Recenze: Čertoviny

Troška povolal Jakuba Prachaře a Dominicka Benedikta do služby a vyslal je jako čerty do světa lidí.
 
 
Český národ pohádky miluje. A to nejen o Vánocích. Režisér Zdeněk Troška opět vstoupil do pohádkových vod, a po sedmi letech nám přináší Čertoviny. Dva čerti, Popelák a Uhelák s tváří Jakuba Prachaře a Dominicka Benedikta jsou trochu nešikové. Luciper (Karel Dobrý) je za trest pošle do světa lidí, aby zde našli dvě hříšné duše a přivedli je do pekla. Jak již tušíte, čertíkům se na světě zalíbí a ani to škození jim moc nejde. Spíše naopak.

Čertoviny nesází příliš na originalitu, ale staví na roky ověřených základech.Čertoviny nesází příliš na originalitu, ale staví na roky ověřených základech, a tím je dobro, zlo, malebné prostředí českých vesniček, láska, a tak trochu popletení, ale dobrosrdeční čertíci. Dospělé publikum si sice velmi rychle domyslí, jaké intriky na hrdiny čekají a jak to všechno skončí, ale kluci a holky budou bezesporu nadšení. A jak jsme se sami mohli během Vánoc 2017 v televizi přesvědčit, přemíra originality nemusí být vždy ku prospěchu výsledného díla.

Maskéři a kostyméři odvedli dobrou práci v lidském světě. Oděvy vesničanů, hraběte (David Gránský) a hraběnky (Jana Bernášková) splňují to, co od české pohádky očekáváme. Když se ocitneme v pekle, je lepší se nezaměřovat na detaily. Karlu Dobrému jako Luciperovi by asi neměl stékat po tvářích pot a Prachař s Benediktem vypadají v kožíšcích trochu vypelichaně, ale celkový pohled je ucházející.

Trochu zamrzí absence krásných písníček, které jsme mohli poslouchat například v Princezně ze mlejna. Krásná Hanička (Sára Sandeva) prakticky „omílá“ pořád ten stejný popěvek. Ale vzhledem k tomu, že se nejedná o hudební film či muzikál, nemůžeme tento fakt Čertovinám vyčítat.

Velkým překvapením jsou triky. Samozřejmě nemůžeme Čertoviny porovnávat s hollywoodskou produkcí (v tomto ohledu nás čeká ještě dlouhá cesta), ale v tomto případě jsou počítačové efekty, na české pohádkové poměry, na velmi obstojné úrovni. Rozhodně z nich nebolí oči.

Děti i dospělí bezesporu ocení obsazení (Jakub Prachař, Dominick Benedikt, Karel Dobrý, Sára Sandeva, Richard Jaroslav Müller, Míra Nosek, Andrea Hoffmannová, David Gránský, Jana Bernášková, Radek Holub), které je milé, zákeřné, úlisné a dobrosrdečné přesně tak, jak si role vyžaduje. I když spoustu z uvedených herců a hereček známe spíše v jiných polohách. Zvláštní zmínku si zaslouží Oldřich Navrátil, který na plátně vyloženě kraluje, i když je pouhým statkářem.

Nová česká pohádka Čertoviny Zdeňka Trošky nabízí přesně to, co od daného žánru očekáváme. Milá pohádka, kde je, dle předpokladů, zlo po zásluze potrestáno a láska a dobro zvítězí, se odehrává v kulisách sluncem prozářené vesnice a polí a nepřináší ani velká překvapení, ale ani zklamání.
 
 

Kolik prstů ti ukazuji?!


 
 

Podepiš a můžeš si zahrát v pokračování.


 
 

Pět chlapů v chalupě.


 
 

60%

Čertoviny

Nová česká pohádka Čertoviny Zdeňka Trošky nabízí přesně to, co od daného žánru očekáváme. Milá pohádka, kde je, dle předpokladů, zlo po zásluze potrestáno a láska a dobro zvítězí, se odehrává v kulisách sluncem prozářené vesnice a polí a nepřináší ani velká překvapení, ale ani zklamání.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací