25. Febiofest bude v 17 městech, Marta Kubišová zasedne v porotě

Jubilejní ročník Febiofestu přináší několik novinek.

Letošní Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest bude probíhat od 15. do 23. března a poté od 26. března do 21. dubna se přesune do regionů. Během této doby budeme moci zhlédnout přes 160 celovečerních filmů v rámci 15 sekcí na více než 450 projekcích. V Praze si na filmy budeme moci zajít do kina CineStar Anděl, CineStar Černý Most a také NFA – Ponrepo.

Pro letošní rok se stane zpěvačka Marta Kubišová čestnou předsedkyní poroty sekce Nová Evropa. Porota složená z 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou bude rozhodovat o 10 filmech z celé Evropy od začínajících filmařů, kteří na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek.

Na pozicích uměleckých ředitelů festivalu usedli po loňské premiéře opět Anna Kopecká a Michal Hogenauer. Ti přinesli novou koncepci pojetí programu. „Změny podle nás přispěly k větší čitelnosti a srozumitelnosti výběru filmů, a tak na ně v letošním ročníku navazujeme,“ uvedl Hogenauer.

Mezi čtyři hlavní sekce 25. Febiofestu bude patřit Central Park, Panorama, Nová Evropa a Masters. V první jmenované uvidíme distribuční předpremiéry a premiéry českých filmů. Naopak Panorama představí oceňované snímky ze světových filmových festivalů. Soutěžní sekce Nová Evropa opět uvede deset děl začínajících filmařů. Sekce Masters potom nabídne zavedené režiséry zvučných jmen a jejich poslední filmy. Kromě 4 hlavních sekcí se můžeme těšit i na další jako například Queer Now, kde budou promítnuty díla dotýkající se témat identity, nebo Noční cirkus, který by měl potěšit všechny fanoušky akčních a hororových filmů.

Profil Arnauda Desplechina představí tohoto francouzského režiséra a režisérskou verzi jeho filmu Ismaelovy přízraky v hlavní roli s Marion Cotillard. Tento snímek otevíral v roce 2017 festival v Cannes. S režisérem a hercem Hippolytem Girardotem budeme mít možnost se i potkat, jelikož osobně uvedou projekci v úterý 20. 3. 2018.

Mezi již tradiční patří Culinary Cinema – filmové projekce spojené s vybranými večeřemi pod záštitou exkluzivních šéfkuchařů Marka Fichtnera a Marka Raditsche. Těšit se můžeme na road movie po francouzském venkově Paříž počká, asijskou Bitvu kuchařů a zákulisí nejslavnějších restaurací ve snímku Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně.

I ty jsi filmařem již popáté umožni mladým filmařům si zasoutěžit v rámci Febiofestu. Vítěz, o kterém rozhodne odborná porota, získá cenu ve výši 30 tisíc Kč.

V rámci 25. Febiofestu proběhne speciální charitativní koncert NF Kapka naděje. Nadační fond založila Vendula Svobodová Pizingerová v roce 2000 a od té doby se věnuje charitativní činnosti zejména v oblasti dětské hematologie a onkologie. Koncert s názvem Karel Svoboda 80. se uskuteční v sobotu 17. 3. ve Španělském sále Pražského hradu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací