Recenze: Příšerákovi / Happy Family

Evropský animák, snažící se konkurovat zámořské produkci, paradoxně neselhal kvůli animaci, ale vinou příběhu.
 
 
 
Rodina Wishbonových má daleko k „happy family“, jak se pohádka v originále jmenuje. Všichni její členové se navzájem štvou. Otec Frank je upracovaný, máma Emma neúspěšně podniká a je nespokojená, zakomplexovaná pubertální dcera mlátí svého mladšího bratra, kterého už tak šikanují spolužáci ve škole. Znuděné manželství a hašteřivý sourozenecký vztah jsou ještě důvěryhodné a realistické, snad i zábavné. Jenže do Emmy se zamiluje stalkerský hrabě Drákula a rozhodne se ji odloudit od rodiny a oženit se s ní.

Jejich kostýmy se stanou skutečností.Když se Wishbonovi vydají na maškarní večírek, aby utužili vztahy, objeví se Baba Jaga, kterou poslal Drákula, aby proměnila Emmu v upírku. Protože je čarodějnice poměrně zmatená, začaruje celou rodinu a jejich kostýmy se stanou skutečností. Z otce se stane Frankensteinovo monstrum, které nesmyslně žvatlá (občas i zábavně) a vypouští zelená oblaka smrdutých prdů (což zábavné není). Z dcery Fay je rázem rozkládající se mumie, což jejímu mladistvému svědomí samozřejmě nepomůže. Kdo si ale polepší, je malý Max, ze kterého se stane roztomilý vlkodlak.

Rodina chce věci dát do pořádku, jenže Baba Jaga jim unikne. Její pronásledování, respektive mizení a objevování se, jsou jedny z nejzábavnějších scén filmu. Emmu pak unese Drákula, aby ji sváděl. Když ho odmítne, rozhodne se tento upír zničit svět tak, že zmrazí Slunce. Pokud se vám snad příběh jeví komplikovaně, vězte, že ještě nejsme ani v polovině. Ještě dojde na přesun do pouště, kamarádku hippiesačku, faraona měnícího se v tornádo i obřího brouka, objeví se tu modelky, moderní technologie Drákuly…

Jak se v takovém příběhu budou orientovat děti a zda je tenhle zmatek bude bavit? Odpověď moc příznivá pro tvůrce není. Rozhodně jsou zábavní tři Drákulovi netopýrci, ale jinak je zápletka pohádky poněkud příliš dospělácká. Ničím jiným, než zmatkem nevyniká. Scény se někdy střídají v tak zběsilém tempu, že často postava téměř nestihne doříct větu.

Nevyrovnaná britsko-německá pohádka se nás snaží pobavit překombinovaným, chaotickým dějem, který je komplikovaný pro malé děti, ale zároveň se dočkáme i vtípků s prděním a ušním mazem, které nikoho jiného, než úplné prcky pobavit nemohou. Animace je kvalitní a dost zachrání i dabing, ale faktem zůstává, že Příšerákovi jsou příšerně zmatení. Evropský pokus vyrovnat se zámořským animákům tak ztroskotal ne na technickém provedení, ale na příběhu.
 
 

„Jsem jen spořádaná matka dvou dětí, mohla bych z vás teď prosím slušně vysát krev?“


 
 

Z krachující majitelky knihkupectví po manželku Drákuly, no, určité výhody to nabízí.


 
 

„Pojďme tuhle podivnou pohádku raději nějak rozumně ukončit.“ – „No jasně!“


 
 

50%

Příšerákovi / Happy Family

Nevyrovnaná britsko-německá pohádka se nás snaží pobavit překombinovaným, chaotickým dějem, který je komplikovaný pro malé děti, ale zároveň se dočkáme i vtípků s prděním a ušním mazem, které nikoho jiného, než úplné prcky pobavit nemohou. Animace je kvalitní a dost zachrání i dabing, ale faktem zůstává, že Příšerákovi jsou příšerně zmatení. Evropský pokus vyrovnat se zámořským animákům tak ztroskotal ne na technickém provedení, ale na příběhu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací