Filmové události #01/18: Zlaté glóby, poslední řada Hry o trůny

Co si pro nás přichystal začátek nového roku?
 
 
Zemřel herec Marián Labuda. BAFTA bez Stephena Frye? Oznámeny nominace na Ceny české filmové kritiky. Jan Švankmajer uveřejnil trailer k novému snímku Hmyz. V kinech odstartovaly sezónu snímky Čertoviny, Insidious: Poslední klíč, Kolo zázraků a Velká hra.

 

#01/18

Pro český a slovenský národ měl rok 2018 smutný začátek, v pátek 5. ledna zemřel slovenský herec Marián Labuda ve věku 73 let. Údajně ztratil vědomí, když vyjížděl s vozem z garáže, bohužel, po příjezdu záchranky už bylo pozdě. Mezi jeho nejznámější role patří ty ve filmech Vesničko má středisková, Roming nebo v pohádce Lotrando a Zubejda, jeho posledním snímkem byl Anděl Páně 2, kde si zahrál cukráře.

Filmová sezóna se rozjela naplno. Začátkem ledna vstoupily do českých kin hned čtyři snímky. Diváci se mohou vypravit na hororové Insidious: Poslední klíč, Velká hra inspirovaná skutečnými událostmi, pohádkové Čertoviny a Kolo zázraků Woodyho Allena.

Moderátorský veterán Stephen Fry se po dvanácti letech rozhodl vzdát uvádění cen Britské akademie filmového a televizního umění (zkr. BAFTA). Anglický komik uvedl, že bude lepší přenechat štafetu jiným, kteří podle něj osvěží ceremonii a přinesou do ní něco nového. BAFTA se uskuteční 18. února, nominace budou oznámeny již 9. ledna.

Už v neděli 7. ledna se uskuteční první udělování filmových a televizních cen letošního roku. Bude tak odstartována oblíbená tzv. „award season“. Nominace na Zlaté glóby byly oznámeny již koncem loňského roku. Nejúspěšnější je v tomto ohledu Tvář vody, velkými favority jsou i Dunkerk a v seriálovém světě Sedmilhářky. V kategorii hlavního herce se utká hned několik velkých jmen, Tom Hanks, Daniel Day-Lewis, Gary Oldman i Denzel Washington, v ženské kategorii pak zabojují Meryl Streep, Jessica Chastain, Frances McDormand či Michelle Williams. Napínavým obřadem provede ostřílený moderátor Seth Meyers.

Jan Švankmajer uveřejnil dlouho očekávaný trailer ke svému novému snímku jménem Hmyz.  V příběhu, který bere inspiraci z Čapkova Ze života hmyzu i Kafkovy Proměny, nacvičují brouci divadlo. Diváci se tu mohou těšit na Jana Budaře, Jiřího Lábuse, Norberta Lichého či Pavla Nového a mnohé další v poněkud nečekaných rolích. Film má mít premiéru 19. února.

Tvůrci oblíbeného seriálu Hra o trůny potvrdili největší obavy fanoušků, středověká fantasy se nevrátí dříve než roce 2019. Přesné datum zatím ještě nebylo zveřejněno. Herečka Sophie Turner (Sansa Stark) odhalila, že natáčení závěrečné řady začalo již v říjnu 2017. Diváci tak musí vydržet ještě minimálně rok, než si budou moct vychutnat posledních šest epizod tohoto populárního seriálu.

Známe nominace na Ceny české filmové kritiky za nejlepší domácí snímky loňského roku! Nejvíce nominací získalo drama Terezy Nvotové Špína, pozadu nezůstali ani Bába z ledu a Křižáček. Vítězství má skoro jisté Karel Roden, který je v kategorii nejlepšího herce nominován dvakrát, a to za Masaryka a již zmíněného Křižáčka. Slavnostní vyhlášení proběhne 27. ledna již tradičně v divadle Archa, ceremonii uvedou Jana Plodková a Jiří Havelka.

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací