Recenze: Padesát odstínů svobody / Fifty Shades Freed

Zazvonil zvonec a pohádky o Popelce a zvrhlém princi je konec.
 
 
Slibované vyvrcholení knižní série Padesát odstínů spisovatelky E. L. James konečně doputovalo do kin. Třetí díl se natáčel spolu s dvojkou, tudíž se režie opět chopil James Foley a scénáře Niall Leonard. Není proto překvapivé, že pocit z výsledného filmu je téměř totožný, jaký jsme měli před rokem.

Anastasie (Dakota Johnson) a Christian (Jamie Dornan) si po několikatýdenní známosti řekli ano a vydali se na líbánky do Evropy. S touto částí příběhu se tvůrci poprali na výbornou. Svižným tempem nás provádí nejen obřadem, ale i novomanželským sbližováním. Zbytek 105minutové stopáže je tedy připraven k rozvíjení romanticky, erotiky a dramatu. Ale jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš, a i tentokrát dostaneme vyprávění bez výraznější chuti a zápachu.

Erotické dusno se ani do třetice nedostavilo.Jamie Dornan a Dakota Johnson se sice snaží, obnažují svoje těla na maximum a kamera Johna Schwartzmana občas klouže proklatě nízko, ovšem erotické dusno se ani do třetice nedostavilo. Tato dvojice si zkrátka po této stránce nesedla. Malá jiskřička naděje se sice blýskne během víkendu v horské chatě, ale požadovaný požár nevzplane.

I když stopáž není zrovna krátká, celý film se neskutečně vleče, což způsobuje hned několik problémů. Jedním z nich je již zmíněná nekompatibilita ústřední dvojice. Další, stále opakující se chybou je, že tvůrci sází na to, že jste nejen viděli předchozí díly, ale navíc i četli knihu. Proto se nesnaží vysvětlit souvislosti a důvody chování postav. Navíc, zběsilý a nelogický střih na záživnosti spíše ubírá. Najdou se světlé záblesky, kdy nás um střihače záměrně pobaví (například vzpomínání na prožitou noc prokládané záběry z práce), ale jeho četnost by se dala přirovnat ke vzácnému šafránu.

Propagovaný padouch Jack Hyde (Eric Johnson) je sice dostatečně slizký, ale kýžené drama a napětí se nedostaví, což je způsobeno zkratkovitostí vyprávění a plochostí postav. Proč bychom se o ně báli či jimi opovrhovali, když je téměř neznáme? Škoda.

Padesát odstínů svobody nabízí přesně to, co Padesát odstínů šedi a temnoty. Erotická knižní série, která pobláznila davy působí na velkém plátně nemastně a neslaně, žádné velké emoce nenabízí, a to ani drama či dokonce sexuální vzrušení. Opět pobaví několik propašovaných vtípků, ale většinu času budeme snažení herců nejspíše sledovat s WTF výrazem ve tváři. Jednu pochvalu si tvůrci bezesporu zaslouží, protože z knižní trilogie vznikla i trilogie filmová. Poslední kniha nebyla z marketingových důvodů rozdělena na stále populárnější dvojfilm.   
 
 

Dáváte přednost chlapovi v džínách…


 
 

…nebo elegantním obleku?


 
 

I z muže, který se nemiluju, ale tvrdě š…, se může vyklubat romantická duše.


 
 

30%

Padesát odstínů svobody / Fifty Shades Freed

Padesát odstínů svobody nabízí přesně to, co Padesát odstínů šedi a temnoty. Erotická knižní série, která pobláznila davy působí na velkém plátně nemastně a neslaně, žádné velké emoce nenabízí, a to ani drama či dokonce sexuální vzrušení. Opět pobaví několik propašovaných vtípků, ale většinu času budeme snažení herců nejspíše sledovat s WTF výrazem ve tváři. Jednu pochvalu si tvůrci bezesporu zaslouží, protože z knižní trilogie vznikla i trilogie filmová. Poslední kniha nebyla z marketingových důvodů rozdělena na stále populárnější dvojfilm.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací