Nicholas Winton a nový cestopis na České televizi

Cesta kolem světa i do dávné historie.

 

To divákům nabízí ČT ve svých nejnovějších pořadech. První, který nese název Barbican: Zapomenutá mise, zkoumá historické události. Další se jmenuje Na vlastní nohy a jde o cestovatelský cyklus. Oba bude vysílat druhý kanál České televize.

Barbican: Zapomenutá mise je dokument zabývající se jedním z prvních transportů židovských dětí z Československa do Velké Británie. Ten se odehrál již v lednu 1939, tedy před tím, než proběhla slavná záchranná mise sira Nicholase Wintona. I u tohoto prvního transportu Winton asistoval, doposud však o něm nebylo nic známo. Z mise, která zachránila 30 židovských dětí, se proslavila pouze fotografie malého chlapce v náručí pilota letadla, a právě od toho se odpoutávají autoři pořadu.

Tento zhruba hodinový dokument je režisérskou prvotinou Jiřího Františka Potužníka, který dříve býval diplomatem. Ten je nejen režisérem a scenáristou pořadu, ale také se v něm sám objevuje. Diváci tak mají možnost ho sledovat, jak zkoumá historické dokumenty a zpovídá pamětníky. Film navíc nabízí jednu z posledních výpovědí sira Nicholase Wintona, i to je pozoruhodné. Samotný koncept budí v divácích otázky, na které je v závěru zodpovězeno. Mimo to je také znát, že Potužníka zkoumané události opravdu zajímaly, a právě to činí z dokumentu tak poutavou podívanou.

Mezi další tvůrce filmu patří kameraman Roman Vávra, dramaturg Martin Horálek a kreativní producent Patrick Diviš. Celý projekt pak bude vysílat druhý kanál České televize v rámci mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna.

Druhou novinkou České televize je cestovatelský cyklus pod názvem Na vlastní nohy. Zde si tvůrci pod vedením Rudolfa Havlíka pro diváky připravili osmidílný seriál, ve kterém navštěvují různá zákoutí světa. Diváci tak mají možnost podívat se na místa, jako jsou Špicberky, Indonésie, Tibetská náhorní plošina, Indický oceán či Filipíny a další. Každý díl pak má svůj vlastní příběh, na kterém staví a podle kterého jsou zkoumána jednotlivá místa. První epizoda pod názvem Apokalypsa se například zabývá tím, jak neodvratné je globální oteplování a jaký vliv má na místo jako jsou Špicberky. Úchvatné obrazy krajin pak doprovází komentář herce Ondřeje Vetchého.

Jako v předchozím případě, i zde jde o jakousi prvotinu. Režisér a scenárista celého cyklu, Rudolf Havlík, totiž předtím natočil jen jeden celovečerní film (Pohádky pro Emu). Zajímavostí může být, že už tehdy pracoval s Ondřejem Vetchým, jejich známost byla podle Havlíka jedním z důvodů, proč zvolil zrovna Vetchého jako vypravěče dokumentu. A i když je herec vypravěčem, tak hlavním hrdinou je právě Havlík spolu s kameramanem Václavem Tlapákem. Havlík provází diváky po neuvěřitelných krajinách a přenáší jim přes obrazovky své zážitky. Právě to, že si autor cyklu prožil vše sám, dodává pořadu na autentičnosti.

Za zmínku zde stojí i kamera Václava Tlapáka, která nabízí originální a zajímavé záběry dosud ne moc prozkoumaných míst. Tlapák umí přesně zachytit atmosféru daného prostředí a přenést ho k divákům přes obrazovky domů. Když se k těmto záběrům přidá vypravěčský komentář Ondřeje Vetchého, vznikne příjemná podívaná.

Oba pořady se budou vysílat na druhém kanálu České televize. Barbican: Zapomenutá mise poběží 30. ledna ve 20:50 hodin, Na vlastní nohy pak pravidelně od 31. ledna ve 21:30 hodin.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací