České filmy v zimě: Pohádky, romantické komedie a hlavně Prezident Blaník

Zima v kině nabídne zábavu všem generacím. 

V prosinci se advent ponese v duchu pohádek, těsně před Vánoci připomene dokument Jiřího Brdečku a do kina vyrazí lidé po posledních vánočních nákupech na horskou komedii. Nový rok přinese další kouzelné příběhy pro děti a mládež, mezi nimi se objeví Renčův film na motivy knihy Haliny Pawlowské. Začátek února ovládne satirický Prezident Blaník.

Motorband: Restart

premiéra 7. prosince 2017, hudební dokument, režie Miloslav Levek

 

Projekt Miloslava Leveka představí ve sto minutách metalovou scénu osmdesátých let minulého století. Zrod tuzemské scény metalu mapuje pomocí výpovědí hudebníků jako Aleš Brichta, Petr Janda, Petr Korál, Kamil Střihavka nebo Michal Pavlíček. Ústřední postavou je přitom Libor Matejčík, kytarista a zakladatel skupiny Motorband, tehdejším hráčem číslo jedna, inspirovaným Deep Purple a Katapultem. Motorhead: Restart je příběhem o vydřených úspěších i o pádech nadějí v hudební branži.

Přání k mání

premiéra 7. prosince 2017, pohádka, režie Vít Karas

 

Vánoční atmosféru v první polovině adventu naladí v kinech i česká moderní pohádka Přání k mání o kouzlech a štěstí v životě plném trablů. V roli rodičů a varietních kouzelníků se objeví Jitka Čvančarová s Martinem Myšičkou. Jejich náctiletý syn Albert se zamiluje do sestry svého nejlepšího kamaráda a od kouzelného dědečka si vymůže jedno přání. Jak ho využije? V kinech se bude promítat od 7. prosince.

Vánoční svatba sněhuláka Karla

premiéra 7. prosince 2017, krátkometrážní animovaný loutkový, režie Petr Vodička

 

Minisnímek Petra Vodičky přichází s neoriginální zápletkou, totiž nechává ve svém filmu do sebe zamilovat vánoční ozdoby. Proč by i mezi nimi nemohla přeskočit jiskra, ptá se dětských diváků. Sněhuláka Karla ale potká nemilý osud, lidská ruka ho z estetických důvodů přestěhuje na druhou stranu vánočního stromečku od milované ozdoby. Karel se tak musí vydat se slaměným andílkem Kamilem na dlouhou pouť. Namluvili Matouš Ruml nebo Martin Myšička.

Špindl

premiéra 21. prosince 2017, komedie, režie Milan Cieslar

 

Na dámskou jízdu se do Špindlerova mlýna vydávají sestry Eliška, Katka a Magda. Těší se na odpočinek, odreagování a nejlíp nějaké milostné dobrodružství, Katce a Magdě už totiž bylo třicet a narazit na životní lásku na horách zní jako pohádka. Týdenní pobyt na chatě s dalšími rekreanty nahrává spoustě zážitkům. Ve filmu Špindl, který se tváří jako reinkarnace Sněženek a machrů nebo Snowboarďáků, hrají po boku Anity Krausové, Anny Polívkové a Kateřiny Klausové v ústřední trojici Leoš Noha, Karel Zima, David Gránský, Lukáš Pavlásek, Jakub Kohák nebo Marek Vašut.

Universum Brdečka

premiéra 21. prosince 2017, dokumentární, režie Miroslav Janek

 

Na Štědrý den by se dožil sta let, před Vánoci do kin přijde jeho životopisný dokument Universum Brdečka. V režii a okem kamery Miroslava Janka se diváci seznámí blíž s tvorbou ikony československého filmu, který natočil takové kousky jako Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemný hrad v Karpatech. Scénář připravila Brdečkova dcera, spisovatelka Tereza Brdečková.

Čertoviny

premiéra 4. ledna 2018, pohádka, režie Zdeněk Troška

 

Další pohádka dorazí do kin brzy po Novém roce. Někdejší matador na poli českých pohádek, Zdeněk Troška, se pokusí po řadě Babovřesků opět prorazit s příběhem ze světa čertů. Ty si v Čertovinách zahráli Jakub Prachař a Dominik Benedikt. Tyhle dva nezbedné pekelníky na svět za trest pošle Lucifer Karel Dobrý pro jednu hříšnou duši. Co čert nechtěl, jim se na tom světě zalíbí. V pohádce se dál objeví Sára Sandeva, Oldřich Navrátil, Míra Nosek, Jana Bernášková, Radek Holub a další.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

premiéra 18. ledna 2018, komedie, režie Filip Renč

 

Do kina vypravuje režisér Filip Renč knihu Haliny Pawlowské. Ambici dalšího úspěšného ženského románu ve filmu Zoufalé ženy dělají zoufalé věci podporuje obsazení Kláry Issové do hlavní role. Ústřední postava Olga se nejen narodila čelem napřed, ale čelem taky naráží ve snaze najít životní lásku. Na maloměstě už jí všichni přerůstají přes hlavu, štěstí se vydává hledat do víru velkoměsta, kde se živí jako prodavačka v butiku s dámským prádlem, studuje „na stará kolena“ psychologii a potkává toho pravého. Do chvíle, než jej přistihne na záletech. A tady začíná dělat různé zoufalé věci, které si ale zoufalé situace žádají. Snad tedy nepůjde i o naprostou zoufalý film.

Dukátová skála

premiéra 25. ledna 2018, pohádka, režie Ján Novák

 

A leden přinese ještě jednu pohádku. Režisér čtvrtého Kameňáku už film představil na loňském Zlín Film Festivalu. Parta dětí se vydává na prázdninový výlet do malé vesničky Lukov, tam začíná pátrat po hradním pokladu. Uvězní je ale Černá paní, strážkyně onoho pokladu. Snad všechno dobře dopadne. V roli Černé paní se objevuje Kateřina Brožová, kastelána lukovského hradu představuje Martin Dejdar. Dále hrají Martin Zounar, Alice Bendová nebo Filip Blažek. Hudbu k pohádce složil Václav Noid Bárta.

Prezident Blaník

premiéra 1. února 2018, komedie, režisér Marek Najbrt

 

Tou dobou už sice budeme vědět, kdo bude sídlit na Pražském hradě, jednoho prezidenta ale uvidíme všichni rádi alespoň v kinech. A to Tondu Blaníka. Po pěti řadách úspěšného satirického pořadu Kancelář Blaník, v němž sledujeme, do čeho všeho vlivný lobbista milující kafe a řvoucí na své dva neschopné zaměstnance namočil prsty, se skalní fanoušci dočkají svého – Tonda kandiduje na post nejvyšší. Nebo by kandidoval, kdyby to Žížala zase nepokazil. Natáčení je ostře sledováno, protože probíhá v reálném čase předvolební kampaně a nechtíc v něm tak účinkují reální kandidáti nebo také moderátoři televize. Tvůrci zároveň vtipně vedenou kampaní sbírají peníze prostřednictvím fundraisingového webu HitHit. Prezident Blaník slibující máslo, lithium nebo korupci pro všechny se podle všeho může těšit na velký úspěch v kinech.

Hmyz 

premiéra 19. února 2018, dramatická komedie, režie Jan Švankmajer

 

Režisér Jan Švankmajer natočil a napsal scénář k dramatické komedii Hmyz.  Příběh, který je zasazen do prostředí hospody na malém městě, se odehrává na pozadí Čapkovy hry Ze života hmyzu. „Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovi Proměny,“ říká Jan Švankmajer. Ve filmu se představí Jan Budař, Jaromír Dulava, Jiří Lábus, Norbert Lichý, Kamila Magálová a Ivana Uhlířová.

Věčně tvá nevěrná

premiéra 22. února 2018, romantická komedie, režie Milan Cieslar

 

Podle scénáře Jana Míky natočil Milan Cieslar komedii Věčně tvá nevěrná o svérázném řešení manželské krize, respektive opravy nefungujícího manželství. Josef a Miluška se navzájem podvádí a jejich vztah je tak před rozpadem, čemuž přihlíží Josefova teta Květa. Jako ve starých československých komediích se na to nemůže mlčky dívat, tak manželům nabídne sedm milionů. Nikoliv za to, že spolu zůstanou, ale za to, že se rozvedou – s jednou podmínkou – musí se navzájem načapat. A to by to bylo příliš jednoduché, kdyby při tom hledání nezjistili, že k sobě něco ještě cítí. Ve filmu hrají Andrea Hoffmannová, Saša Rašilov, Vilma Cibulková, Lenka Vlasáková nebo Pavel Kříž.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací