Recenze: Ztracen v džungli / Jungle

Na tohle dobrodružství bude dospělý Harry Potter úplně sám.
 
 
Příběhy podle skutečné události budou diváky lákat vždy. Obzvlášť, když se v nich bojuje o přežití. Mladý Yossi Ghinsberg (Daniel Radcliffe) hluboce zklame svou izraelskou rodinu, když místo na vysokou školu zamíří do světa, aby poznával s batohem na zádech jiné země, ženy a drogy. V roce 1981 navštíví Bolívii a užívá si svůj nespoutaný život naplno. Když se ale s kamarády Marcusem (Joel Jackson) a Kevinem (Alex Russell) nechá přesvědčit k netypickému turistickému výletu do srdce džungle, možná svých životních rozhodnutí brzy zalituje.

V džungli stačí málo, aby se Yossi brzy ocitl sám.Vedeni záhadným a nevypočitatelným Karlem (Thomas Kretschmann) si nejdřív užívají v “opravdové” džungli, těší se na dobrodružství, až uvidí dosud neprobádaná místa a neznámý indiánský kmen. Místo toho se začnou potýkat s prvními zdravotními problémy a strachem ze síly přírody. Uvědomují si, že jsou zcela závislí na svém průvodci, kterého sotva znají. A se kterým je někdy těžké vyjít. I mezi přáteli roste napětí a nevyslovené výčitky, které skupinku postupně rozdělují. V džungli stačí málo, aby se Yossi brzy ocitl sám, aniž by věděl, jak přežít nebo kam jít. I když už má něco procestováno, poradit si na takovém místě prakticky bez vybavení by bylo velkým problémem i pro mnohem trénovanějšího člověka.

Začíná vyčerpávající boj, kdy se Yossi snaží najít správnou cestu, ale také vybojovat potravu, nenechat se zabít šelmou nebo nezemřít pomalu v tekutém písku. Musí přetrpět setkání s nejrůznějším nebezpečným hmyzem i jedovatými hady, ale i když občas musí zabít zvíře, nad jeho instinktem občas převládne lidskost a soucit. Od bezútěšného bloudění nám občas uleví jeho halucinace o jídle, ženách a minulosti.

Daniel Radcliffe se na svou roli připravoval poctivým hladověním a musel zapracovat na svém přízvuku, který český divák pravděpodobně příliš neocení. Celou dobu měl k ruce skutečného Ghinsberga, který dohlížel na autenticitu ztvárnění. Karl jako průvodce s pohádkovými historkami je adekvátně ztvárněn Kretschmannem, který má dost velké charisma, ale zároveň si uchovává notnou dávku tajemna. Na představitelích Marcuse a Kevina není nic špatného, ale scénář jim nedává příležitost něco ukázat, neboť hloubka postav je celkově jedním z hlavních problémů snímku.

Film nás dokáže překvapit pár zvraty, ale bohužel nám na hrdinech nikdy dost nezáleží. Když už, je to spíše naší schopností empatie k jiné lidské bytosti, než kvůli schopnostem režiséra a scénáristy. Na některé zásadní informace a zakončení si musíme navíc počkat až do závěrečných titulků, což u téměř dvouhodinového snímku, který místy ztrácí dech, je velká škoda. Obrazové ztvárnění by v nás zanechalo větší dojem než pár strohých vět.

V dobrodružném dramatu podle skutečné události nás čeká jak krásná příroda a indiánská hudba, tak kruté setkání s realitou, když si hrdinové uvědomí, že v džungli termín “pán tvorstva” neznamená vůbec nic. Pěkná ukázka síly přátelství a lidské vůle v extrémních podmínkách selhává na povrchním vykreslení postav, režie ani scénář nepřináší nic nového.
 
 

Některá místa vás okouzlí…


 
 

… a jiná vám přinesou smrt.


 
 

Tenhle road trip bude mít trochu krušnější průběh.


 
 

60%

Ztracen v džungli / Jungle

V dobrodružném dramatu podle skutečné události nás čeká jak krásná příroda a indiánská hudba, tak kruté setkání s realitou, když si hrdinové uvědomí, že v džungli termín “pán tvorstva” neznamená vůbec nic. Pěkná ukázka síly přátelství a lidské vůle v extrémních podmínkách selhává na povrchním vykreslení postav, režie ani scénář nepřináší nic nového.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací