Halloween se Stephenem Kingem: 8 filmů krále hororu, které musíte vidět

Prožijte letošní Halloween s králem hororu.
 
 
 
Smrtky, dýně a stopy krve. Že přesně takto bude vypadat váš halloweenský filmový maraton? A co takhle malou změnu? Před nedávnem oslavil 70. narozeniny král současného hororu, mistr děsu Stephen King. Vybrali jsme pro vás 8 snímků, které by neměly chybět na seznamu žádného fanouška hororů nebo obdivovatele Kingovy tvorby a které navíc skvěle podtrhnou váš 31. říjen. Nebojte se a vydejte se v temnou podzimní noc směle přes kukuřičná pole k Temné věži, kterou střeží běsnící Cujo, a přeperte děsivého Pennywise. Možná, že dosáhnete osvícení.

To (2017, 1990)

Co takhle na letošní Halloween vyměnit smrtku za klauna? Pokud chcete poznat charakter Kingovy tvorby, vidět bravurní herecké výkony, vychutnat si děsivý příběh, a ještě se u něj zasmát, neváhejte a pusťte si v nejděsivější večer roku právě TO! S městečkem Derry ve státě Maine něco není v pořádku. Temná historie a stále se zvyšující počet zmizelých dětí jsou toho důkazem. Náctiletý Billy se svou partou „loserů“ čelí zlu v podobě krvelačného klauna Pennywise, který kromě jiných dětí zabil i Billova malého bratříčka George. Naši dětští hrdinové budou bojovat se zlem neskutečných rozměrů, v případě starší verze z roku 1990 hned nadvakrát. Vzhledem k bezchybným hereckým výkonům Tima Curryho (TO, 1990) a Billa Skarsgårda (TO, 2017) by se TO mělo stát „povinnou četbou“ pro fanoušky hororového žánru.

Temná věž (2017)  

Nechcete-li se na Halloween oddávat čistě jen do spárů hororu, ale rádi byste zabrousili i do fantasy a sci-fi, Temná věž je ta správná volba. Oč v ní jde? Pistolník Roland Deschain bojuje celé věky s Mužem v černém – Walterem O’Dimem. Ten se ze všech sil snaží zničit Temnou věž – objekt, který svou existencí zabraňuje zlu, aby pohltil všechny světy. Boj dobra a zla pod taktovkou režiséra Nikolaje Arcela by neměl uniknout vaší pozornosti.

Carrie (2013, 2002, 1999, 1976)

Carrie je nešťastná středoškolačka, kterou trápí komplexy spojené se vzhledem, pološílená matka a spolužáci, kteří využijí jakékoli příležitosti jí ublížit. Jednoho dne v sobě ale ztrápená dívka objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti, které se stupňují spolu s tím, jak se zhoršuje její ponížení a zlost. Když pak Carrie pozve na školní ples nejhezčí kluk ze třídy, zdá se, že bychom se mohli dočkat happyendu. To by ale nebyl Stephen King – ten totiž i nevinný teenagerský ples dokáže obrátit v krvavá jatka. U příběhu utrápené Carrie si přijdou na své milovníci starší kinematografie, ale i fanoušci soudobého hororu – verze z roku 2013 má sice své mouchy, ale v předvečer Dušiček jistě uspokojí nejednoho odvážného diváka.

Nadaný žák (1998)

Že mistr neumí vybočit ze svého řemesla nebo ho obohatit prvky jiného žánru? Jestli si libujete v dramatech a máte rádi historii, dejte šanci Nadanému žákovi. Mladý středoškolák Todd Bowden zjistí, že jeho stařičký osamělý soused skrývá temné tajemství – je totiž bývalým velitelem koncentračního tábora. Todd ale Kurta Dussandera neohlásí, naopak. Svým způsobem je fascinován holocaustem a vydírá muže, aby mu o hrůzách a zločinech proti lidskosti vyprávěl. Mezi starcem s temnou minulostí a mladíkem vznikne jisté pouto… a věřte, že důsledky budou strašlivé.

Misery nechce zemřít (1990)

Obdivovaný spisovatel Paul Sheldon má autonehodu. Když se po vážné nehodě probere, zjistí, že je v cizím domě, má zlámané nohy a není schopen dostat se z lůžka. Naštěstí jej najde a zachrání jeho obdivovatelka číslo jedna – zdravotní sestra Annie. Protože bouře odstřihla odlehlý dům od okolního světa, nezbývá Paulovi než přetrpět nekonečné žvatlání své fanynky. Tu samozřejmě nenapadne nic lepšího než chtít si na oplátku přečíst jako první rukopis jeho nové knihy o hrdince Misery, kterou Annie bezmezně zbožňuje. A kterou, k Paulově smůle, on ve svém novém románu zabil. A přesně tady začíná nefalšovaná kingovská podívaná – protože Misery přece nesmí zemřít.

Kukuřičné děti (1984)

Že jste otrlá nátura a filmový badatel, kterému jen tak něco nezamotá hlavu? Kukuřičné děti pro vás budou dozajista velkou výzvou. Dva milenci v nich budou prchat před sektářskou partičkou dětí z kukuřice. Ty zabijí všechny dospělé, aby jejich krev pomohla k úrodě. Děti žijí přísným asketickým životem, a když je jim osmnáct, musí se obětovat kukuřičným polím. Protože „Ten, co chodí mezi řádky“, rozdíly nečiní. V případě Kukuřičných dětí si můžete vybrat z široké škály 9 snímků natočených mezi roky 1984 a 2011 anebo si dát halloweenský filmový maraton, ke kterému tato série přímo vybízí.

Cujo, vzteklý pes (1983)

Pokud vás více než moderní horor lákají osmdesátá léta, a navíc patříte mezi obdivovatele bernardýna Beethovena, zkuste dát šanci Cujovi. Stephen King nás spolu s režisérem Lewisem Teaguem přenáší do městečka Castle Rock, kde žije rodina Trentonových. Hlava rodiny, Vic musí kvůli nevydařené reklamní kampani odcestovat z města a jeho žena Donna se synem Tadem zůstanou sami doma. Protože se jim porouchá auto, rozhodnou se ho společně odvézt do autoopravny. Nikdo ale netuší, že opravářova obřího chlupáče Cuja nedávno pokousal netopýr nakažený vzteklinou… Pro Donnu s Tadem tak začíná boj o holý život, pro mnohé diváky-pejskaře zase období, kdy budou dbát na dodržení termínů očkování svých mazlíčků.

Osvícení (1980)

Chcete-li se pyšnit tím, že znáte filmografii opírající se o knižní předlohy krále hororu Kinga, nesmí ve vašem seznamu v žádném případě chybět snímek Osvícení režiséra Stanleyho Kubricka. Jack Nicholson se nám v něm představuje v roli spisovatele Jacka Torrance, který hledá klidné místo pro psaní svého románu. A ejhle! Objeví se nabídka strávit i s rodinou zimu v hotelu a vžít se do role jeho správce. Od vzrušující myšlenky ho neodradí ani hrůzostrašné historky z minulosti místa – jeho předchůdce zde ze samoty přišel o rozum a zavraždil svou ženu a dvě dcery. Jack je ale odhodlaný přijmout výzvu, přesune se se ženou a malým synem do komplexu obklopeného zasněženými horami a začíná psát svůj román. Samota je ale tísnivější, než si zprvu dokázal připustit. A jak se říká, ti, kdo se z historie nepoučí jsou odsouzeni k tomu prožít si ji znova…

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací