Recenze: Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu / The Snow Queen 3: Fire and Ice

Někdy je lepší zůstat u osvědčené klasiky amerických animátorských studií.
 
 
Statečná Gerda už zachraňovala svého bratra Kaie před zlou Sněhovou královnou a celý svět před věčnou zimou. V dalším pokračování animované pohádky už jsou sourozenci starší a unavuje je neustálé omílání jejich hrdinského činu. Rozhodnou se schovat před lidmi do hor, k přátelům trollům. Gerda se snaží o mladšího bratra postarat, jak nejlépe umí, ale jeho už tahle snaha obtěžuje a raději se vydá vlastní cestou. Bude potřeba, aby si Gerda s Kaiem uvědomili, že rodina je jenom jedna a že se můžou vždy spolehnout především na sebe. Určitě ne na náhodné kolemjdoucí, kteří chtějí ovládat magii.

Do hor přichází mladík Rolan, toužící po dobrodružství. Vypráví o kouzelném trollím kameni, který umí plnit přání. Gerda doufá, že by s ním mohla oživit své rodiče a zase by s Kaiem utvořili rodinu. Proto se rozhodne s Rolanem vydat a kámen najít. I když jsou v hledání úspěšní, síla kouzel se jim vymkne z rukou a celé trollí říši nyní hrozí zničení. Gerda bude muset sebrat veškerou odvahu a spojit se s přáteli i bratrem, aby nebezpečí odvrátili.

Kromě hlavních postav už nemá pokračování mnoho společného s poetikou pohádek Hanse Christiana Andersena.Kromě hlavních postav už nemá pokračování mnoho společného s poetikou pohádek Hanse Christiana Andersena. Děj nás provede různým prostředím, chvilku koukáme na zasněžené lesy, pak se ocitneme v trollím paláci, později krajinu zaplaví žhavá láva. Dokonce nás čeká i pořádný boj s příšerou, který může nejmenší diváky i trochu vystrašit. Příběh plný kouzel a trollů ale nedrží příliš pohromadě, jde spíše o směsici scének, která je náhodně poslepovaná. Je trochu náročné orientovat se v ději, ale ten samý problém měly i předchozí díly. Příběh tedy moc neplyne, často ho narušují nesmyslné odbočky a postavy bez většího opodstatnění.

Ruská pohádka se snaží konkurovat americké produkci, která nasazuje laťku vysoko – ať už se to týká animace, propracovanosti postav, humoru, nebo smyslu příběhu. Díky vtípkům i hlubšímu poučení se mnoha americkým pohádkám daří zabavit i starší diváky, kteří děti doprovází. Zde je animace místy trochu neohrabaná, příběh není zrovna přímočarý, může být až matoucí, charaktery nejsou rozvinuté, celkově jde o spoustu nápadů na jedné hromadě, které dohromady nedávají moc smysl. Menší děti pohádka zabaví, ale nejspíš zůstanou rádi věrni svým oblíbeným disneyovským hrdinům.

Konkurence je veliká a jakkoli můžou být děti k animaci shovívavé, na komplexnost příběhů od Disneyho a Pixaru prostě tento film nemá. Nejspíš může potěšit hodně malé děti, ale pro ty starší a rodiče bude představovat jen zmatenou mozaiku scének poslepovaných dohromady.
 
 

Piráti na sněhu. Co dodat.


 
 

Malí trollíci mají rozptýlit pozornost od zmateného děje.


 
 

Ani postavy se příliš nebaví.


 
 

30%

Sněhová královna: Tajemství ohně a ledu / The Snow Queen 3

Konkurence je veliká a jakkoli můžou být děti k animaci shovívavé, na komplexnost příběhů od Disneyho a Pixaru prostě tento film nemá. Nejspíš může potěšit hodně malé děti, ale pro ty starší a rodiče bude představovat jen zmatenou mozaiku scének poslepovaných dohromady.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací