Křtiny / Chrzest – recenze

Važte pečlivě svá osudová rozhodnutí.
 
 
Filmy našich sousedů se v tuzemských kinech moc nevidí. Křtiny mladého polského režiséra Marciny Wrona jsou první vlaštovkou, protože distribuční společnost Film Europe slibuje další snímky z této země.

Křtiny vypráví příběh Michala (Wojciech Zielinski), který se snaží žít normální život s milovanou ženou Magdou (Natalia Rybicka) a nedávno narozeným synkem Adamem. Ovšem vše, co si vybudoval a získal, se mu začne hroutit pod rukama, když ho začne dohánět temná minulost. V tu chvíli vstupuje na scénu jeho starý přítel Janko (Tomasz Schuchardt), který je požádán, aby šel jeho synkovi za kmotra.

Marcin Wrona natočil svůj druhý celovečerní snímek podle skutečné události. Právě proto celkové vyznění a poselství snímku na diváka dopadá s větší úderností, než kdyby se jednalo jen o smyšlený příběh. Syrovost je doslova hmatatelná na většině záběrů. I kamera se snaží zabírat dění na place co nejrealističtěji, chvílemi se zatřese a působí lehce „nedokonale“, stejně jako osudy postav na plátně.

Velkou doménou filmu je obsazení. Všichni herci si vedou opravdu na výbornou. Více než za zmínku stojí Wojciech Zielinski a jeho Michal. Zahrát seriózního podnikatele, manžela a otce, u kterého se čím dál častěji objevují záblesky jeho krutého já z minulosti, není snadné, ale jemu se to povedlo. Tomasz Schuchardt, v té době zatím nezkušený herec, odvedl kus skvělé práce. Vývoj jeho postavy od bláznivého a nezodpovědného šílence, k vyzrálejší osobnosti zaslouží uznání. Toto ústřední trio doplňuje andělsky krásná a svůdná Natalia Rybicka. Jediný hřejivý bod celého filmu.

Při sledování Křtin můžete mít malý problém s udržením pozornosti zhruba první polovinu snímku, trochu se i nudit a až znechuceně sledovat neomalené chování Janka.V druhé části se vše mění a na povrch začne vyplouvat černota a vy si uvědomujete, kam to všechno směřuje. Připadáte si hrozně bezmocní, ale přesto doufáte, že se najde skulinka a do plachet osudu se opře nový a svěží vítr.

I přes lehce rozpačitý začátek a možnost dostavení se chvilkové nudy jsou Křtiny velmi zajímavým a opravdu dramatickým snímkem. Pokud máte dost komedií a chcete odcházet z kina s tématem k diskuzi s přáteli a pořádným rancem deprese, je film Marcina Wrona trefou do černého.
 

Klid před bouří?


 

Návrat kamaráda se musí pořádně zapít.


 

Kouření škodí zdraví.


 

70%

Křtiny / Chrzest

I přes lehce rozpačitý začátek a možnost dostavení se chvilkové nudy jsou Křtiny velmi zajímavým a opravdu dramatickým snímkem. Pokud máte dost komedií a chcete odcházet z kina s tématem k diskuzi s přáteli a pořádným rancem deprese, je film Marcina Wrona trefou do černého.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací