Toulavá kamera České televize slaví patnáct let

Cesta kolem Česka z pohodlí domova.
 
 
Jeden z nejoblíbenějších cestovatelských pořadů České televize letos slaví významné výročí. S Toulavou kamerou cestují diváci po zákoutích České republiky už dekádu a půl. Při příležitost oslav patnácti let vysílání nabídnou tvůrci divákům speciální program.

Hlavou celého pořadu je Iveta Toušlová. Ta nejenže je dramaturgyní a moderátorkou zároveň, ale byla to právě ona, kdo přišel s neobvyklým nápadem cestopisného pořadu zaměřujícího se pouze na krásy a divy Česka. Podle jejích slov vznikl první námět už v roce 2000, ovšem seriálu se nikdo nechtěl ujmout, problematické prý bylo, že necílí na jednu konkrétní část publika, ale na všechny věkové vrstvy. A právě tím je Toulavá kamera unikátní dodnes, je pro velké i malé, zkrátka pro celou rodinu.

Samotný pořad se začal vysílat od 2. února 2003. Bylo to poté, co Česká televize zjistila, že neplní kvóty o vysílání z regiónů, bylo zkrátka málo příspěvků z krajů. A tak se stalo, že ČT podobný pořad potřebovala. Právě proto se pár prvních let vysílaly tři Toulavé kamery. Jedna byla pražská, druhá ostravská a třetí brněnská. V současnosti už však existuje pouze jen jeden pořad.

Toulavá kamera, kterou provází moderátoři Iveta Toušlová a Josef Maršál, má za sebou v současnosti přes 850 dílů a přes 4500 reportáží, na kterých pracuje 25 týmů po celé České republice. Opomenout by se neměl ani režisér celého pořadu, a tím je Hanuš Hackenschmied, který na Toulavé kameře pracuje už od jejího počátku. Na námět pořadu také vzniklo již dvacet pět knih, v současnosti se chystá další, tentokráte pro ty nejmenší, zatím pojmenovaná Malá Toulavka. Kniha má být psaná formou deníku malé holčičky.

Další novinkou bude speciální jubilejní díl, který odvysílá ČT1 v neděli 4. února tradičně od 10 hodin. V této epizodě se moderátorská dvojice vrátí na několik vybraných míst z bývalých reportáží, aby zjistili, jak moc se změnily. Mezi tyto místa patří například zámek Kratochvíle, či Jihlavská ZOO a další zajímavosti. Nezbývá než jen v neděli naladit Toulavou kameru a nostalgicky zavzpomínat.

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací