Recenze: Všechno nejhorší / Happy Death Day

Představte si nejhorší den svého života. A že ho prožíváte znovu. A znovu.
 
 
 
Tree (Jessica Rothe) je atraktivní blondýnka na americké vysoké, jedna z těch namyšlených fiflen, které pohrdají každým, kdo nemá dost peněz, není atraktivní, nebo dostatečně vysoko na společenském žebříčku. Prostě je to holka na zabití… Bohužel doslova.

Její život se nyní sestává z nelítostné časové smyčky.Tree prožívá celkem běžný den. Probouzí se na koleji v posteli neznámého kluka, s rozmazaným make-upem a pořádnou kocovinou, odpotácí se domů a na přednášku. Mezitím urazí pár lidí. Krom vyučování zvládá i svádět svého učitele. Později večer je náhle přepadena maskovaným vrahem a umírá, právě v den svých narozenin. Jenže se znovu probudí to samé ráno a vše prožívá znovu, včetně vraždy. Její život se nyní sestává z nelítostné časové smyčky, ve které se naše hrdinka pokouší zjistit, kdo a proč ji chce zabít. Možná, že když přežije tenhle den, bude moct zase normálně žít. Na rozklíčování záhady je samozřejmě sama, protože když náhodou někoho o své historce přesvědčí, další den už si její spojenec zase nic nepamatuje.

Je vrahem někdo z její minulosti? Kluk z nevydařeného rande? Zákeřná spolužačka? Podváděná manželka profesora? Asi není moc příjemné zjistit, že seznam lidí, kteří by vás chtěli zabít, je docela dost dlouhý. Bohužel Tree dochází čas. S každým probuzením je slabší, takže na záchranu svého života a odhalení pravdy možná nebude mít dost příležitostí.

Film se celkem úspěšně vyhýbá trapnosti. Pár klišé se samozřejmě objeví, ale v nijak velkých dávkách. Ze začátku je hrdinka nesympatická a trochu hloupá, ale přesto se z ní postupně stává správná holka, kterou by z ní zesnulá máma chtěla mít. O své proměně v lepšího člověka sice potenciálního vraha během jednoho dne nepřesvědčí, naštěstí alespoň diváky ano.

Ostatní postavy slouží hlavně jako křoví, ale jsou obsazeny podle očekávání: nesmělý sympaťák je milý, nesnesitelná kamarádka je… prostě nesnesitelná, idol žen nabízí pouze krásu a jinak jde o slaboduchého egoistu. Jessica Rothe dokáže udržet naši pozornost klidně sama. Její hrdinka je zábavná, naštvaná, zoufalá, zmatená, postupně od všeho trochu. A čekají nás drobná vtipná překvapení. Když víte, že večer umřete, můžete přece klidně udělat něco šíleného…

Příznivci hororů, kteří se chtějí vyloženě bát, budou zklamáni. I když se snímek prezentuje jako horor, úplně v klidu ho zvládnou i slabší povahy. Je tu pár lekacích scén, ale smrt je spíše zábavná. Víme totiž, že ji nemusíme brát vážně. Zápletka probouzení se dokola v jeden den přirozeně připomíná Na Hromnice o den více, ale tvůrci scénáře se za tuto inspiraci nestydí. Proto ji sami vtipně a s nadsázkou zmíní.

Osvěžující hororová komedie je příjemným překvapením letošního Halloweenu. Snímek zvládne trochu vystrašit, pořádně pobavit, i trochu překvapit. Mimo jiné hereckým výkonem Jessicy Rothe, která je tak akorát krásná, talentovaná a tvárná. Ne, není to přelomový film, ale zábava je to slušná.
 
 

„Dopij to, nebo tě zabiju!“


 
 

V životě budete úspěšní, pokud se nebojíte vzít osud/sekyru do vlastních rukou.


 
 

„Co by sis přála?“ – „Zítřek!“


 

65%

Všechno nejhorší / Happy Death Day

Osvěžující hororová komedie je příjemným překvapením letošního Halloweenu. Snímek zvládne trochu vystrašit, pořádně pobavit, i trochu překvapit. Mimo jiné hereckým výkonem Jessicy Rothe, která je tak akorát krásná, talentovaná a tvárná. Ne, není to přelomový film, ale zábava je to slušná.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací