravděpodobně se nepřidá do elitního klubu romantických komedií mezi Lásku nebeskou nebo Zkus mě rozesmát. I tak je to ale celkem slušný počin, který stojí za to vidět. Jednou ano, dvakrát už je moc.
 
 

V noci někdy člověk prostě musí na záchod na benzínku.


 
 

O tomhle se máma nesmí dovědět.


 
 

Co si s jejími rodiči mám asi vykládat?


 

55%

Pěkně blbě / The Big Sick

Snímek Pěkně blbě sklidil v zahraničí výborné kritiky i divácké ohlasy. Ovšem pro fanoušky nenáročných amerických komedií může být menším zklamáním. Má sice silný lidský příběh a nabízí i pohled na netradiční povolání stand-up komiků, ale pravděpodobně se nepřidá do elitního klubu romantických komedií mezi Lásku nebeskou nebo Zkus mě rozesmát. I tak je to ale celkem slušný počin, který stojí za to vidět. Jednou ano, dvakrát už je moc.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací