České filmy 2018: Rok nabitý pohádkami, komediemi i filmy o složitostech dospívání

Od Čertovin, přes Prezidenta Blaníka a Tlumočníka, až po Čertí brko.

 
 
Rok 2017 je za námi, ale filmová sezóna 2018 se již hlásí o slovo. A co nám nabídne česká kinematografie v roce končícím osmičkou? Tentokrát se můžeme těšit na různorodou směsici. Děti potěší pohádky Čertoviny, Dukátová skála či Čertí brko. Smát se budeme s komedií Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci či po boku Prezidenta Blaníka. Romantiku i napětí nabídne Hastrman Ondřeje Havelky. I přes odchod umělce Jan Tříska Jiří Mádl natáčí komediální drama Na střeše. To je ale jen malá ochutnávka toho, co nový rok přinese.

 

Související

ZIMA

Čertoviny

premiéra 4. ledna, pohádka, režie Zdeněk Troška

Další pohádka dorazí do kin brzy po Novém roce. Někdejší matador na poli českých pohádek, Zdeněk Troška, se pokusí po řadě Babovřesků opět prorazit s příběhem ze světa čertů. Ty si v Čertovinách zahráli Jakub Prachař a Dominik Benedikt. Tyhle dva nezbedné pekelníky na svět za trest pošle Luciper Karel Dobrý pro jednu hříšnou duši. Co čert nechtěl, jim se na tom světě zalíbí. V pohádce se dál objeví Sára Sandeva, Oldřich Navrátil, Míra Nosek, Jana Bernášková, Radek Holub a další.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

premiéra 18. ledna, komedie, režie Filip Renč

Do kina vypravuje režisér Filip Renč knihu Haliny Pawlowské. Ambici dalšího úspěšného ženského románu ve filmu podporuje obsazení Kláry Issové do hlavní role. Ústřední postava Olga se nejen narodila čelem napřed, ale čelem taky naráží ve snaze najít životní lásku. Na maloměstě už jí všichni přerůstají přes hlavu, štěstí se vydává hledat do víru velkoměsta, kde se živí jako prodavačka v butiku s dámským prádlem, studuje „na stará kolena“ psychologii a potkává toho pravého. Do chvíle, než jej přistihne na záletech. A tady začíná dělat různé zoufalé věci, které si ale zoufalé situace žádají. Snad tedy nepůjde i o naprostou zoufalý film.

Dukátová skála

premiéra 25. ledna, pohádka, režie Ján Novák

A leden přinese ještě jednu pohádku. Režisér čtvrtého Kameňáku už film představil na loňském Zlín Film Festivalu. Parta dětí se vydává na prázdninový výlet do malé vesničky Lukov, tam začíná pátrat po hradním pokladu. Uvězní je ale Černá paní, strážkyně onoho pokladu. Snad všechno dobře dopadne. V roli Černé paní se objevuje Kateřina Brožová, kastelána lukovského hradu představuje Martin Dejdar. Dále hrají Martin Zounar, Alice Bendová nebo Filip Blažek. Hudbu k pohádce složil Václav Noid Bárta.

Mečiar

premiéra 8. března, dokumentární, režie Tereza Nvotová

Po letošním filmu Únos o aféře únosu prezidentova syna v době Mečiarova prezidentství druhý pohled na divoká devadesátá léta možná nabídne dokument Terezy Nvotové. Ta oslovila přímo bývalého slovenského politika, jehož osobnost zanechala našim východním sousedům mnoho, a ne vždy dobrého. Nvotová zvolila zajímavou kompozici snímku, kdy na začátku sleduje Mečiara v televizi jako malá holčička, která si Mečiarovu éru na vlastní zkušenost dost dobře nemůže pamatovat. Oslovila i řadu řečníků, mezi nimi třeba Petra Pitharta nebo Michaela Kocába.

Prezident Blaník

premiéra 1. února, komedie, režisér Marek Najbrt

Tou dobou už sice budeme vědět, kdo bude sídlit na Pražském hradě, jednoho prezidenta ale uvidíme všichni rádi alespoň v kinech. A to Tondu Blaníka. Po pěti řadách úspěšného satirického pořadu Kancelář Blaník, v němž sledujeme, do čeho všeho vlivný lobbista milující kafe a řvoucí na své dva neschopné zaměstnance namočil prsty, se skalní fanoušci dočkají svého – Tonda kandiduje na post nejvyšší. Nebo by kandidoval, kdyby to Žížala zase nepokazil. Natáčení je ostře sledováno, protože probíhá v reálném čase předvolební kampaně a nechtíc v něm tak účinkují reální kandidáti nebo také moderátoři televize. Tvůrci zároveň vtipně vedenou kampaní sbírají peníze prostřednictvím fundraisingového webu HitHit. Prezident Blaník slibující máslo, lithium nebo korupci pro všechny se podle všeho může těšit na velký úspěch v kinech.

Hmyz

premiéra 19. února, komediální drama, režie Jan Švankmajer

Švankmajerův Hmyz staví na inspiraci Čapkovou hrou a Kafkovou Proměnou. Jak sám autor uvedl, jeho scénář jen prohlubuje misantropii a poselství předané těmito literárními kapacitami a zamýšlí se nad podobností člověka s hmyzem a civilizace s mraveništi. V hlavní roli šesti ochotníků malé vesnice, kteří v hospodě připravují hru o broucích a během generálek se jejich osudy prolínají s životy postav, se představí Jan Budař, Jaromír Dulava, Jiří Lábus, Norbert Lichý, Kamila Magálová a Ivana Uhlířová.

Věčně tvá nevěrná

premiéra 22. února, romantická komedie, režie Milan Cieslar

Podle scénáře Jana Míky natočil Milan Cieslar komedii o svérázném řešení manželské krize, respektive opravy nefungujícího manželství. Josef a Miluška se navzájem podvádí a jejich vztah je tak před rozpadem, čemuž přihlíží Josefova teta Květa. Jako ve starých československých komediích se na to nemůže mlčky dívat, tak manželům nabídne sedm milionů. Nikoliv za to, že spolu zůstanou, ale za to, že se rozvedou – s jednou podmínkou – musí se navzájem načapat. A to by to bylo příliš jednoduché, kdyby při tom hledání nezjistili, že k sobě něco ještě cítí. Ve filmu hrají Andrea Hoffmannová, Saša Rašilov, Vilma Cibulková, Lenka Vlasáková nebo Pavel Kříž.

JARO

Tátova volha

premiéra 8. března, komediální drama, režie Jiří Vejdělek

Ve filmu Jiřího Vejdělka se Eliška Balzerová po nečekané smrti svého filmového manžela potýká s nově zjištěnou informací – její muž měl nemanželského syna, a to dokonce stejně starého jako je jejich společná dcera v podání Tatiany Vilhelmové. Zprvu informací odmítá, protože si s nebožtíkem svěřovali i mimomanželské avantýry, později se vydává na dobrodružství po stopách milenek zesnulého Ludvíka v jeho Volze GAZ 21.

Mečiar

premiéra 8. března, dokumentární, režie Tereza Nvotová

Po letošním filmu Únos o aféře únosu prezidentova syna v době Mečiarova prezidentství druhý pohled na divoká devadesátá léta možná nabídne dokument Terezy Nvotové. Ta oslovila přímo bývalého slovenského politika, jehož osobnost zanechala našim východním sousedům mnoho, a ne vždy dobrého. Nvotová zvolila zajímavou kompozici snímku, kdy na začátku sleduje Mečiara v televizi jako malá holčička, která si Mečiarovu éru na vlastní zkušenost dost dobře nemůže pamatovat. Oslovila i řadu řečníků, mezi nimi třeba Petra Pitharta nebo Michaela Kocába.

Tlumočník

premiéra 15. března, drama, režie Martin Šulík

Slovenský autor, český režisér a rakouský herec. Jiří Menzel a Peter Simonischek, hvězda Toniho Erdmanna, se setkávají jako asketický tlumočník Ali a bonvián s problémy s alkoholem Georg, dohromady je svede náhodná zmínka o druhé světové válce, která poznamenala rodiny obou hlavních postav. Společně cestujíc slovenskými luhy a háji ve snaze najít svědky inkriminovaných událostí, snímek mapuje jejich poznávání a získávání vzájemného respektu.

Planeta Česko

premiéra 22. března, dokumentární, režie Marián Polák

Dokumentarista Marián Polák zavede diváky do severních Čech, prostředí dolů hnědého uhlí. Krajina připomínající měsíční povrch reprezentuje ve filmu divokou českou přírodu a dokument se snaží poukázat na ekologické katastrofy a jejich důsledky na přírodu, která je nucena nastartovat ozdravný a sebezáchovný proces.

Nic jako dřív

premiéra 22. března, dokumentární, režie Lukáš Kokeš a Klára Tasovská

Téma dospívání je ústředním pro dokument Nic jako dřív. V něm se čtveřice maturantů Tea, Renata, Anička a Nikola ocitají na prahu dospělosti a čeká je krok do světa zodpovědnosti. Neotřelý pohled na situaci, která je možná pro spoustu středoškoláku těžší, než se zdá, nabízí autorská dvojice na příkladu teenagerů žijících v malém městě v českém pohraničí.

Důvěrný nepřítel

premiéra 22. března, mysteriózní, režie Karel Janák

Do vysoce moderního světa diváky zavede režisér v mysteriózně laděném snímku natočeném podle scénáře Marka Epsteina Karel Janák. Vojtěch Dyk jako programátor nadnárodní dílny a Gabriela Marcinková jako sochařka společně představují čerstvé manžele, kteří mají před sebou nejen společnou budoucnost, ale také zářné kariéry. Stěhují se do funkčního takzvaného inteligentního domu, který představuje revoluci v bydlení, ale jejich prvotní ideály se postupně mění v noční můru a technologie jim přerůstají přes hlavu.

Backstage

premiéra 22. března, hudební a taneční, režie Andrea Sedláčková

Na to, jaké je to dospívat na malém městě, se podívala i Andrea Sedláčková. V jejím filmu mladí sní o velkém světě a nablýskaném světě showbussinesu, kam trochu nakouknou se svojí taneční skupinou, aby zjistili, že sláva není jen štěstí, krása a med, ale také velká dřina, zkouška mezilidských vztahů a dilema mezi sny a zásadami. Hudbu k filmu složil Jan P. Muchow.

Do větru

premiéra 5. dubna, drama, režie Sofie Šustková

Film mladé scénáristky a režisérky se natáčel na řeckém ostrově, kde vznikl oblíbený muzikál Mamma Mia. Hlavním tématem příběhu dvou mladých sourozenců je hledání stabilního bodu mezi svobodou a zodpovědností a vlnách moře. Matyášovi a Natálii jejich dobře situovaní rodiče chystali ideální život bez problémů, oni ze svazující představy utekli, aby jim realitu ukázal cestovatel Honza. Hrají Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková a Matyáš Řezníček.

Na krátko

premiéra 29. března, drama, režie Jakub Šmíd

Povídka Petry Soukupové ve filmovém provedení Jakuba Šmída předvede v kinech téma dětství v neúplných rodinách. Vyrůstající Jakub zjišťuje, že mu dosud matka lhala, když mu vyprávěla, že jeho otec brázdí moře na velkých zaoceánských lodích, přitom o něj ve skutečnosti nejeví zájem. Jeho starší sestra Pavlína zatím zjišťuje, že dospělý život, po němž prahne, není pohádka. Dospělé hrají Petra Špalková, Marta Vančurová nebo Martin Finger.

Hastrman

premiéra 19. dubna, romantický thriller, režie Ondřej Havelka

Ondřej Havelka, dosud divadelní režisér a hudebník, natočil svůj první celovečerní hraný film. Ke zpracování zvolil knižní předlohu Miloše Urbana, který s ní dosáhl v roce 2001 na Cenu Magnesia Litera. V hlavní roli se ukáže Karel Dobrý. Film diváky usadí ve vesnici 19. století, kde lidé žijí nejen láskou k přírodě, ale také pátrají po smyslu života.

 

Dvě nevěsty a jedna svatba

premiéra 26. dubna, komedie, režie Tomáš Svoboda

Dvě sestry a jedna svatba nabídne divákům klasickou komedii o sestrách, jejichž osud je naprosto jiný a ani jedna nemůže být úplně spokojená. Marie je úspěšná moderátorka, ale ve vztazích má smůlu. Karolína plánuje vesnickou svatbu se svým vyvoleným. Právě na tu přijíždí Marie, aby v ní znovu zahořely city k její staré lásce, kterou je ale shodou okolností nepřekvapivě snoubenec její sestry. V hlavních rolích se objevují Anna Polívková, Ester Geislerová, Jaroslav Plesl, Jan Dolanský, Eva Holubová, Bohumil Klepl a řada dalších.

 

PODZIM

Toman

premiéra 4. října, historické drama, režie Ondřej Trojan

Pozadí předvečera komunistického převratu v roce 1948 nabídne historické drama Ondřeje Trojana. Ten představí příběh někdejšího vedoucího odboru zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana, který puči také trochu pomáhal. Rozporuplnou osobu, jejíž život byl plný zajímavých momentů, hraje Jiří Macháček. Po jeho boku obsadil Trojan také české herecké hvězdy jako Kristýnu Bokovou, Stanislava Majera, Kateřinu Winterovou, Marka Taclíka, Radka Holuba a řadu dalších.

Na střeše

premiéra 11. října, komediální drama, režie Jiří Mádl

Film, o kterém se letos už hodně mluvilo. Měl v něm hrát Jan Tříska, který zahynul den před natáčením, když za nejasných okolností upadl z Karlova mostu do Vltavy a následně zemřel. Mádl se rozhodl film natočit jako poctu českému herci, který žil dlouhodobě v Americe. Na střeše napsal Mádl před několika lety v New Yorku, vypráví v něm o vietnamské komunitě v Česku. Chtěl tak přenést do českého prostředí korejské komunity v americkém prostředí, obě podle něj pojí otázka prosazení silného kruhu lidí v cizí zemi nad rámec přizpůsobení.

Zlatý podraz

premiéra 25. října, režie Radim Špaček

O počátcích basketbalu, respektive košíkové, nás poučí režisér Radim Špaček. První československé basketbalisty ztvárnili neznámé sportovní tváře, režisér sáhl po sportovně nadaných, ale i hercích s basketbalovou průpravou z dětství. Diváky film zavede do let 1930 až 1951.

Hovory s TGM

premiéra 25. října, dokumentární, režie Jakub Červenka

O přátelství dvou významných mužů první republiky – prvního československého prezidentova a významného spisovatele – vypráví film nazvaný podle knihy Karla Čapka, v níž vede dialog právě s T. G. Masarykem. Je to ale také film o poměru literatury a života, jejich vzájemném vztahu inspirace a úniku.

Čertí brko

premiéra 29. listopadu, komediální pohádka, režie Marek Najbrt

Maru Najbrtovi březnový prezident Tonda Blaník nestačí, na konci roku předhodí ještě dětem pohádku. Děj se odehrává v městečku Pytlov, kde funguje důsledná pekelská pobočka sledující všechny přestupky a nepravosti, které se mezi místními řemeslníky a sedláky odehrávají. Jednoho dne však systém přestane fungovat a Lucifer do místa posílá zmateného čerta Bonifáce, pro kterého je to příležitost, jak se vytáhnout. Potom, co ho hned po příchodu do městečka okradnou o čertí brko, je o zápletku postaráno. V předadventní pohádce hrají Judit Bárdos, Jan Cina, Ondřej Vetchý, Jan Budař, Jana Plodková a řada dalších.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací