13. Festival krátkých filmů Praha se odehraje v kině Světozor a v kině Pilotů

Rok 2018 nám nabídne výlet do světa virtuální reality i poodhalí kompilovaný svět mužů.
 
 
 
Pokud nevydržíte dlouho sedět v klidu, a filmové hity dlouhé více jak dvě hodiny vás nudí, je pro vás jako dělaný již třináctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha. “Krátké filmy jsou přesně tím místem, kde lze bez obav zkoušet vyprávět neobvyklým způsobem, hrát si třeba i s neuvěřitelně jednoduchými příběhy a nutit diváka do věcí, které vůbec neměl v úmyslu. Tahle možnost být jako filmový vypravěč neopatrný a drzý, nás na krátkých filmech nejvíc baví. Naší snahou je divákům ukázat, že film může vypadat velmi různě a rozmanité jsou tudíž i možnosti diváckého zážitku,“ říká programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

I letos se můžeme těšit na desátky kraťasů v několika klasických sekcí, a to v mezinárodní soutěži, v přehledovém programu aktuálních českých filmů, v sekci experimentálních filmů Labo nebo v noční show Brutal Relax Show. Opomenuty samozřejmě nezůstanou ani kluci a holky, pro které je určen program Pragueshorts dětem.

K novinkám patří spojení virtuální reality a krátkého filmu. “Je zřejmé, že v posledních letech technologie VR dozrály do té míry, že začaly být plnohodnotnou tvůrčí formou pro filmaře a audiovizuální umělce. V poslední době začala vznikat díla, jež přinášejí zcela nové formy audiovizuálního zážitku, který je něčím jiným než diváckým zážitkem, jak jsme si jej dokázali představit do teď. A i zde opět platí, že krátkometrážní formát je pro hledání a zkoušení ideální, tudíž většina těchto nových projektů má krátkometrážní stopáž. O tom, že tento směr začíná být opravdu relevantní, svědčí i fakt, že svoje VR programy už mají i docela “kamenné” festivaly jako Cannes, Benátky nebo Sundance,“ vysvětluje hlavní dramaturgyně festivalu Radka Weiserová. Navíc, úplně poprvé se bude soutěžit i o nejlepší český krátký hraný film uplynulého roku.
 
Co: 13. Festival krátkých filmů Praha 

Kdy: od 17. do 21. ledna 2018 

Kde: v kině Světozor a v kině Pilotů v Praze

Podrobnosti: pragueshorts.com
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací