Filmové události #04/18: Vyhlášeny nominace na nejlepší i nejhorší filmy

Kdo se utká o zlatou sošku Oscara a kdo o Zlatou malinu?

Meryl Streep v nové řadě Sedmilhářek. Sněhurka ze Stream.cz na australském filmovém festivalu. Nový teaser filmu Hastrman. Ordinace v růžové zahradě slaví tisíc dílů. Snímek z produkce HBO Europe na Berlinale.

#04/18

Sezóna filmových ocenění se pomalu, ale jistě blíží ke svému vrcholu. V úterý 23. ledna byly totiž vyhlášeny nominace na Oscary. V kategorii nejlepšího filmu se o zlatou sošku utkají snímky jako Nejtemnější hodina, Dunkerk, Uteč, Dej mi tvé jméno, Lady Bird, Akta Pentagon: Skrytá válka, Tvář vody, Nit z příznaků a Tři billboardy kousek za Ebbingem. V hereckých kategoriích se pak střetnou Daniel Day-Lewis, Gary Oldman, Denzel Washington, Sally Hawkins, Meryl Streep, Margot Robbie, Willem Dafoe, Christopher Plummer, Allison Janney nebo Octavia Spencer a další. Celkově si nejvíce nominací vysloužil snímek Guillerma del Tora Tvář vody. Ceremoniálem, který proběhne 3. března, provede již podruhé v řadě moderátor Jimmy Kimmel. Jedná se zároveň o 90. ročník, takže se jistě máme na co těšit.

Až přijde válka, dokument, který vznikl v česko-chorvatské koprodukci, bude uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v prestižní sekci Panorama. Snímek režiséra Jana Geberta je zároveň prvním filmem z originální produkce HBO Europe. Festival Berlinale proběhne od 15. do 25. února.

Den před vyhlášením nominací na to nejprestižnější filmové ocenění byly vyhlášeny nominace i na to poněkud méně prestižní. Jmenovitě jde o Zlatou malinu, která představuje pravý opak Oscarů. Zde jsou v podobných kategoriích oceňovány ty nejhorší filmy za uplynulý rok. Utkají se tu snímky jako Pobřežní hlídka, Emoji ve filmu, Padesát odstínů temnoty, Mumie nebo Transformers: Poslední rytíř.  Nejhorší herecké výkony pak podle odborníků předvedli například Tom Cruise, Johnny Depp, Zac Efron, Dakota Johnson, Jennifer Lawrence nebo Emma Watson. Vítězové budou oceněni v předvečer udílení Oscarů, tedy 3. března.

Sněhurka z kontroverzního pohádkového cyklu pro dospělé Mrazivá tajemství se chystá do světa. Toto netradiční převyprávění tradičního příběhu z internetového kanálu Stream.cz bylo nominováno v rámci festivalu Over The Fence Comedy Film Festival v kategoriích „Nejlepší film“ a „Nejoblíbenější film“. Díky tomu se od 28. ledna vydá Sněhurka na turné po Austrálii a Velké Británii, kde bude sbírat hlasy do soutěže.

V druhé řadě Sedmilhářek se mohou fanoušci těšit na nový příspěvek v podobě Meryl Streep. Ta se má údajně objevit v tomto úspěšném seriálu stanice HBO coby tchýně postavy Nicole Kidman.

Oblíbený seriál televize Nova, Ordinace v růžové zahradě, oslavil minulý týden tisíc epizod. Ve čtvrtek 25. ledna začalo natáčení 1000. dílu tohoto pořadu. V rámci toho proběhly před natáčením oslavy, na kterých nechyběl nejdéle účinkující herec seriálu Petr Rychlý. Tuto jubilejní epizodu odvysílá stanice Nova 3. dubna.

Vyšel nový teaser českého filmu Hastrman s Karlem Dobrým v ústřední roli. Snímek režiséra Ondřeje Havelky, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Miloše Urbana, bude mít v kinech premiéru 19. dubna.

Aby těch ocenění nebylo málo v sobotu byly vyhlášeny Ceny české filmové kritiky. Nejlepším filmem se stala Špína režisérky Terezy Nvotové, která si odnesla i Cenu Innogy pro objev roku. Z Nejlepší režie se mohl radovat Václav Kadrnka za film Křižáček. Zuzana Kronerová získala ocenění za Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Bába z ledu, v mužské kategorii potom cenu získal Karel Roden v Masarykovi. Nejlepší audiovizuální počin byl označen snímek 8 hlav šílenství, Nejlepší dokument získal Richard Müller: Nepoznaný a Zvláštním uznáním za přínos české filmové kritice byla oceněna Eva Zaoralová.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací