Recenze: Hora / Mountain

Uchvacující a divoké hory.
 
 
Do kin přichází dokumentární snímek poněkud nezvyklého rázu. Natočila ho režisérka Jennifer Peedom a nese název Hora. Film je sestříhaný ze záběrů z 15 zemí, které se jakkoliv týkají hor a člověka. Jednotlivé dílky režisérka spojila hudbou a také filozofickým komentářem populárního herce Willema Dafoea. V sedmdesáti minutách nabídne snímek divákovi vzrušující podívanou na souboj hor a lidí.

Přes okamžiky strachu, přes momenty sladkého opojení až po momenty neúspěchu.Popsat a ohodnotit jej není snadné, jelikož se vymyká většině dnešních dokumentů. Někdo by mohl postrádat dějovou linku, kterou ale Hora má. Je skrytá právě v návaznosti jednotlivých „kapitol“ a propojená slovy zamyšlení Willema Dafoea. Ten nás svým melodickým hlasem provede historií vztahu člověka k hoře a k nebezpečí. Přes okamžiky strachu, přes momenty sladkého opojení až po momenty neúspěchu, uvidíme vše, co se kdy týkalo nás a hor a díky Dafoeovi se budeme muset zamyslet nad naším snažením zkrotit nezkrotitelné.

Dokument lze přirovnat k populárním filmům od Red Bullu plných napětí a dramatických záběrů, doprovázených dobrodružnou muzikou. Čím se ale Hora liší? Právě hudbou. Okamžiky života a smrti, překonávání vlastních hranic a nebezpečí, které hory přinášejí, skvěle korespondují s jemnou hudbou klasických autorů, ve vypjatějších místech pak uslyšíme originální hudbu k snímku složenou Richardem Tognettim.

Hora je snímek, který si rozhodně užije každý milovník zvlněné krajiny. I pokud je jen rekreačním lyžařem nebo tatranským turistou. Dechberoucí záběry kamery člověka vezmou zpět na začátek, přimějí ho hory obdivovat a mít z nich respekt. Film si pak užije i ten, kterému stačí jen lapat po dechu nad neuvěřitelnými výkony horolezců, lyžařů a snowboardistů. Takže pokud nemáte fobii ze sněhu, výšek a hor, na Horu se určitě vydejte, za hodinu a půl vyšplháte až na vrchol a zase zpátky.
 
 

Tady není závrať na místě.

 
 

Jsou všude kolem nás.


 
 

Odjakživa nás lákají.

 
 

80%

Hora / Mountain

Hora je snímek, který si rozhodně užije každý milovník zvlněné krajiny. I pokud je jen rekreačním lyžařem nebo tatranským turistou. Dechberoucí záběry kamery člověka vezmou zpět na začátek, přimějí ho hory obdivovat a mít z nich respekt. Film si pak užije i ten, kterému stačí jen lapat po dechu nad neuvěřitelnými výkony horolezců, lyžařů a snowboardistů. Takže pokud nemáte fobii ze sněhu, výšek a hor, na Horu se určitě vydejte, za hodinu a půl vyšplháte až na vrchol a zase zpátky.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací