Filmové události #39/17: Be2Can představí filmy z evropských festivalů, Charlieho andílci změní tvář

V připravovaném rebootu se možná objeví Kristen Stewart.
 
 
 
Minulý týden zemřeli Jan Tříška a Květa Fialová. Česká televize točí film o Masarykově manželce. Anihilace láká prvním trailerem. Reboot chystají Charlieho andílci, Muž jménem Ove. Do kin přišel film Sama.

#39/17

Českou filmovou scénu zasáhly minulý týden rovnou dvě velké ztráty. Počátkem týdne tragicky zahynul Jan Tříska na následky zranění, která utrpěl po pádu z Karlova mostu. Zřejmě se mu stal osudným jeho oblíbený rituál před natáčením každého filmu, kvůli kterému přiletěl do Čech z USA, kde trvale žil od emigrace v 70. letech, kdy se vždy zašel projít po Karlově mostě. Teď měl natáčet film s Jiřím Mádlem. Tříska se proslavil mnoha rolemi, nejvíc se do paměti zapsal jako učitel Igor Hnízdo v Obecné škole, jeho poslední rolí zůstane role ve filmu Obecné škole předcházejícím, a sice v Po strništi bos Jana Svěráka. Rozloučení s Janem Třískou proběhne v pátek 6. října v Národním divadle, na piazzetě už je nyní pietní místo. Druhou ikonou, která vystoupala na hvězdné nebe, je Květa Fialová. Ta zemřela po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou ve věku 88 let. Fialová se proslavila rolí Tornádo Lou v Limonádovém Joeovi nebo jako hraběnka v komedii Adéla ještě nevečeřela. Herečka začínala na divadelních prknech, před kamerou často hrála šlechtičny a urozené dámy, později byla obsazovanou babičkou.

Sci-fi Anihilace přijde do kin 22. února následujícího roku. Teď vyšel první trailer. Hlavní hrdinka filmu, bioložka v podání Natalie Portman se ohlásí do utajené mise, jejímž cílem je zkoumání mysteriózní uzavřené oblasti, kde neplatí zákony přírody. Tam se pokusí prolomit dosavadní neúspěch všech předchozích výprav, které skončily smrtí vyslaných týmů. Film natočil Alex Garland podle stejnojmenné eco-horor novely Jeffa Van der Meera. Hrají Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Oscar Isaac nebo Gina Rodriguez.

Česká televize natáčí film o první z prvních dam samostatného československého státu. Charlotta Masaryková v podání Marty Vančurové se stane hrdinkou jednoduše nazvaného esejistického filmu Charlotta v režii Josefa Císařovského. Televizní projekt ukáže rodačku z New Yorku jako manželku T. G. Masaryka, zaměří se na vliv žen v historii.

V českých kinech se začal promítat dokument o loni zesnulé Lubě Skořepové. Film Sama na hereččině závěru života v duchu osamělosti a snaze prosadit se ve společnosti v pokročilém věku upozorňuje na problémy a tabu stáří v českém prostředí. Promítá se v kinech i vybraných divadlech po celé České republice.

Festival Be2Can opět nabídne to nejlepší z filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes. Projekt už čtvrtým rokem přivádí do českých kin tucet snímků, které byly uvedeny v rámci prestižních evropských přehlídek. Letos to bude třeba drama 120 BPM, horor Zabití posvátného jelena nebo drama Fantastická žena. Minifestival proběhne v Praze od 4. do 10. října, pak se přesune do regionů. Více si můžete přečíst v našem samostatném článku.

Nedávno jsme psali o amerických rebootech severských hitů, teď se chystá v rychlém sledu další. Herecká třída Tom Hanks si zahraje v americké verzi švédské komedie natočené dle stejnojmenné knižní předlohy Muž jménem Ove. Švédský film loni v USA bodoval jako nejúspěšnější zahraniční snímek v kinech a dopracoval to až ke dvěma nominacím na Oscara. Muž jménem Ove tak následuje osud Nedotknutelných, Toniho Erdmanna a Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel.

Do připravovaného rebootu Charlieho andílků by mohla být obsazena Kristen Stewart, hvězda ságy Stmívání. Film má přijít do kin v létě 2019, režírovat bude Elizabeth Banks, která stojí za dvojkou Ladíme (Pitch Perfect 2). V původním hitu z roku 200 hrály ústřední trojici Cameron Diaz, Drew Barrymore a Lucy Liu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací