Premiéra osmého dílu vesmírné ságy Star Wars se blíží, co se ale dělo před ním?

Bylo jednou v předaleké galaxii…

Vánoce už se blíží a po dvou letech se na velká plátna vrací kultovní fenomén Star Wars s podtitulkem Poslední z Jediů. Fanoušci už skoro rok polemizují nad významem názvu osmé epizody, nad tím, kdo jsou rodiče Rey a co je to Porg. To a mnohem více by nám mělo být v novém filmu režiséra Riana Johnsona zodpovězeno.

Celý projekt Star Wars začal v roce 1977 pod taktovkou režiséra George Lucase. Původní trilogie se postupně stala kultovním představitelem sci-fi žánru, který si oblíbily miliony fanoušků po celém světě. Každý chtěl být Luke, Leia a Han. Později pak v roce 1999 vznikl první díl nové trilogie, která se měla zaměřovat na to, co bylo před dobrodružstvími Luka, Lei a Hana, byl to vhled do historie a zrodu toho největšího filmového padoucha, Darth Vadera. Ovšem tato nová trilogie už nebyla tak dobře přijatá, pořád je však součástí této vesmírné ságy a je považována za její kánon. V současnosti vzniká nová trilogie, která navazuje na tu z roku 1977, děj se odehrává několik let po ní, původní hrdinové zestárli a přišli na řadu noví, kteří nám byli prvně představeni v roce 2015 v počátečním snímku trilogie s podnázvem Síla se probouzí.

V současné době mimo jiné vznikají i příběhy Star Wars mapující osudy jednotlivých hrdinů mezi různými díly. V roce 2016 měl premiéru snímek Rogue One: Star Wars Story, který se zabývá tím, jak Povstalci dostali plány k Hvězdě smrti. Dalším podobným filmem je připravovaný Solo: A Star Wars Story mapující život mladého Han Sola, který má vyjít příští rok. Zatím nepotvrzený je i obdobný snímek o Obi-Wan Kenobim. V roce 2019 pak vyjde poslední devátý díl nové trilogie, který zatím nemá název. Tvůrci také potvrdili, že chystají další úplně novou trilogii, zatím ovšem není jisté, zda vůbec vznikne. Vesmírnou ságu Star Wars tak čekají neustálé nové přírůstky a rozšíření v blízké i daleké budoucnosti.

Za chvíli vstoupí do kin dlouho očekávána osmá epizoda. Před jejím zhlédnutím se jistě hodí zopakovat si látku a podívat se na předchozí filmy, pro zorientování v ději poslouží praktický přehled.

Epizoda I – Skrytá hrozba

V chronologicky prvním díle Star Wars, který vyšel v roce 1999, se setkáváme s mladým Obi-Wan Kenobim a jeho učitelem Qui-Gon Jinnem. Oba jsou členy řádu rytířů, kteří jsou ochránci míru a spravedlnosti v galaxii, a kteří si říkají Jedi. V té době zmítají vesmírnou republikou nepokoje a povstání. Chamtivá obchodní federace doufá, že situaci by mohla vyřešit jejich armáda bojových droidů, kteří zaútočí na planetu Naboo. Zatímco politici vedou o těchto událostech jednání, nejvyšší kancelář tajně vyšle právě Obi-Wana a Qui-Gona, aby konflikt rozpustili.

Epizoda II – Klony útočí

O tři roky později vychází druhý díl, který se odehrává 10 let po Epizodě I. Tentokrát mají rytíři Jedi Anakin Skywalker a Obi-Wan Kenobi za úkol chránit senátorku Padmé, jejíž život je v ohrožení.

Epizoda III – Pomsta Sithů

Třetí epizoda ságy Star Wars je z roku 2005. V galaxii zuří Klonové války. Díky nim se prohlubují spory mezi kancléřem, Radou Jediů a temným kancléřem Palpatinem. Je pouze na Anakinovi, aby se rozhodl, na čí stranu se postaví. Podlehne slibům a pokušením Temné strany?

Epizoda IV – Nová naděje

Nová naděje je chronologicky čtvrtý díl ságy, ale zároveň první film Star Wars, který spatřil světlo světa v roce 1977. Jsme v období, kdy byli rytíři Jedi vyhlazeni, a v galaxii vládne Impérium. Nadvládě se snaží vzdorovat malá skupina povstalců, která ukradne plány k Hvězdě smrti, nejmocnější zbrani Impéria. Když Darth Vader, nejvěrnější služebník imperátora Palpatina, zajme princeznu Leiu, je na Lukeovi Skywalkerovi, aby jí zachránil a s pomocí spojenců jako Obi-Wan Kenobi, Han Solo, Chewbacca, R2-D2 a C-3PO svrhnul nadvládu Impéria.

Epizoda V – Impérium vrací úder

Další díl vychází v roce 1980 a jeho děj se odehrává téměř ihned po předchozí epizodě. Hvězda smrti byla zničena, ale jednotky Impéria vyhnaly Rebely z jejich tajné základny a pronásledují je po celé galaxii. Navíc Darth Vader se stává posedlým hledáním mladého Luka Skywalkera. Ten se dozvídá něco více o svém osudu a započíná svůj trénink na rytíře Jedi pod vedením moudrého mistra Yody.

Epizoda VI – Návrat Jediho

V poslední epizodě původní trilogie, která měla premiéru v roce 1983 se opět setkáváme s Lukem Skywalkerem, který se vrátil na svou rodnou planetu Tatooine, aby zachránil Hana Sola ze spárů zlého Jabba Hutta. Mezitím však začalo Impérium stavět novou vesmírnou stanici, která je ještě silnější a větší než první obávaná Hvězda smrti. Luke, Han, Leia a jejich přátelé tak musí této blížící se zkáze zabránit.

Epizoda VII – Síla se probouzí

První díl nové trilogie vyšel v roce 2015. Děj se odehrává skoro třicet let po skončení Návratu Jediho a porážce Impéria. V galaxii povstává nová nebezpečná organizace jménem První řád. Ten pod vedením Kylo Rena hledá mapu vedoucí k Lukeovi Skywalkerovi. Do středu událostí se dostává mladičká Rey, která na planetě Jakku objevuje droida BB-8 nesoucího část mapy k Lukeovi. A tak se spojuje s bývalým stormtrooperem Finnem, Han Solem, Chewbaccou a novým Odbojem, spolu musí zastavit První řád, který buduje základnu Starkiller, inspirovanou Hvězdou smrti.

Epizoda VIII – Poslední z Jediů

O nejnovější epizodě Star Wars toho zatím není moc známo.  Z dosavadních trailerů víme, že Luke nyní trénuje Rey, aby se stala Jedi. Temný První řád zároveň nabírá na síle a Odboj se chystá do boje. Na větší detaily si však budeme muset počkat až v kině, kde nám snad budou zodpovězeny všechny kýžené otázky.

Na Posledního z Jediů se můžeme těšit v kinech od 14. prosince 2017.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací