Recenze: Hora mezi námi / The Mountain Between Us

Zážitek z poctivých hereckých výkonů brzdí děravý scénář.
 
 
 
Na letišti v Idahu se setkává novinářka Alex (Kate Winslet) a neurochirurg Ben (Idris Elba). Ona spěchá na svou svatbu, on k operaci pacienta. Kvůli silné bouři jsou ale dočasně zrušeny všechny lety. Protože Alex se nikdy nevzdává, najde pilota soukromého letadla a spolu s Benem si ho najme, aby se oba včas dostali ke svému cíli, což je pro ně to nejdůležitější na světě. Jejich priority se dost zásadně změní, když pilot Walter (Beau Bridges) dostane mrtvici a letadlo havaruje ve vysokých horách, aniž by o tom měl někdo tušení. Zbyde jen Ben, Alex, zlatý retrívr a pár sáčků mandlí.

Šance na přežití v zasněžených kopcích není moc vysoká, a nedá se spolehnout na to, že po našich hrdinech vůbec někdo pátrá. Chtě nechtě se tak musí vydat na cestu divokou přírodou, aby měli nějakou šanci na záchranu. Podmínky jsou ale kruté, lidské obydlí v nedohlednu a Alex má zraněnou nohu. Zato má ale houževnatou povahu, která je žene dál a nutí bojovat o přežití. Je odvážná, dychtivá po lidských příbězích, iracionální (na což občas dojede), ale její rozhodnutí jsou někdy správná a zásadní.

Ben je ztělesněním hrdiny románů červené knihovny. Je to atraktivní, urostlý muž, jehož pohled klidně trumfne i oči nejsmutnějšího psa na světě. Je pečující, starostlivý, obětavý, ale zvládne i vylézt na horu a k tomu je zdatný kutil: vyrobí dlahu ze zbytků letadla, rozdělá oheň kdekoli a kdykoli, udělá vám večeři z pumy. Jeden se skoro diví, že nezvládl převzít i řízení letadla a nedopravil všechny ve zdraví až na místo. Další věcí, co neumí, je otevřít se. Je mlčenlivý a tajemný, protože si evidentně zažil něco bolestivého. Sice se o Alex stará, zachraňuje jí život znovu a znovu, ale není schopný jí říct pár vět o své manželce.

Navzdory hvězdnému hereckému obsazení jsme málokdy opravdu napjatí, protože hrdinové si dokážou poradit se vším, tak proč o ně mít strach? Rozdělají si oheň z mokrého dřeva, nemají omrzliny, nesejme je lavina, mají náhodou dostatek oblečení, dokáží si obstarat jídlo a přežít v horském prostředí i s pochroumanou nohou. A pravděpodobně s sebou taky celou dobu vláčí pár kilo granulí pro onoho psa.

Z dramatu o přežití se však trochu nečekaně stane romance.Z dramatu o přežití se však trochu nečekaně stane romance, které moc nevěříme, protože na plátně prostě není jejich vznikající a prohlubující se pouto zachyceno. A kdyby hrdiny neztvárňovali špičkoví herci, asi by jejich první nečekaný polibek působil až směšně. Winslet a Elba jsou typy lidí, na kterých můžete oči nechat, ale hodit na ně všechno, to nejde a nefunguje. Ze scénáře na motivy románu Charlese Martina možná někdo vytrhal pár důležitých stránek. Asi si zrovna potřeboval rozdělat oheň v horách.

Dny a týdny bojuje nesourodá dvojice o přežití v mrazu a závějích sněhu. Když už si dokážou poradit s každou situací, nenapadne je nic lepšího než se zamilovat. I když Kate Winslet a Idris Elba jsou prostě úžasní a příroda kolem nich jakbysmet, nikdy úplně nevěříte ani jejich romanci, ani nebezpečí, které jim hrozí. Spíše to vypadá jako trochu dobrodružnější venčení psa. Ale i taková procházka může být příjemným osvěžením.
 
 

„Vypadáte sympaticky, nechtěl byste se mnou pár týdnů mrznout a hladovět v horách?“


 
 

Tak tohle izolepou nespravíte.


 
 

„Pojď se mnou, umím výborný steak z pumy!“


 
 

60%

Hora mezi námi / The Mountain Between Us

Dny a týdny bojuje nesourodá dvojice o přežití v mrazu a závějích sněhu. Když už si dokážou poradit s každou situací, nenapadne je nic lepšího než se zamilovat. I když Kate Winslet a Idris Elba jsou prostě úžasní a příroda kolem nich jakbysmet, nikdy úplně nevěříte ani jejich romanci, ani nebezpečí, které jim hrozí. Spíše to vypadá jako trochu dobrodružnější venčení psa. Ale i taková procházka může být příjemným osvěžením.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací