Česká televize zahájí nový rok dvoudílným filmem Marie Terezie

Vojta Kotek se představí v paruce jako František Štěpán Lotrinský.
 
 
 
Česká televize, rakouská ORF, slovenská RTVS a maďarská MTVA stojí za vznikem dvoudílné historická minisérie Marie Terezie. Film o jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách Evropy nám představuje Marii Terezii nejen jako císařovnu, ale i milující ženu. Tvůrci v čele s režisérem Robertem Dornhelmem nám panovnici přibližují zejména prostřednictvím vztahů uvnitř habsburské rodiny.

Ústřední postavu ztvárnila mladinká Marie-Luise Stockinger, která svoji hereckou kariéru teprve rozjíždí. „Nenechávala se svázat pravidly světa mužů, jednala rychle a impulzivně a zaslepovala své mužské okolí neobvyklým přístupem k politice. Překonání překážek vyžaduje smělost a neobvyklý způsob myšlení, který měla. Milovala moc, protože přesně věděla, jaké to je být bezmocný,“ popisuje Marii Terezii Stockinger. Jejího milovaného manžela Františka Štěpána Lotrinského si zahrál český herec a režisér Vojta Kotek.

Štáb zavítal do lokací v Kroměříži, Praze, Dobříši, Milovicích, Lysé nad Labem, Valticích, Bratislavě, Vídni a Světci u Tachova. „Převážně jsme natáčeli v České republice, snad jen kromě korunovace Marie Terezie maďarskou královnou, která se natáčela v dómu sv. Martina v Bratislavě, kde se skutečně odehrála“, dodává producent Jan Novotný.

Během natáčení herci i komparzisté oblékli obrovské množství historických šatů. Využito bylo 2 500 kostýmů a 500 paruk. V dalších rolích se představí Zuzana Stivínová, Karl Markovics, Táňa Pauhofová, Fritz Karl, Zuzana Mauréry, Vladimír Javorský, Jan Budař a další.

Česká televize zařadila první a druhý díl minisérie na 1. a 2. ledna 2018.

Jak to vypadalo na tiskové konferenci, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací