Týden dánské literatury nabídne setkání se spisovatelem Peterem Høegem

Dánské knihy, dánské filmy a dánští spisovatelé – to je Týden dánské literatury.
 
 
Letošní únor bude dánský. Právě tuto zemi si vybral Skandinávský dům pro svůj další tematický týden. Do Prahy zavítá setkání s nejznámější dánský spisovatel Peter Høeg, se kterým se budeme moci setkat hned na několikrát. Kromě autogramiády budeme mít příležitost s ním strávit moderovaný a překládaný večer. Světoznámý autor románů Cit slečny Smilly pro sníh či Představy o dvacátém století za svými čtenáři cestuje málokdy. Jeho návštěva v České republice a možnost si s ním popovídat bude o to cennější.

Těšit se můžeme na film Submarino, který je adaptací stejnojmenného románu dánského spisovatele Jonase T. Bengtssona. Vypráví příběh dvou sourozenců, kteří se setkávají po letech a pokusí se vyrovnat s minulostí a najít k sobě cestu. Druhým snímkem v rámci festivalu bude V hodině rysa. Adaptace hojně uváděné minimalistické divadelní hry Pera Olova Enquista nám představí experiment, se kterým přišla mladá psycholožka Lisbeth. Duševně nemocní vězni s násilnickými sklony dostanou domácí zvíře, o nějž pečují a které jim má pomoct navázat kontakt s okolím. Avšak v případě jednoho nemocného mladíka se situace začne vymykat z rukou…

Týden dánské literatury nám nabídne i povídání s Knudem Steffenem Nielsenem o současné české a dánské poezii. Za naši zemi se do diskuze zapojí hosté básníci Ondřej Buddeus a Pepa Straka. Kromě toho se v brněnském Dánském literárním salónu dozvíme tipy na současnou dánskou literaturu od překladatelky Markéty Klikové.

Další unikátní akcí je bezesporu Eat&Read Danish. Gastronomicko-literární pořad umožní okusit Dánsko a jeho kulturu vícero smysly zároveň. Těšit se můžeme na slavný dánský obložený chléb smørrebrød a lososovou polévku, rybí karbanátky fiskefrikadeller a výběr z typických dánských dezertů včetně slavného kransekake. A dokonce možná dojde i na rødgrød med fløde. Ochutnávka specialit bude doplněna vybranými úryvky z překladů dánských knih a povídáním o kulturních i gastronomických tradicích.
 
Co: Týden dánské literatury

Kde a kdy: Praha, Brno, 7. – 21. 2. 2018

Podrobnosti: skandinavskydum.cz
 

Program festivalu

Středa 7. 2. 19.00
Film: Submarino
2010, režie Thomas Vinterberg, dánské znění s českými titulky
Kino Evald, Národní 28, Praha 1
Vstupné 120 Kč, rezervace vstupenek na www.evald.cz

Pondělí 12. 2. 17.30
Autogramiáda Petera Høega
Knihkupectví Kosmas Letná, Veverkova 16, Praha 7

Úterý 13. 2. 19.00
Večer s Peterem Høegem
Moderuje překladatel Robert Novotný, ukázky čte herec Ivan Řezáč
Uměleckoprůmyslové muzeum, 17. listopadu 2, Praha 1
Vstup volný

Čtvrtek 15. 2. 19.00
Poetický večer s Knudem Steffenem Nielsenem
Povídání o současné české a dánské poezii, čeští hosté básníci Ondřej Buddeus a Pepa Straka
Kavárna Potrvá, Srbská 2, Praha 6
Vstup volný

Čtvrtek 15. 2. 18.00
Dánský literární salón
Setkání s překladatelkou Markétou Klikovou, tipy na současnou dánskou literaturu
Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, Brno
Vstup volný

Pátek 16. 2. 9.30-12.00
Součásná dánská literatura
Seminář pro nakladatele, networking s překladateli z dánštiny
Dánské velvyslanectví v Praze, Maltézské nám. 5, Praha 1
Vstup volný, pouze pro registrované nakladatele a překladatele.

Úterý 20. 2. 19.00
Eat&Read Danish
Večer dánských gastronomických a literárních specialit
Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Vstupné 250/200 Kč, nutná rezervace

Středa 21. 2. 19.00
Film: V hodině rysa
2013, režie S. Kragh-Jacobsen, dánské znění s českými titulky
Kino Evald, Národní 28, Praha 1
Vstupné 120 Kč, rezervace vstupenek na www.evald.cz

Ozvěny a doprovodný program

Sobota 24. 2. 19.00
Dánská občanská válka 2018–24
Divadelní adaptace románu Kaspara Collinga Nielsena
Divadlo Na zábradlí, Anenské náměstí 5, Praha 1
Vstupné 350-150 Kč, rezervace na www.nazabradli.cz

Neděle 8. 4. 15.00
Ponrepo dětem
Dánský film a dílna pro děti (bude upřesněno)
Bio Ponrepo, Bartolomějská 11, Praha 1
Vstupné 80/50 Kč, rezervace na http://nfa.cz/cz/kino-ponrepo
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací