Eliška Bučková se stala kmotrou největší, nejnovější a nejobsáhlejší Etikety Ladislava Špačka


Ladislav Špaček nám poradí, jak se vyhnout nemilému faux pas.
 
 
 
„Etiketa je způsob, jak s lidmi kolem nás vycházet po dobrém tak, abychom byli oblíbení a lidé nás měli rádi. Vždycky budou mít lidé raději lidi příjemné a taktní, než hrubiány a burany,“ vysvětluje Ladislav Špaček, co pro něj etiketa znamená a proč bychom si měli osvojit její pravidla.

Pokud se i vy chcete cítit jako ryba ve vodě při nejrůznějších společenských událostech a nestresovat se, když se vydáte na večeři do restaurace, do divadla, na ples, filmovou premiéru či se dokonce potkáte s VIP osobností, nechte si poradit od opravdového znalce etikety, od Ladislava Špačka.

Na podzim roku 2017 se tomuto vždy šarmantnímu a příjemnému gentlemanovi narodilo 2,5 kilogramové dítě, výstižně pojmenované Etiketa. Tato největší, nejobsáhlejší a nejnovější příručka obsahuje nejen „klasiku“, která nás provede od pozdravu a podání ruky, přes stolování až po rozloučení, ale ukáže nám i to, co se v posledních letech změnilo. Dokonce se s ní můžeme vydat i za hranice, protože kapitola „Interkulturní etiketa“ nás zavede do anglosaských států, Jižní Evropy, Německa či Číny a Islámských států.

Malého ponaučení se nám dostalo i přímo na křtu, kdy Ladislav Špaček prozradil, jakých největších hříchů se muži i ženy běžně dopouštějí: „U mužů je to šedý oblek večer po setmění, košile s krátkým rukávem pod sakem, chlupaté lýtko nad horním lemem ponožky. U dam marný pokus přerazit parfémem chybějící deodorant, buřtík lýtka nad lemem silonové ponožky vykukující z nohavice kalhot, a jak říká Woody Allen, viditelné linie spoďárků dokážou zničit i to nejelegantnější oblečení…“

Kmotrou Etikety se stala Eliška Bučková, která se s autorem knihy poznala na jedné z lekcí správného stolování. Vedle české modelky, zpěvačky a vítězky soutěže Česká Miss 2008 se postavila i celá řada vzácných hostů, kteří se chopili sklenice šampaňského. Ze zástupu gratulantů jmenujme například Jiřinu Bohdalovou, Ivu Hüttnerovou, módní návrhářku Beatu Rajskou, muzikanta Michaela Kocába, herce a výtvarníka Jana Kanyzu, exprezidenta MISS ČR Miloše Zapletala a mnohé další. Chybět nemohla ani usměvavá manželka mistra etikety a jeho vnučka Viktorka, které věnoval i několik knih.

 

Anotace knihy Etiketa:

Tato kniha je nejobsáhlejší příručkou etikety, jaká kdy u nás vyšla. Obsahuje komplexní soubor pravidel etikety ze všech oblastí lidského života. Najdete v ní poučení pro všechny životní situace a budete vědět, jak být svým dětem vzorem. V Etiketě se dočtete leccos z toho, co bylo zmíněno v předchozích knihách (brambory se krájejí vidličkou dnes a krájely se tak i před deseti lety a sako se zapíná na horní knoflík už od vévody z Windsoru), ale najdete v ní i mnohá pravidla, u nichž došlo oproti minulosti ke změně (třeba že kravata už není vyžadována tak často jako před dvaceti lety nebo za jakých okolností si lze obléct džíny do společnosti). Etiketa si všímá rozdílů mezi mladou a starší generací, vysvětluje stylové rozlišení konzervativního a ležérního stylu, neodsuzuje módní vlivy a neomezuje se na drahé a značkové oblečení. Je moderní, praktická a srozumitelná všem.

 

Jak to na slavnostní akci vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací