Svět muzikálů: Od Mary Poppins po Největšího showmana, jak hudba hýbala filmem

Pojďme strávit víkend za zvuku největších filmových hudebních hitů.
 
 
O Vánocích do kin vstoupil Největší showman, nový muzikál, na kterém se mimo jiné podíleli i tvůrci La La Landu. Připomeňme si proto některé z největších a nejznámějších hudebních snímků. Ve filmovém světě existuje bezpočet muzikálů, které se dají označit za klasiky, je proto těžké udělat výběr jen z pár nejlepších či nejznámějších. My vám přinášíme devět zahraničních tipů a na závěr jednu českou nesmrtelnou klasiku.

 

Největší showman (2017)

Nejnovější muzikál Největší showman, inspirovaný skutečnými událostmi. P. T. Barnum byl vizionář, jehož fantazie neznala konce. Díky tomu postupně sestaví fascinující show plnou tanečníků, akrobatů, vousatých zpěvaček, nejsilnějších, nejmenších i nejvyšších mužů. Barnum dá zkrátka dohromady odpadlíky, které společnost předem odsoudila kvůli jejich odlišnosti a poskytne jim domov, rodinu, zázemí a udělá z nich hvězdy. Ve snímku, který už podle traileru nabízí pompézní podívanou, se objevují hvězdy jako Hugh Jackman, Zac Efron, Zendaya a mnozí další.

La La Land (2016)

Hit loňského a letošního roku, kdo La La Land neviděl, přinejmenším o něm slyšel. Přeci jen málem vyhráli Oscary, málem. Příběh, jehož hlavními hvězdami jsou Emma Stone a Ryan Gosling, se odehrává v současném Hollywoodu stylizovaném do 60. let. Mia chce být jednoho dne velkou herečkou, a tak bezúspěšně obletuje všechny možné konkurzy. Jednoho dne potká Sebastiana, který miluje jazz a sní o tom, že se z něj stane známý jazzový pianista. Mezi Miou a Sebastianem se začne vyvíjet vztah, ve kterém si vzájemně podporují své sny. La La Land je poměrně realistický snímek o snech, lásce a tom, že ne vždy se všechno vyplní podle našich představ.

Dreamgirls (2006)

Možná ne úplně známý snímek Dreamgirls, který má však vskutku hvězdné obsazení. Jmenovitě se tu objevují Jamie Foxx, Eddie Murphy, Beyoncé, Jennifer Hudson nebo Danny Glover a další. Příběh zachycuje cestu za slávou dívčího tria Dreamettes. Sledujeme jejich vzestupy, pády a co vše museli pro svůj sen obětovat. Pod taktovkou cenami ověnčeného Billa Condona vznikl film plný hudby a nádherných vokálů, který rozhodně představuje must-see pro milovníky muzikálů.

Chicago (2002)

Klasika všech klasik, kdo neviděl Chicago, jako by ani nebyl. Snímek zachycuje prostředí dámského vězení, kam se dostala i něžná Roxie Hart za vraždu svého milence. Jsme v Chicagu 20. let, a tak místo aby Roxie za svůj čin seděla, za pomoci prolhaného právníka se z ní stává miláček davu. Snímek je plný hitů, které jen tak nedostaneme z hlavy. Navíc má i kvalitní obsazení v podobě herců jako Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones nebo Richard Gere a další.

 

Moulin Rouge (2001)

Nevšední romantický muzikál Baza Luhrmanna, který jistě okouzlí každého. Paříž na začátku 20. století, mladý básník se zamiluje do krásné kurtizány, která pracuje v nočním kabaretu jménem Moulin Rouge. Dojemný příběh tragické lásky je doplněný o nezapomenutelná hudební čísla, která si každý zamiluje.

Lví král (1994)

Jediný disneyovský animák na seznamu, který si zaslouží zmínku. Je jedním z mnoha, přesto je však něčím výjimečný. Příběh inspirovaný Shakespearovým Hamletem v podání lvů a jiných zvířat savany, má zkrátka něco do sebe. Navíc jeho soundtrack je vskutku nezapomenutelný, vysloužil si také dva Oscary a bezpočet dalších ocenění a nominací. Na hudebním doprovodu se tu podíleli Elton John a Hans Zimmer, samotná jména vypovídají o kvalitě filmu. Když se do toho navíc přidá dojemný příběh a hravá barevná animace, dostaneme recept na instantní klasiku.

Pomáda (1978)

Když už jsme u těch klasik, tak nesmíme zapomenout zmínit Pomádu. Tvrďák Danny a něžná Sandy se do sebe zamilují během letních prázdnin. Na začátku školního roku zjišťují, že Sandy je nováčkem v Dannyho škole. Velkou otázkou je, jestli bude jejich láska pokračovat a překoná všechny překážky. Romantický příběh, který zná snad každý a jehož hudební doprovod představují nestárnoucí hity, na které si rádi zatančíme ještě dnes.

 

Rocky Horror Picture Show (1975)

Tento podivný snímek by se v jedné větě mohl shrnout jako: nevšední parodie na béčkové horory s trochou sci-fi a hodně rockové hudby. Rocky Horror je tak trochu taková erotická noční můra, která nezná hranice a hraje si se vším možným. Mladý pár Janet a Brad se ztratí na silnici v dešti a narazí na dům podivuhodného doktora Frank-A-Furthera v podání geniálního Tima Curryho. Ten je transvestitou, který zrovna pořádá každoroční shromáždění návštěvníků z planety Transsexual. Tento nevšední muzikál je zkrátka jízda, na kterou jen tak nezapomeneme.

Mary Poppins (1964)

V ostrém kontrastu k předchozímu snímku stojí v zásadě dětská pohádka Mary Poppins. Kdo by neznal příběh kouzelné chůvy s deštníkem, která se rozhodne pomoci dvou zanedbávaným dětem z bohaté rodiny. Spolu s pomocníkem Bertem a za hudebního doprovodu tak dětem ukáže, jak snadné všechno může být. Snímek, který proslavil Julie Andrews je pohádkou pro děti i dospělé. V současnosti se mimo jiné připravuje nová verze s Emily Blunt v hlavní roli, která nese název Mary Poppins Returns a má mít premiéru v prosinci tohoto roku.

Noc na Karlštejně (1973)

„Řekl: lásko má já stůňu, svoji pýchu já jen hrál…,“ kdo by neznal ústřední melodii české hudební klasiky? Navíc je teď celkem jisté, že to jen tak nedostanete z hlavy. Vzhledem k tomu, že by na seznamu neměla chybět česká reprezentace, je přímo nutnost zmínit Noc na Karlštejně. Romantický příběh odehrávající se za dob Karla IV. inspirovaný stejnojmennou básní Jaroslava Vrchlického zná snad každý. A díky nezapomenutelným hitům Karla Svobody je postaráno o kouzelný zážitek.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací