Česká televize uvádí seriály Dabing Street a Vzteklina

Dabování i vzteklá zvířata, na to vše se mohou v novém roce těšit diváci České televize.
 
 
 
První kanál České televize uvede začátkem ledna hned dva nové seriály, Dabing Street a Vzteklinu. Od sebe se diametrálně liší, jeden je komedie, druhý téměř krimi thriller. ČT 1 tak divákům v roce 2018 nabídne pestrý program.
Děj humorného Dabing Street se odehrává v roce 2001. Vše začíná úmrtím Jiřího Archy, majitele dabingového studia ZERO. To vyvolává lavinu nečekaných událostí. Firmu (a s tím i spojené dluhy) přebírá jeho vdova Eva. Studiu hrozí zánik, ovšem nesourodá skupinka zaměstnanců to tak nenechá být. Ve dvanácti dílech tak sledujeme jejich lapálie při snaze zachránit dabingové studio.


Seriál Petra Zelenky vznikl na motivy stejnojmenné divadelní hry Dejvického divadla, podobně jako jeho celovečerní snímek Karamazovi. Na převádění divadelní hry do filmového formátu je něco neobvyklého, a přesto Zelenkovi tento žánr sedí. Opět vytvořil svěží podívanou v podání krátké humorné série, která mile pobaví. Navíc dvanáct dvacetiminutových dílů je podle tvůrců definitivní číslo a pokračování v podobě dalších řad se nechystá.

Na odbyt navíc nejsou ani herci, coby ústřední postavy se tu objevují Klára Melíšková, Miroslav Krobot, Tereza Voříšková, Marek Adamczyk, Václav Neužil, Hynek Čermák nebo Martin Myšička. V epizodních rolích se tu objevují i české ikony z dabingové branže, tvůrci lákají hlavně na Viktora Preisse, Jiřího Bartošku, Ivana Trojana, Filipa Švarce nebo Vilmu Cibulkovou. Ti si dělají srandu sami ze sebe, a především z dabingu samotného, ostatně jako celý seriál. Dabing je pro Česko typická věc, a tak povedenou parodii na něj diváci jistě ocení.

 

Šestidílný cyklus Vzteklina je však o něčem úplně jiném. Virolog Pavel Rogl přijíždí na šumavskou vesnici Bučinu. V okolí se začínají znenadání objevovat zvířata nakažená vzteklinou a Rogl má za úkol zmapovat situaci, zajistit očkování a vyhledat příčinu nákazy. Mimo jiné je také pověřen vypracováním odborného posudku pro kriminalistický tým vyšetřující záhadnou dvojnásobnou vraždu. Můžou mít tyto dvě zdánlivě nesouvisející události více společného, než se na první pohled zdá?

To je ústřední otázkou nové minisérie režiséra Tomáše Bařiny. Mezi jeho neznámější díla patří Román pro muže nebo Bobule, tedy filmy, které mají k thrilleru dost daleko. I přes to se Bařinovi povedlo vytvořit netradiční a napínavou podívanou. Podle slov autorů končí každá epizoda tzv. „cliffhangerem“, kdy nechá diváky v očekávání, co bude dál. Navíc tvůrci potvrdili, že zvolili formát šesti šedesátiminutových dílů záměrně, příběh je ucelený, má začátek i konec, pro pokračování zkrátka není prostor.

Mimo jiné zde najdeme i pestré obsazení. V roli protagonisty Pavla Rogla se ve snímku objevuje Kryštof Hádek. Ten se představuje coby ne moc společenský, ale vysoce inteligentní vědec, který si jistě získá u diváků sympatie. Mezi další z široké palety herců v seriálu patří například Johana Matoušková, Leoš Noha, Pavla Beretová, Jan Vlasák, Igor Bareš či YouTuberka Gabriela Heclová, pro kterou seriál představuje první velkou roli. Kromě herců hraje ve Vzteklině důležitou roli i prostředí Šumavy, které dotváří celkovou atmosféru příběhu. Ten slibuje tajemno, napětí a akci, takže se jistě je na co těšit.

Již od tohoto týdne se diváci mohou rozhodnout, zda dají přednost lehké komedii, nebo drsnému thrilleru, anebo si vyberou oba. Dabing Street se začíná vysílat od pondělí 8. ledna od devíti hodin večer, na Vzteklinu pak můžete přepnout o dva dny později 10. ledna v osm hodin večer.

(Foto: Česká televize)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací